7 yıl sonra Tel Aviv

Güncelleme Tarihi:

7 yıl sonra Tel Aviv
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2017 21:11

Turizmde Türkiye’nin hedef ülkelerinden biri olan ve 2017’de 1 milyon turist çekmeyi planladığımız İsrail ile ilişkiler gelişiyor. 7 yıl aradan sonra ilk kez bir Türk bakan İsrail’e ziyarette bulundu. Tel Aviv’deki turizm fuarına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “İki ülke arasındaki ilişkiler gelişecek” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile İsrail arasındaki normalleşme süreci tüm hızıyla devam ediyor. Geçen hafta Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Yuval Rotem’in 6 yıl aradan sonra iki ülke arasındaki siyasi istişare mekanizmasını başlatmasının ardından, dün de Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı 7 yıl aradan sonra İsrail’e giden ilk Türk bakan oldu.

SADECE TURİZM DEĞİL

Türkiye, bugün ve yarın Tel Aviv’de yapılacak Akdeniz Turizm Fuarı’na 7 yıl arada sonra ilk kez katılıyor.

Bakan Avcı, ziyaretin kesinleşmesinden sonra, “Muhataplarımla görüşeceğim. Ancak ziyaret sadece turizmle sınırlı olmayacak. Kültürden, turizmden, bilimden sorumlu bakanlarla, üniversite çevreleriyle görüşeceğim. Yarım kalan işleri ve düşük tempoda ilerleyen işlerimiz var. Onların hızlandırılması önemli. Fuar ile turizm ve kültürel ilişkilerin artırılması sağlanacak” açıklaması yapmıştı. İsrailli mevkidaşı Yariv Levin ile görüşecek olan Avcı, Türk ve İsrailli turizmcilerle bir araya gelecek, Tel Aviv Kültür Merkezi ve Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen “Türkiye-İsrail İlişkileri Fotoğraf Sergisi” açılışına katılacak.

Haberin Devamı

Avcı, Tel Aviv’den sonra Ramallah’a geçecek ve burada Yaser Arafat Müzesi ile Arafat’ın kabrini ziyaret edecek. Filistin Kültür Bakanı İhab Besisu ile de bir araya gelecek olan Avcı, Kudüs’e geçerek, Mescid-i Aksa’yı ziyaret edecek ve ‘Eski Kudüs Fotoğraf Sergisi’nin açılışında da hazır bulunacak. Turizm geliri geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 29.7 azalarak yaklaşık 22 milyar dolar olan Türkiye’nin bu yıl hedef ülkelerinden biri de İsrail. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, 2017’de Türkiye’ye İsrail’den 1 milyon turist gelmesinin beklendiğini açıklamıştı.

MAVİ MARMARA SONRASI İLİŞKİLER BOZULMUŞTU

2009’da Davos’ta o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres’e “one minute” çıkışı ile gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri, 31 Mayıs 2010’da, Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail’in müdahale ederek 10 Türk vatandaşını öldürmesi üzerine tamamen kopmuştu. İlerleyen süreçte İsrail’in özür dilemesi, kurbanların ailelerine ödenecek 20 milyon dolar tazminatı Türkiye’ye iletmesi sonrası ilişkiler 27 Haziran 2016’da varılan mutabakatla ilişkiler normale dönmeye başlamış, karşılıklı olarak da büyükelçi ataması yapılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!