8,5 kg Çiğdem'e 150 kg yapay kalp

Güncelleme Tarihi:

8,5 kg Çiğdeme 150 kg yapay kalp
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 12:17

Kocaeli'den İzmir’e ambulans helikopterle sevkedilen 18 aylık, 8.5 kilogram ağırlığındaki Çiğdem Gürler’e, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde, bağış organ bulununcaya kadar yaşatabilmek için 150 kiloluk yapay kalp cihazı takıldı.

Çiğdem, yapay kalp takılan en küçük ikinci, ilk kız bebek olurken, ne zamana kadar süreceği bilinmeyen hastane maratonuna başladı. Yapay kalpli üç çocuk hastanın yanında yerini alan Çiğdem, şirinliğiyle yoğun bakımın sevgilisi oldu.

Kocaeli’de yaşayan ev kadını 34 yaşındaki Yaşagül Gürler ile memur 37 yaşındaki Müjdet Gürler’in üç kızından en küçüğü olan 8 Ağustos 2009 doğumlu Çiğdem’in kalbinde üfürüm olduğu, 4 aylıkken belirlendi. Gürler çifti, minik bebeklerini Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne, oradan İstanbul’a bir özel hastaneye götürdü. Mitral kapak yetersizliği tanısı konulan minik Çiğdem, geçen aralık ayında özel hastanede kapak tamir ameliyatı geçirdi. İyi geçtiği söylenen ameliyattan 20 gün sonra taburcu edilen Çiğdem, bir hafta sonraki kontrolde de iyi bulundu.

Ancak bu durum uzun sürmedi, 5 gün sonra solunum yetmezliği nedeniyle yine hastanelik olup istanbul’a götürülen Çiğdem, yoğun bakımda kaldı. İki gün sonra Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde izlenmek üzere çıkarıldı. Bu hastanede 10 gün geçiren minik Çiğdem’e, yine İstanbul’da bu kez Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde anjiyo yapıldı. Nakil için sevk edilecekleri Ankara’dan haber çıkmayınca, İzmir’e Ege Üniversitesi Hastanesi’ne nakledildiklerini belirten baba Gürler, "Tam bir yıldır kızımın sorununa çare arıyoruz. Küçük olduğu için kalp kapağı değiştirilemiyor. Tamir önerildi. Ama ondan sonra durumu daha kötüleşti, kapaklar çalışmadığı için kalp yetmezliği oldu. En son 20 gün yoğun bakımda kalan kızımı 5 Şubat’ta hava ambulansıyla İzmir’e sevk ettiler. Biz gecikir diye endişe ediyorduk, yapay kalp erken temin edildi. 10 Şubat’ta da yapay kalbe bağlandı. Şimdi yoğun bakımda, durumu iyi" diye konuştu.

Baba Gürler, yapay kalp takılan üç çocuk hastanının kızı Çiğdem’i yoğun bakımda ziyaret ettiğini belirterek, "Bizi de onlar gibi maraton bekliyor. Hastane süreci uzun, kalp bulunana, nakil olana kadar anne çocuk gözetim altında kalacak. Vatandaşlarımızdan organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalarını, yardımcı olmalarını istiyoruz. Yapay kalpli çocuklar yoğun bakıma inip Çiğdem’i ziyaret ettiler, onlar da kalp bekliyorlar bir an önce hastane ortamından kurtulup ailelerinin yanına gitmek istiyorlar" dedi.

Yapay kalpli ilk kız bebek

Minik Çiğdem, yapay kalpli ilk kız bebek hasta olarak kalp nakli bekleyen hastaların yeni yaşam merkezi haline gelen Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde yerini aldı. Çiğdem, yetişkinlere takılan çantada taşınabilir büyüklükteki ve minyatürize yapay kalpler takılamadığı için 150 kiloluk cihazlara bağlanan ve bu yüzden hastaneden dışarı çıkamayan 3 yaşındaki Hamdullah Kanat, 10 yaşındaki Barış Keklik ve 6 yaşındaki Hasan Hüseyin Demirel’e arkadaş olacak.

Öte yandan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı, Kalp Nakil Programı Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Çiğdem’i yapay kalple hayata bağladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Çiğdem, yapay kalp taktığımız ikinci en küçük hastamız. Çocuğun son dönemleriydi, herhangi bir müdahale olmasaydı şu an kaybetmiş olacaktık. Ona da dışarıdan destekli uzun süreli kalp destek cihazı taktık. Çok yeni ama her şey olağan gidiyor. Bundan sonra da hızla kilo alma sürecine girer. Yapay kalp takılan hasta sayımız artıyor, bunun iki nedeni var. Geçen yıla nazaran daha hızlı ivmeyle kalp nakli sayımız artıyor, kalp bulunuyor, takıyoruz. Geçen ay iki tane yaptık. Böyle giderse 25-30’a yakın kalp takacağız. Kalp destek cihazlarında takılmasında Türkiye’de tek gibiyiz. O nedenle İstanbul’dan da başka bölgelerden de hastalar direk olarak buraya gönderiliyor. Sadece Ege Bölgesi’nin değil, abartılı da olsa Türkiye’nin ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bursa’dan, Urfa’dan, Kütahya’dan gelen yapay kalp taktığımız hastalarımız var. Ege’den hasta sayımız yüzde 30 civarında. Dilerim diğer merkezlerde bu hizmetler arttıkça bizim iş yükümüz azalacak. Hastaları transplanta taşıma, yaşatma oranlarımız yüksek olduğu için de bir miktar tercih ediliyoruz herhalde. Kalp nakli bekleyen 67 hastamız var, bunların 20 kadarı kalp destek cihazına bağlı. Organ bağışı konusunda bazen toplumda dönemsel gevşemeler oluyor. Ama organ başığı kutsal, bir can vermek Allah’a mahsus, öyle bir olgunlukla öyle bir durumda bağış yapmak da ulvi bir duygu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!