700 milyar dolarlık ‘iş’e dokundu Türkiye’yi ‘en büyük oyun alanı’ gördü

DUSSELDORF’tan (Almanya) 1.5 saatlik otobüs yolculuğu sonrasında Gütersloh’a girerken medya devi Bertelsmann Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Arvato Türkiye’nin CEO’su Oktay Erciyaz, çevredeki binaları gösterdi:

Haberin Devamı

- Gütersloh’ta nereye baksanız Bertelsmann Grubu’na ait bina görürsünüz. Burası Bertelsmann’ın 1835 yılında ilk baskı işine girdiği yerdir. Bertelsmann, bugün 20 milyar dolar yıllık ciroya ulaşmış bulunuyor ve merkezini ısrarla burada tutuyor. Arvato,
bulunduğu alanlarda yıllık 700 milyar dolarlık işlemin içinde yer alıyor.
Bertelsmann’ın önde gelen şirketlerinden Arvato’nun Türkiye’deki şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Mehmet Ali Yalçındağ, merkezi Gütersloh’da olan diğer Alman devlerini örnek gösterdi:
- Miele ve Dr. Quetker’in de merkezi burada.
700 milyar dolarlık ‘iş’e dokundu Türkiye’yi ‘en büyük oyun alanı’ gördüOktay Erciyaz
, Bertelsmann’ın merkez binasının önünde anımsatma yaptı:
- Hissedar aileyi temsil eden Liz Mohn, Danışma Kurulu Başkan Yardımcımız. Kendisi sizlere “merhaba” demek için uğrayacak. Ancak, grubumuzla ilgili açıklama yapmayacak. Çünkü, bu işi profesyonel yöneticiler yapıyor.
Biz Erciyaz’ın sunumunu izlerken Liz Mohn bir süre Mehmet Ali Yalçındağ’la sohbet etti. Sonra birlikte fotoğraflarını çektik ve yönetim kurulu toplantısına geçti.
Gütersloh’da önce Bertelsmann’ın baskı tesislerini gezdik, sonra Erciyaz, Yalçındağ, Arvato’nun Türkiye’yi de içine alan bölgesinin CEO’su
Ralf Bierfischer ve Arvato Global CEO’su, Bertelsmann’ın Murahhas Üyesi Achim Berg’i dinledik.
Yalçındağ, Erciyaz ve Bierfischer, çağrı merkezleriyle adım atan Arvato’nun Türkiye’de büyüme planlarıyla ilgili mesajlar verdi. En güçlü mesaj Nisan 2013’te Microsoft’tan Arvato’ya geçen Achim Berg’den geldi:
- Bizim için büyüme potansiyeli olan ülkelerin başında Çin, Hindistan, Polonya ve Türkiye geliyor. Bana kalsa en büyük oyunu Türkiye’de oynamak isterim.
Avrupa’daki büyük grupların Hindistan’ı ön planda tuttuğuna dikkat çekti:
- Oysa Türkiye, Avrupa ülkeleri açısından, örneğin bizim için “kapımızın önünde” gibi bir konumda. Arvato Türkiye, 2013’te beklentilerimizi fazlasıyla karşıladı. Büyüyen ülke yatırım çeker. Türkiye de öyle olacak.
Türkiye’nin son yıllarda çok geliştiğini vurguladı:
- Türkiye’de birçok alanda büyüme potansiyeli var. Çok güçlü bir e-ticaret ortamı gözlüyoruz. Fırsat gördükçe Türkiye’ye yatırım yapmaya hazırız.
Ralf Bierfischer
’in paylaştığı hedefi Berg’e anımsattık:
- Türkiye’de 30 milyon Euro olan cironuzun 2018’de 100 milyon Euro’ya yükselmesi öngörülüyor.
- 100 milyon Euro yetmez. Ben daha fazlasını bekliyorum.
Arvato, şimdilik Türkiye’de çağrı merkezlerine ağırlık vermiş görünüyor. Gütersloh’daki turumuzdan aldığımız izlenim-mesajlar, daha büyük adımlar atacağını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

1000’den fazla şirketi var 150 ülkede Google’ın reklam tahsilatını yapıyor

Haberin Devamı

OKTAY Erciyaz, 10 ülkede 53 TV kanalı bulunan RTL’i bünyesinde bulunduran Bertelsmann Grubu’ndan bazı verileri sıraladı:
- 53 ülkede 114 bin çalışanımız var. 1000’den fazla irili ufaklı şirketimiz faaliyet gösteriyor. 20 milyar dolarlık cironu yüzde 36’sı Almanya’dan sağlanıyor.
Arvato’nun yaptığı işlere iki önemli örnek verdi:
- Google’ın 150 ülkedeki reklam tahsilatını Arvato yapıyor. Microsoft’un Windows 8’inin internette kurulum hizmetlerinin altyapısını Arvato gerçekleştiriyor.

Türkiye’ye inancını gördüm, Arvato’ya destek olacağım

YANDEX Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Mehmet Ali Yalçındağ, Bertelsmann’ın Türkiye’de bilinen grup olduğunu anımsattı:
- Bertelsmann, birkaç yıl önce Türkiye’de bazı TV kanallarını almak üzere girişimde bulunmuştu. Yani, Türkiye’yi yakından biliyor. Gruba bağlı Arvato, 2004’ten beri çağrı merkezleriyle Türkiye’de hizmet veriyor.
Arvato’nun 1.5 yıl önce Türkiye’de daha aktif olma kararı aldığını belirtti:
- Bu karar üzerine kendileriyle görüştük. Türkiye’ye inandıklarını ve yatırım planlarını gördüm. Bunun üzerine Eylül 2013’te Türkiye’deki şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendim.
Arvato’nun müşteri ilişkileri yönetimi, e-ticaret hizmetleri, ödeme sistemleri yönetimi konusunda lider olduğunu vurguladı:
- Ülkemizde organik büyümenin yanısıra şirket satın almalarıyla da yolumuza devam etmek istiyoruz.
Grubun büyük hissedarı Liz Mohn’un Türkiye’ye ilgisine örnek verdi:
- Liz Mohn, yılda 2-3 kez İstanbul, Bodrum ve Antalya’ya gelir. Ülkemizi çok seviyor.
Yakında Arvato’nun tedarik zinciri yönetimi deneyimini Türkiye’de devreye alacaklarını kaydetti:
- Havayolu şirketleri, elektrik dağıtım şirketleri ve sağlık sektörü ilgi alanlarımızda öne çıkacak.

Yazarın Tüm Yazıları