95. yıl sonra Ata’ya coşkulu karşılama

Güncelleme Tarihi:

95. yıl sonra Ata’ya coşkulu karşılama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2014 01:10

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ankara’ya gelişinin 95. yıldönümü dün törenlerle kutlandı. Anıtkabir’le başlayan kutlamalar, kent geneline de yayıldı. Atatürk’ün Ankara’ya ilk ayak bastığı yer olan Dikmen Keklikpınarı’nda düzenlenen coşkulu törene çok sayıda vatandaş katıldı.

Haberin Devamı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 95. yıldönümü, gün boyu devam eden coşkulu törenlerle kutlandı.
Ankara Vali Yardımcısı Kemal Karadağ önderliğindeki heyetin saat 09.00’da Anıtkabir’i ziyaretiyle başlayan törenler, Ankara Garnizon Komutanlığı’nın düzenlediği etkinlikler ve Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya ilk ayak bastığı yer olan Keklikpınarı’nda devam etti.
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 95. yıldönümü nedeniyle düzenlenen Atatürk Garnizon Koşusu, 11.00’de başladı. Kara Harp Okulu önünden start alan koşu, Anıtkabir’de sona erdi. Koşuda, askerlerin söyledikleri ‘Vatan sana canım feda’, ‘Türk öğün, çalış, güven’, ‘Her şey vatan için’ sözleri vatandaşlar tarafından alkış aldı. Koşunun ardından Ankara Garnizon Komutanı Metin İyidil önderliğinde Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakıldı. Anıtkabir’deki törene katılan vatandaşlar, askerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberin Devamı

KUTLAMA TÖRENİNE BÜYÜK İLGİ

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Keklikpınarı’ndaki kutlama töreni ise 13.15’te başladı. Saygı duruşu ve Deniz Kuvvetleri Bando Takımı’nın seslendirdiği İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama törenine; Vali Yardımcısı Kemal Karadağ, Garnizon Komutanı Metin İyidil, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin ve Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özaslan’ın yanı sıra öğrenciler, seymen ekipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

MİLLİ MÜCADELENİN DÖNÜM NOKTASIDIR

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, “Atatürk’ün gelişi Ankara için yeni bir dönüm noktası olmuştur. Bu geliş büyük bir coşku ve sevgi seliyle karşılandı. 95 yıl önce Atatürk’ü karşıladığımız Dikmen tepesinde, yine aynı gururu yaşıyoruz” dedi. Vali Yardımcısı Kemal Karadağ ise “Bütün olumsuzluklara ve imkansızlıklara karşın milletine sonsuz bir umut duyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 27 Aralık 1919’da Dikmen sırtlarına ilk adımı atışı, milli mücadelenin seyri ve zaferle neticelenmesi için dönüm noktası olmuştur” diye konuştu.

ATA İÇİN KOŞTULAR

Keklikpınarı’ndaki tören, Atletizm Federasyonu tarafından 79’uncusu düzenlenen Büyük Atatürk Koşusu’yla devam etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik’in Keklikpınarı’nda startını verdiği 10 bin 800 metrelik koşu, Ankara Garı’nda sona erdi. Gazi Mustafa Kemal’in Ankara’ya geliş güzergahı olan Dikmen Caddesi-Cevizlidere Caddesi-Türk Ocağı Caddesi-Akdeniz Caddesi-Gençlik Caddesi-Tandoğan Meydanı’ndan geçilerek, Ankara Garı’nda sona eren koşuya 101’i kadın 694 sporcı katıldı. Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 95. yıldönümü nedeniyle düzenlenen yarışı; erkeklerde Etiyopyalı sporcu Wendmageng Seid Egiso, kadınlarda Bursa Büyükşehir Belediye sporcusu Sebahat Akpınar kazandı.

Haberin Devamı

ATA’YA SAYGI KONSERİ

Çankaya Belediyesi Toplumsal Dayanışma Merkezi (TODAM) ve Çankaya Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu işbirliğinde, Ulu Önder Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 95’inci yıl dönümünü nedeniyle ‘Ata’ya Saygı Konseri’ düzenlendi. Şef Hüsnü Yelbay yönetiminde Atatürk’ün sevdiği 23 eser ve 2 marş seslendirildiği gecede, Çankaya Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi de sahne aldı.

ATATÜRK’ÜN GELİŞİNİ CANLANDIRDILAR

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 95’inci yıldönümü, Kazan’da farklı bir etkinlikle kutlandı. Kazan Belediyesi’nin Dikmen sırtlarında Atatürk’ü karşılayan dört Seymenbaşı’ndan biri olan ve 1936’da hayatını kaybeden Kazanlı İbrahim Çavuş ile Seymen arkadaşlarının anısına yaptırdığı Seymenler Parkı’nın açılış töreninde, 27 Aralık 1919’da Atarük’e yapılan karşılama töreni canlandırıldı. Kazan Belediyesi Seymen Alayı ekibindekilerin yaptırdığı canlandırmada, o döneme ait kıyafetler kullanıldı. Canlandırmanın yanı sıra seymen gösterilerinin de sergilendiği törene; Kazan Kaymakamı Murat Duru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Emniyet Müdürü Ömer Bülent Akdoğan, Ankara Kulübü Başkanı Metin Özaslan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Konuşmasına İbrahim Çavuş ve arkadaşlarını anarak başlayan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, “Kazanlılar olarak milli mücadele yolunda kayıtsız şartsız Atatürk’ün yanında, vatan yolunda kanının son damlasına kadar mücadele etmeye hazır olduğunu belirten o büyük değerimizi ve onun gıyabında tüm seğmenleri ve milli mücadele kahramanlarımızı rahmetle anıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!