AB'de yabancı savaşçı korkusu zirvede

Avrupa ülkelerinden Irak ve Suriye'ye savaşmaya giden "yabancı savaşçılar" AB'yi yeni önlemler almaya itiyor. Bu kişilerin dönüp AB ülkelerinde terörist saldırı düzenleyeceğine yönelik korku ise tavan yapmış durumda.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin ilgili birimlerinin verilerine göre sayıları 3 bini aşan “yabancı savaşçılar” Birlik ülkelerinin korkulu rüyası haline geldi. Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner’in “zaman ayarlı bomba” olarak tanımladığı yabancı savaşçılar nedeniyle AB’nin dış sınırlarındaki kontrollerin sıkılaştırılması ve PNR olarak adlandırılan yolcu isim kaydı uygulamasının devreye sokulması gündemde.

Yabancılara yönelik önlemleri her zaman sıkı tutan AB ülkelerinin bu kez kendi vatandaşlarına yönelik olarak bu adımı atacak olmaları ne kadar baskı altında olduklarının da göstergesi niteliğinde. Lüksemburg’da bir araya gelen AB içişleri ve adalet bakanları, durumun aciliyet içermesi nedeniyle dış sınırlardaki kontrollerin mevcut yasal düzenlemeler temel alınarak gecikmeksizin yoğunlaştırılmasına karar verse de kapalı kapılar ardında konuşulanlar çok daha ileri adımların gündeme gelebileceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklar yabancı savaşçıların geri dönüp Birlik ülkelerinde iki üç terörist saldırı gerçekleştirmesi halinde kontrolsüz serbest dolaşıma olanak veren Schengen uygulamasının bütünüyle tehlikeye girmesinin kaçınılmaz olabileceğini belirtiyor.

Lüksemburg’daki toplantıya katılan AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove, Irak ve Suriye’deki bombardımanların da etkisiyle bölgeden Birlik ülkelerine önemli miktarda dönüş olabileceğine dikkat çekerek, “Şüpheli dönüşleri belirlemek ve hazır olmak durumundayız” dedi.

De Kerchove, dış sınırlarda ya da Schengen Bölgesi’nde yapılacak denetimlerle seyahat belgelerinin elektronik olarak kontrol edilmesinin gerekli olduğunun altını çizdi. Normal şartlarda Birlik vatandaşları AB’nin dış sınırlarından sadece seyahat belgelerini göstererek herhangi bir ek kontrolden geçmeden giriş yapabiliyor.

Bölgeye giden yabancı savaşçı sayısının artmasını engellemek amacıyla aynı önlemlerin AB ülkelerinden çıkarken de uygulanması ve şüpheli seyahatlerin önlenmesi de hedefler arasında yer alıyor.

De Kerchove, “Bu insanlar patlayıcı ve silah kullanımı eğitimi almış, beyni yıkanmış ve daha da sorunlu olanı hoşgörü seviyesini belirgin şekilde şiddete yükseltmiş kişiler” dedi.

Haberin Devamı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de Avrupa’nın terör ihracatçısı olmasını istemediklerini belirterek, “Hem ulusal hem de Avrupa düzeyinde önlemlere ihtiyaç var” diye konuştu.

IŞİD’in interneti hem militan toplamak hem de “reklamını” yapmak için çok iyi kullandığının farkında olan AB bakanları, Google, Twitter, Facebook ve Microsoft yetkilileriyle gerçekleştirdikleri toplantıda internet aracılığıyla radikalleşmenin önüne geçilmesi ve kafa kesme görüntüleri gibi unsurların yayınlanmasının engellenmesi amacıyla bu şirketlerden yardım talep etti.

AB, PNR uygulamasını da bu yılın sonundan önce hayata geçirmeyi hedefliyor.

Yazarın Tüm Yazıları