8 yıla 290 trilyon yatırım

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, kabinenin Zor Bey'i. Yobaz takımı, 8 Yıl için ateş püskürüyor. Öğretmenler ve yakınları atamalara, uygulamalara kızıp köpürüyor. Siyasetçiler, kendi dediklerine göre düdük çalmadığı için sürekli eleştiriyor. Velhasıl, ne İsa'ya yaranıyor, ne Musa'ya!

Kuliste ne zaman karşılaşsak, hiç konuşmadan tebessümle selamlaşıyoruz. Bu, ‘İşin zor’ anlamına geliyor ve Hikmet Bey bunun biliyor. O da tebessüm ederek gelip geçer. Önceki gün, ‘‘Hadi bir acı kahveni içeyim’’ dedim. DSP Grup Yönetim Kurulu Salonu'nda, küçük odaya geçtik. Dertleşme, soru cevaplı görüşmeye döndü. Farkında olmadan not almaya başlamışım, çok gülüştük.

Uluğbay, 8 Yıl için yılbaşına kadar 12 bin derslik açıldığını, önceki yıllarda bu sayının 6-8 bin arasında olduğunu söyledi. Yüzde 60-100 artış... Bunun temelinde ne vardı? Uluğbay, ‘‘Ek ödenek verildi. Yasa çıktı, bunun geliriyle artış sağlandı’’ diyor dobra dobra. Dersliklere 7 ayda 70 trilyon yatırım harcaması yapıldığını söylüyor.

* * *

8 Yıl'ın ikinci boyutu, taşıma... Geçen yıl 121 bin öğrenci taşınıyordu. Bu yıl bu sayı 260 bini aşıyor. Uluğbay, ‘‘Geçen yıl yerel olanaklarla öğle yemeği veriliyordu. Bu yıl tümüne devlet yemek temin etti’’ diyor. Tüm aksi propagandaya ve bu yıl zorunluluk olmamasına karşın, 6. sınıfa devam eden öğrenci sayısında yüzde 19 artış sağlandığını vurguluyor. Kız öğrencilerde bu oran yüzde 26.

Dünya Bankası'ndan sağlanan imkânla 160 okula yeni bilgisayar konduğunu, daha önce 280 bilgisayarlı okul varken, yüzde 80 artış sağlandığını söylüyor. Uluğbay, öğretmen artışındaki umut verici tabloyu da açıklıyor:

‘‘Bu dönemde ilkin 10 bin 100'ü vekil, sonra 16 bin 500 ve 1950 öğretmen kura çekti. Şimdi 21 bin eklendi; toplam 29 bin 550 öğretmen. Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı ile temas kurduk, 8 bin 112 öğretmenin de ders yılı içinde değil, tatilde askere sevkini sağladık. Bu çok önemliydi.’’

Doğu ve Güneydoğu'da öğretmen tazminatları yüzde 52-131 arasında arttı. En düşük tazminat 525 bin, yükseği 800 bin lira. 6 buçuk milyon liradan başlıyor, 15 milyon liraya kadar çıkıyor. Bu bölgelerde kız çocuklarının okula gönderilmediğini hatırlatan Uluğbay, ‘‘Bölgede bir yatılı kız okulu vardı, şu anda sırf kızların kaldığı 10 yatılı okul var. Karışıklar hariç’’ diyor.

* * *

Meclis gündeminin ikinci sırasında, Öğretmenlerin özlük haklarına yüzde 18 zam öngören tasarı yer alıyor. Yeni 158 bin öğretmen kadrosu alınıyor. Eğitim kalitesi böyle artar. Yeni yatırımları soruyorum. Uluğbay, çantadan bir döküm çıkarıyor:

‘‘Hafta başında kontrollük ihalelerine çıkıyoruz. Türkiye'yi dörde böldük, dört ayrı firma yatırımları kontrol edecek. Hangi ilde kaç sınıf, sınıflarda kaç öğrenci var; kent içi ve köylere göre sayılar belli. Harita hazır.. Hedef 30 öğrencili sınıflar ve aylarca uğraşılarak çıkan harita. 101 trilyon liralık yeni inşaat ihalesi yapacağız.’’

Toplam yatırım ne olacak? Uluğbay'ın yanıtı sevindirici:

‘‘Bu yıl 8 Yıl'a 290 trilyon yatırım yapacağız. Türkiye okul şantiyeleri ile kaplanacak. 76 trilyon devam eden işlerin tamamlanmasına, 42 trilyon mevcutların bakım onarımına, 25 trilyon kamulaştırmaya, 35 trilyon lira da bilgisayar donanımına gidecek...’’

Hikmet Uluğbay, ömür boyu kamu parasını harcayan ve koruyan çok dürüst bir devlet adamıdır. Ülkenin kör kuruşu bile boşa gitmez, buna inanın!













Yazarın Tüm Yazıları