GeriSeyahat Çilingoz’a vardığınızda cennet ayaklarınızın altında
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çilingoz’a vardığınızda cennet ayaklarınızın altında

Çilingoz’a vardığınızda cennet ayaklarınızın altında

Emekli denizci Fikret Kaplanoğlu 83 yaşında. Bahar geldiğinde yerinde duramıyor. “Kış boyunca hayalini kurduğum gezi için yola çıkarım, İstanbul’dan Ege kıyısına kadar giderim” diyor. 41 yılda Türkiye’de 154 bin kilometre yol yapan Kaplanoğlu genç, yaşlı herkesi bisikletine atlayıp yola çıkmaya çağırıyor.

Emekli TSK mensubu, denizci Fikret Kaplanoğlu 83 yaşında, üç torun sahibi. 41 yıldır bisikletle Türkiye’yi adım adım bisikletiyle geziyor. Bugüne kadar 154 bin kilometre yol yaptı. İstanbul’dan sadece Hopa’ya beş kez gitti. Kaplanoğlu, Trakya’daki favori bahar rotasını anlattı.

Çilingoz’a vardığınızda cennet ayaklarınızın altında


Aralıktan 15 Nisan’a kadar kışı İstanbul’da geçiririm. Genellikle şehir içinde, örneğin Yeni Levent’ten Eminönü’ne uzun yürüyüşler yaparım. Bu arada baharda çıkacağım gezilerin hayalini kurarım, haritaları açıp planlar yaparım. Örneğin bu yıl mayısta Trakya üzerinden Çanakkale’ye gidip, Ezine üzerinden Edremit’e geçip İzmir’e gitmek, sonra Manisa - Balıkesir yoluyla dönmek gibi bir planım var. 10-12 gün sürecek. Kendimi iyi hissedersem Bodrum’a kadar gidebilirim...
Ben gündüz yolculuk yapıp, gece konaklamayı tercih eden bisikletçilerdenim. 15 yıl öncesine kadar günde rahatlıkla 150 kilometre yol alıyordum. Şimdilerde bu mesafe 100 kilometrenin altına indi. Yine de 15 günü bulan yolculuklara çıkıyorum...
Baharda Marmara’dan Doğu Anadolu’ya, Ege’den Doğu Karadeniz’e pek çok bölgeden rotalar önerebilirim. Kısa ve İstanbul’a yakın olması için Trakya’dan bir rota seçtim. Bence Trakya’nın bisikletçiler için en güzel bölgesi kuzeyde Karadeniz sahilidir. Önereceğim rota burada, Çatalca’nın Subaşı köyü ile Çilingoz arasında. Parkur 54 kilometre. İsterseniz kıyıdaki orman yollarından Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy’e geçebilir ve mesafeyi 70 kilometreye kadar artırabilirsiniz.

Çilingoz’a vardığınızda cennet ayaklarınızın altında

Ormanda sıkılmazsanız

Son yıllarda İstanbul’da trafiğin aşırı derecede yoğunlaşması, saygısız sürücülerin artması bisikletçiler için tehlikeleri artırdı. Bu nedenle yolculuklarıma genellikle şehrin kıyısındaki bir bölgeden başlıyorum. Oraya kadar taksiyle ya da toplu ulaşım araçlarıyla gidiyorum.
Subaşı’ndan yola çıktıktan sonra ilk durağınız Akalan. Yol hemen ormanlık alana giriyor. Ardından İhsaniye geliyor. Bu parkur, inişli çıkışlıdır; sıkıcı ve tekdüze değildir. Manzarası güzeldir. Zaten orman olan yerde sıkılmazsınız. Bisikletçiye enerji verir yeşillikler. Yolda köylülerle selamlaşırsınız. Fotoğraf çekmek için de uygundur.
İhsaniye büyük bir köydür, gerekirse erzak alınabilir. Daha sonra Danamandra’nın kuzeyinden, Yaylacık’tan geçersiniz. Binkılıç’ta yemek molası verin. Lezzetli köftelerinden tadın. Daha sonra yol kuzeye yönelir ve tamamen ormanlık alana girer. Bundan sonraki manzaralar gerçekten çok güzeldir. 17 kilometre sonra sizi cennet gibi Çilingoz Deresi karşılar. Harika bir kumsalın ardında Çilingoz Barajı yer alır. Kıyıda küçük sayılamayacak bir kamping bulunur. Burada konaklayabilirsiniz.

Kıyıköy’e geçebilirsiniz

Eğer zamanınız, enerjiniz varsa, yola devam etmek isterseniz, orman yollarından Kıyıköy’e geçmenizi öneririm. Yaklaşık 20 kilometrelik bir parkurdur burası. Yolunuz Trakya’nın en güzel koyu Kastro’dan geçer. Burada ya da Kıyıköy’de çadır kurabilirsiniz.
Bu rotayı bana yaklaşık 25 yıl önce bisikletçi ve kürekçi Hüseyin Ürkmez öğretmişti. Bölgeyi bisikletçilere tanıtmak için gruplar organize eder, rehberliğimizi yapardı. Sonra ben gitmeye, dostlarıma tavsiye etmeye başladım. Tek dezavantajı yokuşları. Bunlara hazırlıklı olmalısınız. Özellikle dönüş yolunda yokuş çıkacaksınız.

1990’da en uzun turumu yaptım. İstanbul’dan Yalova’ya geçtim. İznik, Eskişehir, Ankara, Sivas, Tokat, Ordu, Hopa’ya gittim, tüm Karadeniz sahilini Zonguldak’a kadar geçip döndüm. Konaklamalarla 1,5 ayda 3200 kilometre yaptım. 2003’te Van’a kadar gittim. Hatay’a kadar sahilden ulaştım.

False