7’den 70’e herkes yapabilir

Haberin Devamı

 

 7’den 70’e herkes yapabilir

Burnumuzun dibindeki Alaçatı’nın sörf cenneti olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama kaçımız sörf yapmayı denemiştir bugüne kadar? ‘Ooo, benden geçti, bu yaştan sonra ne sörfü?’ diyenlere en güzel yanıtı 70 yaşında gençlere taş çıkarırcasına sörf yapan Beyin Cerrahı Prof. Dr. Nurcan Özdamar veriyor. Ameliyatlarını bile 8 yıl önce başladığı sörfte planlayan Özdamar bir doktor olarak da sörfü tavsiye ediyor. Aynı şekilde 50 yaşındaki işadamı Hakkı Attaroğlu da 3 yıl önce başladığı sörfe koşa koşa gidiyor. Bu ikiliyle eğitmen Salih Rende sörfü anlattı.

7’den 70’e herkes yapabilir

Haberin Devamı


PROF. DR. NURCAN ÖZDAMAR (70) – BEYİN CERRAHI
AMELİYATLARIMI BURADA PLANLIYORUM
- Sörfe nasıl başladınız?
- İlk kez yıllar önce mavi yolculuğa çıktığımızda denedim ama pek beceremedim. O zamandan aklıma takıldı. Sonra asistanım beni Alaçatı’ya getirdi ve 62 yaşımda başladım. Active Sörf Merkezi’nde ders alarak öğrendim.
- Zorlandınız mı?
- Zorlanmaz mıyım? Sadece hafta sonları geldiğim için 2 yılda iyi duruma geldim. Hergün gelebilsem daha hızlı ustalaşırdım. O kadar seviyorum ki artık bırakamıyorum.
- Bu kadar aktif sörf yapmak hayatınızı nasıl etkiledi?
- Bir kere tıbbi açıdan çok faydalı, çünkü izometrik bir spor. Yani enseden ayak tabanına kadar vücuttaki tüm kasları çalıştırıyor. Sağlık açısından ideal bir spor. Deniz ve doğayla başbaşısın. Ben bütün pazartesi ameliyatlarımı sörfte planlıyorum.

BAŞLADIĞIMDA ACİLE TRAVMA GELDİ
- Her yaşta sörfe başlanabilir mi?
- Sağlıklı olan herkes deneyebilir. Ben 62’de başladım bugün 70 yaşımdayım. Tabi riskler var. Hatta ilk başladığım günlerde hastanede acile bir kafa travması geldi. Nedenini sordum, ‘sörfte oldu’ deyince ‘eyvah’ dedim ‘demek çok dikkat etmeliyim.’ İşte bu noktada doğru hocalarla eğitimin önemi ortaya çıkıyor. Halı sahada, bisiklette daha büyük riskler var.
- Eşiniz ne dedi peki o yaştan sonra başlamanıza?
- İlk başta o benim cankurtaranımdı. Kıyıda devamlı beni gözlüyor ‘aman çocuklar, hoca düştü’ diye buradakileri uyarıyordu. Ama artık usta oldum da şimdi oturup kahvesini içiyor rahat rahat.

Haberin Devamı


SEVİM ÖZDAMAR – ANESTEZİ VE REANİMASYON UZMANI
İLK BAŞTA HEYECANLANIYORDUM ŞİMDİ RAHATLADIM
- Eşiniz 62 yaşında sörfe başlayınca tepkiniz ne oldu?
- Onun çok hobileri olduğundan alışkınım aslında. Sörfte ilk başta gidip de dönebilecek mi diye çok heyecanlandım. Ama şimdi rahatladım.
- Siz yapmıyorsunuz ama hep birlikte mi geliyorsunuz sörfe?
- Evet çünkü ben bu merkezi ve sörf ortamını çok seviyorum. Ayrıca eşimi seyretmekten de keyif alıyorum.

HAKKI ATTAROĞLU (50) - İŞADAMI
DOĞAYLA BAŞEDERKEN GÜNLÜK SIKINTILAR ANLAMSIZ GELİYOR
- Sörfe nasıl başladınız?
- Alaçatı’da oturuyoruz. Sitemize her yıl birçok sörfçü geliyor. Baktım İstanbul’dan, yurtdışından sadece sörf için gelenler var, biz burnumuzun ucuna gidip bakmıyoruz. Bir arkadaşımla Active Sörf’e gelip Salih Bey’le tanıştık. Yani Salih Bey elimizden tuttu.
- Kaç yaşında başladınız yani?
- 47 yaşında başladım. 3 yıldır sürekli yapıyorum. İş hayatım çok yoğun olduğundan sörfle müthiş stres atıyorum. Sörf yaparken doğayla mücadele edip sadece ayakta kalmaya çalışıyorsunuz. O sırada günlük sıkıntılar anlamsız geliyor. Ayrıca doğayla başbaşa kalmak çok keyifli.
- Kışın da geliyor musunuz?
- Artık gelmeye başladım. Zaten duramıyorum. Buraya koştura koştura geliyorum.

Haberin Devamı

EBSO’DAKİ DOSTLARIM DA DAHİL HERKESE TAVSİYE EDİYORUM
- Eşiniz ne dedi?
- Eşim beni hep teşvik etti. Zaten kızımla eşim benden önce başlamıştı. Artık eşim bıraktı ama kızımla birlikte çıkıyoruz. Kızıma sörfü sevdiren ben oldum.
- Hayatınızı nasıl etkiledi?
- Bir kere daha sağlıklı ve daha fit hissediyorum, kilo da verdim. Doğayla başbaşasınız, kararları sizden başka verecek olan yok. Ayrıca sörf ortamı sağlıklı ve doğru düşünebilen insanların bir araya geldiği bir ortam. İzmirlilerin daha fazla ilgi göstermesi gerekli bence bizim gibi geç keşfetmesinler.
- Etrafınızdakiler nasıl karşıladı sörfe başlamanızı?
- Zaten hepsini başlatmaya çalışıyorum. Kızımı, 3 yeğenimi, sitedeki bütün çocukları buraya müdavim yaptım. Birlikte çıkıyoruz. Ben aynı zamanda EBSO Meclisi üyesiyim. Sanayici ve işadamı dostlarıma da stresten kurtulmak için hemen sörfe başlamalarını öneriyorum.

Haberin Devamı

ALAÇATI DEVLETTEN DAHA BÜYÜK DESTEK ALMALI
- Alaçatı Sörf Merkezi hakkında neler söyleyeceksiniz?
- Bu bölgenin Türkiye turizminde önemi çok büyük. Dünyanın en özel sörf bölgelerinden biri. Yeni başlayanlar için ideal çünkü metrelerce ileride düşseniz bile su belinize geliyor. Fakat bence Alaçatı devletten hakettiği değeri görmüyor. Oysa bu sörf merkezinin bu yörenin gelişimine katkısı büyük. Buradaki evler kiralanıyor, oteller, restoranlar doluyor.
- Buranın geleceğini nasıl görüyorsunuz?
- Burasının altyapısı yok. Gördüğüm kadarıyla buradaki sörf okulları kendi imkanlarıyla birşeyler yapıyorlar ama yeterli değil. Devlet burada daha önemli düzenlemeler yapmalı. Turizm bakanımız İzmir’in milletvekili, burayı daha çok ziyaret etmeli. Mesela şimdi düzenlemeler yapılıyor, takdir ediyoruz ama bunların yaza kalmaması çoktan yapılmış olması gerekirdi.

Haberin Devamı

7’den 70’e herkes yapabilir

KIZI - İPEK ATTAROĞLU – ÖĞRENCİ
BABAMIN GÖZÜ BİZİ BİLE GÖRMÜYOR KOŞTURUYOR
- Siz sörfe nasıl başladınız?
- Babamın zoruyla..
- Nasıl yani? Başta sevmemiş miydiniz sörfü?
- Evet hiç istemiyordum. İlk sene babam zorla getiriyordu. Sonradan adrenalini keşfettim ve çok sevdim.
- Babanızla yarışıyor musunuz?
- Yelkenlerimiz farklı. Ama babamın heyecanı beni de etkiliyor. Babam bazen işlerini bile sörfe göre ayarlıyor, Çeşme’ye geliyor. Gözü bizi bile görmüyor, sörfe koşturuyor.

7’den 70’e herkes yapabilir

SALİH RENDE – ACTIVE SÖRF MERKEZİ SAHİBİ
DENİZ KÜLTÜRÜMÜZ YOK, GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜNÜ BİLE BİLMİYORUZ
- Siz sörfe nasıl başladınız?
- Alaçatalıyım. 6 yaşımda Ilıca koyunda Anthony Galia abimizin optimistlerini, sörflerini kaçırarak başlamıştım. Sonra sörf eğitmeni oldum. Üniversitede spor bölümünü bitirdikten sonra Avusturya’da yüksek lisans yaptım.7 yıl önce de eşimle Active Surf Merkezi’ni açtım.
- Alaçatı’nın geleceğini nasıl görüyorsunuz?
- Şu anda ileriye doğru bir atılım var. Yerel yönetimlerin bize desteği büyük, yapılan düzenlemelerle daha iyi olacağını umuyorum. Tek konu, herşeyin aynı yerde yapılmaya çalışılması olabilir. Yelken olsun, su sporları olsun hepsi bir arada olunca çatışma doğabilir. Bunu önlemek için kurallar koyulmalı ve mutlaka uyulmalı. Ama yasaklayarak değil, birbirine saygı göstererek ve deniz kültürünü özümseyerek.
- Deniz kültürümüz hiç mi yok?
- En basitinden deniz üzerinde kim kime yol vermeli onu bile bilmiyoruz. Yelkenli her zaman geçiş üstünlüğüne sahiptir. Ama iki yelkenli karşılaştığında da belli kuralları var. Mesela sağ eli önde olanın geçiş üstünlüğü var. Biz eğitimlerimizde bunları öğretiyoruz.

ALAÇATI SÖRFÜN MEKKESİ, HER YIL SADECE BİZE 3 BİN KİŞİ GELİYOR
- Sörfün Çeşme turizmine etkisi nasıl?
- Alaçatı sörfün Mekke’si, 12 ay sörf yapmaya çok uygun. Bizim merkezimize her yıl 2 bin 500 – 3 bin kişi oluyor. Biz İzmirliler yanıbaşımızdaki bu güzelliğin farkında değiliz. Burayı İstanbullular ve yabancılar dolduruyor.
- Öğrenmesi zor bir spor mu?
- Hayır. Sörf belli bir yere kadar insanı zorlar ama öğrenme seviyesini geçtikten sonra ki 10 saat ya da 5 gün diyebiliriz, çok büyük keyif almaya başlarsınız. Hatta özel dersle 5 seansta öğrenilebilir. Zaten o seviyeyi geçenler bırakamıyor. Rüzgarla kullandığınız malzemeye hükmedebilmek müthiş bir zevk.

EĞİTMEN HAVALI DURUR FAZLA KONUŞMAZ KLİŞESİNİ YIKIYORUZ
- Nurcan Bey eğitmenlerin öneminden bahsetti...
- Yönlendirme çok önemli. İnsanlar sörfe geldiğinde çok çekiniyorlar. Çünkü hiç bilmedikleri bir şeyi deniyorlar. Genelde sörf eğitmenleri güneş gözlükleriyle kıyıda durup direktif verir. Ben bunu değiştirmek için hergün toplantı taptım. Gözlüklerinizi çıkarın, insanlarla göz kontağı kurun. İnsanlara sörfü sevdirmek için onlara daha da yaklaşmak gerekli.
- İleri yaşlarda başlayanlar ve riskler için neler söyleyeceksiniz?
- 7’den 77’ye Sörf diye bir sloganımız var. 5 yaşındaki oğlum Bartuğ da sörf yapıyor. Her spor kadar riski var, doğru eğitim çok önemli. Sörfe çıkmadan açma-germe çalışmaları yapılmalı ki kimse bunlara dikkat etmiyor. Sporu ne için yaptığınız önemli.
- Sörf pahalı bir spor mu?
- Sadece bir gün yaparsanız pahalı diyebilirsiniz. Biz fitness klüpleri gibi yaptık. 20 günlük programlar ve malzeme kiralamaları ile gayet uyguna geliyor. Alacağınız keyfin ise bedeli yok.

Yazarın Tüm Yazıları