AB heyeti, Gaziantep'te

Güncelleme Tarihi:

AB heyeti, Gaziantepte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 17:40

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: "Burada kiminle konuşursak konuşalım, 'elinizden ne geliyorsa yapın, ne gerekiyorsa yapın ve bir çözüm bulun' diyorlar. En çok istedikleri bu" - İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Stylianides: "Hiç kimse dünyanın son dönemde yaşadığı en büyük, en sorunlu göçmen krizini yaşadığımızı inkar edemez"

Haberin Devamı

GAZİANTEP (AA) - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye'deki iç savaşa ilişkin "Burada kiminle konuşursak konuşalım, 'elinizden ne geliyorsa yapın, ne gerekiyorsa yapın ve bir çözüm bulun' diyorlar. En çok istedikleri bu" dedi.

Mogherini, İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides ile Kilis'teki konteyner kente yaptıkları ziyaretin ardından Gaziantep Havalimanı VIP Salonunda basın toplantısı düzenledi.

Ankara'da yaptıkları siyasi görüşmelerin ardından bugün de sahadaki durumu yerinde gördüklerini belirten Mogherini, Türk halkının ve yetkililerin Suriyeli sığınmacılar için yaptıklarının "mükemmel" olduğunu ifade etti.

Dayanışma içerisinde olmak ve destek sunmak için geldiklerini dile getiren Mogherini, "Onların hikayelerini dinledik. Endişelerini, kaygılarını dinledik. Çok sayıda çocuk olması dikkatimizi çekti. Çatışma bölgesinden gelmişler ama burada karmaşık yeni bir yaşam onları bulmuş. Dil sorunları var. Eğitim konusunda, yeni bir hayata başlama konusunda onların bulunduğu nokta çok zor. Ama çatışma bölgesinde hayal edebileceklerinin çok ötesinde şartların mevcut olduğunu da gördük" diye konuştu.

Haberin Devamı

Mogherini, Suriye'de sürmekte olan kargaşanın, siyasi bir çözüme kavuşturulması için de çalışmalar yürütüldüğünü, bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile de görüştüklerini aktardı.

Önümüzdeki hafta AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla bir araya geleceklerine işaret eden Mogherini, şöyle konuştu:

"Geniş bir müzakerede bulunacağız. Bu konuda ihtilafın çözülmesi, barışa doğru kalıcı çözümün bulunabilmesi konusunda neler yapılabileceğini tartışacağız. DEAŞ ile mücadele konusunu da ele alacağız. Ama çözüm konusunu öncelikle tartışacağız. Burada kiminle konuşursak konuşalım, 'elinizden ne geliyorsa yapın, ne gerekiyorsa yapın ve bir çözüm bulun' diyorlar. En çok istedikleri bu."

Ülkelerini terk eden Suriyeli sığınmacıların hepsinin zor durumda ve yardıma muhtaç olduğunu vurgulayan Mogherini, bu konuda ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye'deki temaslarının ardından Lübnan'a geçeceklerini aktaran Mogherini, "Orada da temaslarda bulunacağız. Türkiye'ye verdiğimiz mesajın aynısını onlara da vereceğiz. Dayanışma içinde olduğumuzu, onlara yardıma hazır olduğumuzu ve birlikte çalışarak bu sorunun çözüme kavuşturulması için birlikte hareket edeceğimiz mesajını vereceğiz" dedi.

- "Gerçekten zor şartlar altında olağanüstü bir iş yapıyorlar. Onlara kahraman demek istiyorum"

Stylianides de ziyaret ettikleri Suriyeli sığınmacıların acılarını ve ıstırabını yaşadıklarını, onların gelecekle ilgili endişelerini dinlediklerini söyledi.

İnsani yardım sağlayan taraflarla görüştüklerini belirten Stylianides, "Gerçekten zor şartlar altında olağanüstü bir iş yapıyorlar. Onlara kahraman demek istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

AB'nin de durumu yakından izlediğini vurgulayan Stylianides, şöyle devam etti:

"Hiç kimse dünyanın son dönemde yaşadığı en büyük, en sorunlu göçmen krizini yaşadığımızı inkar edemez. Bu kriz, unutulmuş bir kriz olmamalıdır. Yardıma muhtaç olana da gerekli yardımı sağlama konusunda ortak bir sorumluluğumuz var. Kayıp Suriye çocuklar nesli olmamasını sağlamak için bir görevimiz var."

Stylianides, yaşanılan çağın en ağır insani krizi olan bu krizin etkilerini azaltmak için AB'nin elinden geleni yapmak konusunda tam bir kararlılığa sahip olduğunu vurguladı.

- "Neleri elde edebileceğimizi konuşmamız daha faydalı olur"

Konuşmaların ardından Mogherini ve Stylianides, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin "AB'nin Suriye konusunda Türkiye'ye yeterince destek vermediği ve sığınmacılara yardımda bulunmadığı yönündeki eleştirisi" üzerine Mogherini, "AB olarak biz güçlü bir şekilde bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Belki daha önce olmayan şekilde, güçlü bir temsille. Burada da önemli siyasi mesaj var. Dolayısıyla artık yakınmaları bir tarafa bırakarak neleri elde ettiğimiz ve bundan sonra birlikte çalışarak neleri elde edebileceğimizi konuşmamız daha faydalı olur" şeklinde konuştu.

Ara sıra yapılan görüşmelerle değil, düzenli toplantılarla sürecin içinde yer aldıklarına dikkati çeken Mogherini, çok karmaşık olan konunun değişik cepheleri bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Meselenin sadece askeri olmadığına işaret eden Mogherini, şöyle devam etti:

"IŞİD ile mücadele konusunda koalisyon oluşumuyla ilgili çalışmalar var. Türkiye ile burada da görev yapıyoruz. Aynı zamanda diğer taraftan siyasi bir çözüm sürecinin başlatılmasıyla ilgili yapılan çalışmalar; bunun yeniden başlatılması gerekiyor. Mesele sadece askeri değil, kültürel ve insani meseleler, siyasi meseleler de ön plandadır. Unutmayalım insani açıdan Suriye krizi ilk çıktığı zaman AB ilk donör ülke olmuştur. Sadece Türkiye'ye değil, Ürdün'e, Lübnan'a, oradaki sığınmacılara da yardımda bulunuyoruz. Zaman zaman Avrupa olarak süper güç olduğumuzu pek de söylemiyoruz. Belki daha fazla söylemeliyiz. Bunun gereğini daha da yerine getirmeliyiz diye düşünüyorum."

Stylianides ise Türkiye ile zaten çok yakın ve örnek bir ilişki içinde olduklarını ifade etti.

Yaptıkları çalışmalardan da mükemmel sonuçlar elde ettiklerini aktaran Stylianides, "Çok spesifik işleri birlikte yaptık, somut sonuçlar aldık. Burada başarılı bulduğumuz bir ilişki var. Türkiye'nin halkı ve Türkiye'de sığınmacı konusunda çaba gösterenlerle çalışma içindeyiz. Somut rakamlar var, somut sonuçlar var. Bütün bunlar ortadayken bu tarz soruların gelmesi bende hayret uyandırıyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!