AB ile ilgili endişem yok

Güncelleme Tarihi:

AB ile ilgili endişem yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 13:43

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) sürecinde herhangi bir endişe taşımadığını ve şu andaki zirveden çıkan ifadeleri de çok önemsemediğini belirtti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) 23. Genel Kurulu'na katıldı. Genel kurulun yapıldığı otelden çıkarken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, “AB'nin Lizbon  Zirvesi'nde aldığı kararlar ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin  tutumu” ile ilgili soruya şu karşılığı verdi:

"Benim Sarkozy'e verilmiş bir sözüm var. 'Medya aracılığı ile sizinle  konuşmak istemiyorum. Siz de medya aracılığı ile benimle konuşmayın'  dedim. 'Farklı şekilde yaparsak birbirimizi yanlış anlarız.'

Ancak, temel ilke olarak, ben şunu söyleyeceğim; Avrupa Birliği ile  ilgili sürecimizde ben herhangi bir endişe taşımıyorum ve şu andaki  zirve neticesinde, oradaki ifadeleri de, ben doğrusu çok çok  önemsemiyorum. Zira bizim yolculuğumuz devam ediyor. Kararlı adımlarla,  emin adımlarla gidiyoruz. Biz, Türkiye olarak, şu anda Avrupa Birliği  sürecinde kaybediyor muyuz, kazanıyor muyuz? Bu soruyu kendimize  sormamız lazım. Ben, Türkiye olarak kazandığımıza inanıyorum.  Kaybettiğimize asla inanmıyorum. Bu ay sonu itibari ile de fasıllar noktasında önemli gelişmelerin olacağını bekliyorum. Önümüzdeki aylar  içesinde zaten AB üyesi liderler ile geniş veya dar kapsamlı özel  görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmelerde yine bu konuları biz kendileri  ile görüşeceğiz.

Haberin Devamı

Kimse gelecek 10 yılın garantisi içinde değil. Yani bugün burada olanlar  yarın bir başka yerde olabilirler. Bugün bizler varız, yarın  olmayabiliriz. Ve bu tür, böyle kelimeler ülkelerin gelişlerini  değiştirir ama aynı zamanda da değiştiremez. Bunu da böyle bilmemiz  lazım."

ÖNEMSEMİYORUZ...

Başbakan Erdoğan, Lizbon'da alınan kararlardan sonra, durumu izah etmek  için kendisini herhangi bir liderin arayıp aramadığının sorulması  üzerine, şunları söyledi:

"Dışişleri Bakanlarımız aralarında bazı görüşmeler yaptılar. Fakat biz  değerlendirmelerimizde de bu işi abartıldığı kadar önemsemiyoruz. Çünkü  bu sadece Türkiye ile alakalı olarak çıkan bir şey değil. Yani  Hırvatistan da bu kapsamın içinde. Buyurun... Ve buradaki şey müzakereyi  kaldırmıyor. Nedir? Katılım müzakeresi diye geçerken, katılımı ortadan  kaldırıyor. Yani müzakereye konulmuş olan bir sıfatta 'katılım' yerine  'müzakere' orada duruyor. Zaten müzakerenin amacı nedir? Müzakerenin  amacı katılımdır. Burada 'katılım' sözcüğünü çıkartmak, bizi o kadar  ilgilendirmiyor ve biz bu noktalarda da kararlıyız. Yolumuza aynen devam  ediyoruz.”

Haberin Devamı

İKİNCİ SINIF ÜYELİĞİ KABUL ETMEYİZ

Öte yandan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkileri değerlendirdi. Kudatgobilik, Türkiye'de 17 bin 400 çok uluslu şirketin faaliyet gösterdiğini,  bunların yüzde 80'inin AB kaynaklı olduğunu söyledi.

Türk ekonomisinin AB ekonomisi ile adeta entegre bir model gösterdiğini  anlatan Kudatgobilik, buna karşın bazı AB liderlerinin iç politikalarına  dönük mesajlar vermekten kaçınmadıklarını ifade etti. Kudatgobilik,  “Sayın Sarkozy, sanki haritayı yeni görüyormuş gibi, Türkiye'nin  Avrupa'ya ait olmadığını söyleyecek kadar cüretkar davranmış ve sayın  Merkel de 'ayrıcalıklı ortaklık' gibi başta AB Komisyonu'nun dahi  anlamadığı görüşler ortaya sunmuştur” diye konuştu. Bazı siyasetçilerin bu tür açıklamalarının “kabul edilemez” olduğunu  dile getiren Kudatgobilik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Türk sanayicileri olarak ikinci sınıf bir AB üyeliğinde yokuz. Ya üye  oluruz, ya yolumuzda gideriz. Böyle ikinci sınıf bir üyeliği kabul  edemeyiz. İkiyüzlü, çifte standartlı bir Avrupa'ya girmek istemeyiz.  Sayın Başbakan, Türk sanayinin önünü açın. Ayaklarımızın altındaki çakıl  taşlarını kaldırın. Böylece Türk çalışanlarıyla coşalım, koşalım, ülkeyi  zafere taşıyalım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!