90-60-90

Güncelleme Tarihi:

90-60-90
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2012 00:00

Aykut Gürel ve Murat Yeter; 60’lı yıllardan, Türk popunun en iyi dönemi olduğunu düşündükleri 90’lara kadar pek çok şarkıya yer veren ‘90-60-90’ projesi için dört ayda binlerce şarkı dinleyip kadrolarını oluşturdu. Sahnede Cartel, Ace Of Base, Orhan Gencebay, Dr. Alban ve Ajda gibi sanatçıların şarkılarına tekrar hayat veriyorlar.

Haberin Devamı

Yılların prodüktör ve bas gitaristi Aykut Gürel ve sahneye 9 yaşında adımını atan davulcu Murat Yeter uzun süredir bir gece kulübüne gidip eğlenemedikleri fark edip bir projeye başladılar. Adını Zeliha Sunal’ın kızı Arsevi Sunal’dan aldılar. 60’lı yıllardan 90’lara kadarki müzikal süre esprili biçimde tanımlayan 90-60-90 adına uygun olarak, iki bine yakın meşhur şarkıyı taradılar. Sayı önce 700’e, ardından da 400’e düşürüldü.
Ace Of Base’den İbrahim Tatlıses’e, Yonca Evcimik’ten Toto’ya, Sezen Aksu’dan Dr. Alban’a kadar büyük bir kitlenin anılarını canlandıracak kendi sevdiği şarkıları seçen ekip için en zoru, bu seçme-eleme süreciydi. Aykut Gürel, “Bir yere gittiğimizde duymak istediğimiz şarkıları seçtik. Artık dışarı bile çıkmıyorum çünkü keyif alarak müzik dinleyip eğlendiğim bir yer yok. Uzun zamandır kimseden ‘Bir yere gittik deli gibi eğlendik’ cümlesini de duymuyorum. Bu yüzden 2000’lerden şarkı almadık. Son on yıldır Murat’la (Yeter) pek çok albümde çalıştıysak da 2000’lerden 12 tane şarkıyı zor çıkarttık: Ama onlar da içimize sinmedi. Meğer en bomba işleri 1990’larda yapmışız” diyor. Projede şarkılar kronolojik bir sırada çalınmayacak. Yani Cartel sonrası Dr. Alban ya da Barış Manço dinlenebilecek.
Murat Yeter de şimdiye kadar karşı olduğu bu karma konseptin artık eğlence tarzı olduğunu söylüyor: “Daldan dala atlayan müzik tarzından hoşlanılıyor artık. Albümlerin bile konsepti yokken gece kulübünde kronolojik sırayla çalmak çok mantıksız olacaktı. Ayrıca eğlenmeye gelen insanlara da tarih öğretecek değiliz.” Zaten repertuvarlarında bol bol potpuriye de yer vermişler. Grup, sahnede yaklaşık üç saat boyunca 45 şarkı çalıyor.

Haberin Devamı

90-60-90

ANLATAN ADAMLA İNTERAKTİF GÖSTERİ

İbrahim Türker, internette ve şov dünyasında ‘Anlatan Adam’ ismiyle tanınıyor. Stand-up’çı Anlatan Adam projeye daha ilk başlarda dahil oldu: “İstediğimiz buraya gelen insanların müzik dinlemekten öte bir eğlence ve küçük bir kabare izlemesini sağlamak. Sahnede yine kendi hikayelerimi anlatacağım. O isim ve dönemlerin hatırlattıklarını konu ediyorum. Mesela Orhan Gencebay’ın o hiç bozmadığı karton koli duruşundan bahsedeceğim” diyor.

Haberin Devamı

ESKİDEN BABALARIYLA ÇALIŞIRDIM ŞİMDİ ÇOCUKLARIYLA

Projenin fikir babalarından Aykut Gürel, grup üyelerini nasıl seçtiklerini şöyle anlatıyor: “Grubun yaş yelpazesi de müzikal dönemler gibi çok geniş. Mesela gitaristimiz Tolga Akyıldız’ın (18) babası Cihat Akyıldız’la eskiden birlikte çalışırdık. Solistlerimizden Canan Günçer’in babası Cemil Günçer İzmir Devlet Senfoni Orkestrası maestrosu. Onunla da 1987’de Akdeniz Akdeniz Festivalinde çalardık. Perküsyonist ve ritim sazlarda Memduh Akatay’ın babası Hamdi Akatay’ı çok uzun zamandır tanırım ve tüm ailesiyle 25 yıldır çalışıyorum. Aynı isimlerle Murat da çalıştı. Bu çocukları kolay kolay bulamazsınız, biz sektörün tam göbeğinde olduğumuz için cımbızla çekip çıkartabiliyoruz bu isimleri. Hepsi de müzisyen evlerde büyümüş genç yetenekler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!