8 ayda 220 organ, 1 doku nakli

Güncelleme Tarihi:

8 ayda 220 organ, 1 doku nakli
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 10, 2016 10:52

8 ayda 220 organ, 1 doku nakli

Haberin Devamı

Erol AKKIR / ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde, 2016'nın 8 ayında 180'i böbrek, 30'u karaciğer, 8'i kalp, 2'si pankreas olmak üzere 220 organ ve 1 doku (çift kol) nakli gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, her tür naklin başarıyla gerçekleştirildiği merkezde, Türkiye'nin en başarılı çocuk böbrek nakillerini yaptıklarını söyledi.
Organ bağışının en onurlu ve gurur veren bir davranış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydınlı, "Bağışladığız organların kimlere nakledileceğini bilmeden, acısını yaşadığınız yakınınızın organlarını 'bağışladım' diyorsunuz. O nedenle organ bağışından daha onurlu bir başka davranış örneği yoktur" diye konuştu.
8 AYDA 15 ÇOCUĞA NAKİL
Prof. Dr. Bülent Aydınlı, böbrek nakillerinin yüzde 10'unun çocuk hastalara gerçekleştirildiğini, 8 ayda 15 çocuğa yüzde 100 başarıyla böbrek nakil yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Aydınlı, "Türkiye'nin en başarılı organ nakli merkezinde, 7 kişiden oluşan ekibimizle yaptığımız 180 böbrek naklinin 15'i çocuk nakillerinden oluşuyor. 30 hastaya karaciğer, 2 hastaya pankreas nakli yapılırken, 8 kalp nakli ve 1 de çift kol nakli gerçekleştirildi" dedi.
AVRUPALI KADAVRADAN, TÃœRKLER CANLIYKEN BAÄžIÅžLIYOR
Avrupalının kadavradan, Türklerin ise yaşarken organ bağışı yaptığını aktaran Prof. Dr. Aydınlı, dünyada organ nakillerinin yüzde 80'i beyin ölümü olan kişilerden yapılırken, Türkiye'de bu oranın yüzde 25 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aydınlı şunları kaydetti:
"Organlarınızı bağışladığınızı ailenizin bilmesi çok önemli. Bu davranış, bir merkeze gidip bağış yaptığınızda size verilen bağış kartından daha önemli. O nedenle organlarını bağışlayan her bağışçı, bu onurlu davranış konusunda ailesini de ikna etsin. Organ bağışının vasiyeti olduÄŸuna ailesini ikna etsin. Vefat etmeden bu konudaki fikriniz aileniz tarafından bilinmezse ailenin organ bağışı yapması zor oluyor."Â
Ä°SPANYA KADAVRA BAÄžIÅžINDA BÄ°RÄ°NCÄ°
Dünyada kadavradan organ bağışında İspanya'nın başta geldiğini belirten Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "İspanya'da organ bağışı yapmak istemediğinizi belirtmediğiniz sürece öldüğünüzde devletin yükümlülüğüne geçmiş oluyorsunuz. Türkiye'de ise cebinizde kartınız dahi çıksa, aile yakınlarına danışılmadan organ bağışı alınmıyor" dedi.

FOTOÄžRAFLI
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!