9 ay nükleer felaket

Güncelleme Tarihi:

9 ay nükleer felaket
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2011 00:00

Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından soğutma sistemlerinin bozulmasıyla radyasyon sızdıran Fukuşima Nükleer Santralı’nın işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco) krizin yıl sonuna kadar ancak kontrole alınabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

JAPON BAŞBAKAN ÖZÜR DİLEDİ

Tepco, radyasyon sızıntısını üç ayda azaltmayı, reaktörlerin soğutulmasını ise dokuz ayda başarmayı umuyor. Şirket ayrıca bu işlemler bittikten sonra reaktörleri içeren binayı da üzerine kapatmayı planlıyor. Kapama işleminin nasıl yapılacağına henüz karar verilmedi. Beton ya da sentetik kaplama alternatifleri üzerinde çalışılıyor. Tesisteki durum ise halen kritik düzeyde. Tesiste 6 reaktör bulunuyor. 2 numaralı reaktörde radyasyon düzeyi geçen cuma günü yasal sınırın 6500 katına çıktı. Halbuki bir önceki gün bu rakam 1100’dü.

Okyanus kirleniyor

Tepco sözcüsü Tsunehisa Katsumata dün Tokyo’da konuyla ilgili basın toplantısında, “Nükleer santralı soğutarak kapatmak için dokuz aya ihtiyacımız var. Plan, bölgeden tahliye edilen onbinlerce ailenin de evlerine dönmesini sağlayacak. Yol açtığımız sorunlardan dolayı içtenlikle özür dileriz” dedi. Ancak uzmanlara göre bu dokuz aylık sürede sorunun çözülmesi de kesin değil. Tesisi kaplamak ise yıllar alabilir. Tepco’nun en önemli önceliği radyasyonlu suyun Pasifik Okyanusu’na sızmasını önlemek olacak. Yetkililer tesis yakınındaki deniz suyunda radyasyonun önemli oranda arttığını açıkladı. Dün radyasyon ve sıcaklık düzeylerini ölçmek için ilk kez robotlar tesise gönderildi. Üretici firma İngiliz QinetiQ robotların oyun konsolu ile uzaktan çalıştırıldığını açıkladı. Japonya’nın lider olduğu robot teknolojisini İngiltere’den alması da şaşkınlık yarattı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün Japonya’ya destek ziyaretinde bulundu. Ülkede büyük yıkıma yol açan felakette kesinleşen ölü sayısı 14 bin. Yetkililer, 14 bin kişinin de kayıp olduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!