AB Bakanı Çavuşoğlu'ndan Avrupa'ya ilk uyarı

Güncelleme Tarihi:

AB Bakanı Çavuşoğlundan Avrupaya ilk uyarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 16:19

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonu üyesi Stefan Füle'nin dünkü açıklamalarına ilişkin, "Avrupalı dostlarımızı Türkiye'nin içişleriyle ilgili siyasi boyutları da olan gelişmeler konusunda yorum yaparken peşin hükümlerden kaçınmaya ve daha temkinli olmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AB Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB müktesebatından kaynaklanan yükümlülüklerine ve hukukun üstünlüğü ilkesine samimiyetle bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bu zorlu süreci demokrasinin ve hukukun temel ilkelerinin rehberliğinde aşacağından kimsenin endişe etmemesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, bu çerçevede, AB Komisyonu'nun 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nda dile getirdiği 23. ve 24. fasılların ivedilikle müzakerelere açılmasının önemine vurgu yaptı.

AB Komisyonu üyesi Füle, dün yaptığı yazılı açıklamada, katılım kriterlerinin karşılanması bağlamında Türkiye'yi gözetlemekle görevli olduğunu hatırlatarak, 17 Aralık'tan itibaren yaşanan gelişmeleri artan endişeyle takip ettiğini belirtmişti. Füle, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin yargının bağımsızlığını ve hareket kapasitesini zayıflattığı görüşünü savunmuş, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını memnuniyetle karşıladığını dile getirmişti.

Haberin Devamı

FÜLE-BAĞIŞ ATIŞMALARINI HATIRLATTI
Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önce AB Bakanı ve Başmüzakereci olan Egemen Bağış, AB'nin ekim ayında açıkladığı Türkiye İlerleme Raporu'nun Kurban Bayramı'na denk gelmesini eleştirmiş ve "Siz nasıl Noel'de çalışmıyorsanız, Türkiye için Kurban Bayramı da mübarek bir gündür, dini bayramdır. Böyle bir günde bu raporu yayınlamaktansa ya 2-3 gün önce ya da 2-3 gün sonra yayınlayın dedik. Ama bu karşılıklı saygının gereğidir. Maalesef tarihi değiştiremediler" yorumunda bulunmuştu.

Füle ile Bağış, Gezi Parkı protestoları sırasında da Twitter üzerinden atışmıştı. Füle'nin, "İstanbul'daki konferansta, saygı ve kapsayıcı diyalog isteyenlere el uzatma fırsatının kaçmış olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradım #geziparkı" tweet'ine Bağış'tan sert bir yanıt gelmişti. Bağış, "Bir kavrayış sorunu olmalı @StefanFuleEU Başbakan Erdoğan demokratik talepleri memnuniyetle karşıladığını ancak teröre ve vandalizme teslim olmayacağını söyledi" diye yazmıştı.

AB Bakanı Çavuşoğlundan Avrupaya ilk uyarı

Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde görevi Egemen Bağış'tan devralmıştı.

BAKMADAN GEÇME!