AB ile Türkiye TANAP'ı konuşacak

Güncelleme Tarihi:

AB ile Türkiye TANAPı konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2015 14:11

AB Komisyonu'nun Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sefcovic: "Güney Gaz Koridoru ve TANAP ile ilgili konular 1 Ekim'de yeniden görüşülecek"

Haberin Devamı

AB Komisyonu'nun Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Avrupa için stratejik öneme sahip Güney Gaz Koridoru'nun, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) bağlanması ile ilgili konuların 1 Ekim'de Türkiye ile yeniden görüşüleceğini söyledi.

Sefcovic, bölgedeki enerji çalışmalarına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Güney Gaz Koridoru'nun bir parçası olan Güney Kafkasya Boru Hattı'nın temel atma törenine katıldığını hatırlatan Sefcovic, "TANAP'ta yardım noktasında aktif olarak rol almaya hazırız " dedi.

Enerji güvenliği ve boru hatlarının geçiş noktası Türkiye'nin her zaman AB'nin stratejisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Sefcovic, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ile AB Komisyonu'nun İklim ve
Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete'nin 15 Mart 2015'de imzalanan "Yüksek Seviyeli Enerji Diyaloğu" kapsamında 1 Ekim'de bir araya geleceğini kaydetti.

Türkiye-Gürcistan sınırından Türkiye-Yunanistan sınırına kadar olacak TANAP'tan, başlangıçta 10 milyar metreküpü Avrupa'ya, 6 milyar metreküpü ise Türkiye'ye olmak üzere yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz sevkıyatı yapılacak. İlk kısmı 2018'de tamamlanması öngörülen projede, Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın yüzde 80, BOTAŞ ve TPAO'nun ise yüzde 20 payı bulunuyor.

Şahdeniz'den çıkartılacak doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru ise Avrupa'nın enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltacak en önemli projelerden biri olarak görülüyor. Beş yıl içerisinde tamamlanması öngörülen projeye, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkmenistan ve Kuzey Irak'ın da gaz tedarikçisi olarak dahil olması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!