91 yaşındaki Fatma Hanım AB fonuyla reçel yapıyor, Ali Dayı alabalık üretiyor

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la birlikte dün sabah 08.30’da Malatya’ya indiğinde, bölgeden 3 valiyi birden karşısında buldu:

Haberin Devamı

Malatya Valisi Vasip Şahin, Elazığ Valisi Muammer Erol ve Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları Türk Ulusal Ajansı Başkanı Musa Ceylan’a bunun nedenini sordum:
- Malatya’daki toplantımız Adıyaman, Elazığ, Tunceli ve Bingöl’ü de kapsıyor.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da aralarında bulunduğu kalabalık ekiple Yeşilyurt’un Gündüzbey beldesindeki Susesi tesislerine kahvaltıya giderken Egemen Bağış’ın Basın Danışmanı Cihangir Şahin, AB fonlarından yararlanarak yurtdışında eğitime gidenlerin, ayrıca çeşitli projeler gerçekleştirenlerin sayısında ciddi artış olduğunu vurgulayınca merak ettim:
- AB fonlarından yararlananlar arasında en yaşlı kim var?/images/100/0x0/55eaea43f018fbb8f89ed3c6
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Halkla İlişkiler Koordinatörü Ali Yurtsever yanıtladı:
- Antalya’da 91 yaşındaki Fatma Cenan Yaşargil var. Kendisi AB’den sağlanan fonla reçel üretiyor.
Bunun üzerine Egemen Bağış’ın daha önce de örnek gösterdiği Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü
beldesindeki alabalık projesini anımsadım. Cihangir Şahin, Bakan için hazırlanan notlardan o bölümü gösterdi:
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülrn Kırsal Kalkınma programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan projeler arasında Malatya’daki Ali Dayı Alabalık tesisleri de yer aldı. Proje kapsamında verilen 200 bin lira hibe desteği ile tesislerde yılda 25 ton alabalık üretimine dönük yatırım yapıldı.
Gündüzbey’deki sohbet sırasında bu konuyu konuşurken AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, şu ayrıntının altını çizdi:
- Ali Dayı Alabalık tesisleri, tarıma dönük ilk projelerden biriydi. Daha sonra yenileri eklendi.
Malatya Valisi Vasip Şahin’in üzerinde durduğu konuyu aktardı:
- Malatya Valiliği ve Malatya Ticaret Borsası tarafından 8 milyon Euro hibe desteği ile “Kayısı Kümelenme Vadisi, Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanılarak Kayısı ve Yaş Meyvenin İç ve Dış Piyasaya Arz Süresinin Uzatılması Projesi” uygulanacak.
Daha sonra 15 gün önce hizmete giren Ramada Plaza Altın Kayısı Oteli’nde gerçekleşen toplantıda Vali Vasip Şahin, şu veriyi paylaştı:
- AB fonlarından yararlanmaya dönük projeler geliştirmede ve bu alandaki eğitimde Malatya 81 il arasında 11’inci sırada yer alıyor.
AB Bakanı Egemen Bağış da özellikle AB ülkelerinde eğitime gidenlerin sayısındaki artışa işaret etti:
- 2004 yılından buyana 300 binden fazka vatandaşımız kendi eğitim ve mesleki faaliyet alanlarıyla ilgili olarak Avrupa ülkelerinde eğitim gördü. Bu yıl 55 bin vatandaşımızın eğitim görmesini planlamıştık. 61 bini aştık. 2013’te bu rakam 70 bine çıkacak.
Daha birkaç yıl öncesine kadar AB fonlarının yeterince değerlendirilemediğinden yakınmalar duyardık. Şimdi Malatya’daki Ali Dayı Alabalık’tan Antalya’daki 91 yaşındaki Fatma Cenan Yaşargil’e kadar her kesimden vatandaşımız AB fonlarına erişiyor.
AB’ye tam üyelik yolculuğumuz zorlu geçse de eğitimden alt yapıya, mesleki projelere kadar birçok alan için ülkemize ayrılan fonları iyi değerlendirmek gerekiyor.

Haberin Devamı

AB, Türkiye’ye 5 milyar euro ayırdı

Haberin Devamı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB’nin 2007-2013 döneminde aday ve potansiyel aday ülkelere ayırdığı fonları anımsattı:
- AB, bu dönem için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkeler için 10.2 milyar euro’luk fon ayırdı. Buradan ülkemize düşen pay 5 milyar euro. Biz de bu fonun en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Ardından Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Adıyaman’la ilgili şu veriyi paylaştı:
- Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programı çerçevesinde bu 5 ilimizden 6 bin 896 vatandaşımız Avrupa’da eğitim ve deneyim kazanma fırsatı yakaladı.
Malatya Valisi Vasip Şahin de, kentin AB fonu destekli projelerinin tutarının altını çizdi:
- 58 projeyle 20 milyon euro destek alındı.

Haberin Devamı

Vizelerin kalkması için yol haritası çizilecek 3 yıldan önce bitmeyecek

EGEMEN Bağış, bazı AB ülkelerinin Türkiye’ye vize kolaylığı önerdiğini belirtti:
- Biz vize kolaylığı falan istemiyoruz. Bu yöndeki görüşümüzü kesin olarak AB Komisyonu’na bildirdik. Biz, vize haksızlığının tümüyle kalkmasını talep ediyoruz.
AB Komisyonu’nun bu konuda iki hafta içinde yol haritasını ortaya koyacağını vurguladı:
- Yol haritası netleştikten sonra da vizelerin tümüyle kalkması 3 yılımızı alacak. Daha önceki deneyimler de bunu gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları