GeriSeyahat 7 adımda Edirne gezi rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
7 adımda Edirne gezi rehberi

7 adımda Edirne gezi rehberi

İstanbul'da beton ve gürültüyle iç içe yaşayınca en ufak bir fırsatı bile kaçırmayıp şehirden uzaklaşmanın yollarını arıyoruz. Bu yüzden geçen hafta sonu 90 yıl Osmanlı'ya başkentlik yapmış, Mimar Sinan'ın eserleriyle dolu Edirne'ye gittik. Günü birlik diye gittiğimiz kentte ciğere doyamayınca bir gece daha kalarak hafta sonunu orada geçirmiş olduk. İşte adım adım Edirne gezi rehberi

İstanbul-Edirne arası 240 km. civarı; arabayla trafiksiz iki buçuk saatte rahat rahat gidebilirsiniz. Otobüsle gitmek isterseniz kişi başı bilet 25-30 lira ve yolculuk süresi yaklaşık üç saat. Edirne’de konaklama için birçok seçenek mevcut. İnterneti kullanarak Limon Hostel'de rezervasyonumuzu yapıyoruz. Ortak banyo-tuvaletli hostel Avrupa’dakiler gibi. Sekiz odalı, renkli, şirin bir bahçeye sahip ve kendine has atmosferiyle tek gecelik konaklamalar için biçilmiş kaftan. Merkezi konum da cabası. Saraçlar Caddesi’ne beş dakikalık yürüme mesafesinde. Rahatlıkla tavsiye edebilirim. İki kişilik oda fiyatı 60 TL. 

7 adımda Edirne gezi rehberi


Edirne'de nerede, ne yenir?
Benim gibi ciğer delisi biri için Edirne seyahati tahmin edebileceğiniz üzere çok daha keyifli geçiyor. Ciğeri ilk kez yerinde yemenin mutluluğu paha biçilemez. Gelir gelmez hemen arabayı park ediyoruz ve kendimizi şehrin en iyi iki ciğercisinden biri olan 'Köfteci Osman’a atıyoruz. Bakmayın adında köfte geçtiğine; ciğer müthiş. Ama şunu da özellikle yazmalıyım ki hayatımda yediğim en iyi köfteyi de orada yedim. Köfte-ciğer karışık yaptırabiliyorsunuz. İki kişi 40 lira hesap ödeyip çıkıyoruz ama ben hâlâ masadayım. Lezzet fena. Ertesi gün, İstanbul’a dönmeden bir diğer meşhur ciğerci Aydın’a gidiyoruz ama mekan tıka basa dolu. Dolayısıyla rotayı 'Niyazi’ye çeviriyoruz. Niyazi’de gidebileceğiniz mekânlardan. Aklınızda olsun. Fiyatlar hemen hemen burada da aynı. Porsiyon 16-17 lira civarı. 

7 adımda Edirne gezi rehberi


Öncelikle şunu belirteyim. "Edirne’de ne var ne yok gezerim" derseniz sanırım arabayla gitmek iyi bir seçenek olacak. Çünkü dolmuşla aynı rotayı yapamazdık. Hem havanın sıcaklığı hem de Balkan Savaşları Müzesi Anıtı, Karaağaç, Sağlık Müzesi gibi yerler merkeze azıcık da olsa uzak. Ama bunların dışında yürüyerek rahat rahat diğer yerleri gezebilirsiniz. Bizim rotamız sırasıyla şu şekilde;

Arkeoloji Müzesi
İçinde Ankara Etnoğrafya Müzesi ve Topkapı Sarayı’ndan eserler bulunuyor. 1970’lerin başında açılmış. Hemen Selimiye Camii’nin arkasında yer alıyor. Edirne’ye gelir gelmez "Geziye Selimiye Camisi’nden başlayalım derken" kendimizi burada bulduk. Müze Kart ile giriş yapabiliyorsunuz.

Selimiye Cami ve Külliyesi
Sadece Edirne’nin değil; tüm Türkiye’nin en önemli yapıtlarından biri Selimiye. Nitekim 2011'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Şu anektodu da paylaşalım: Selimiye, ‘Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ikinci Osmanlı eseri olma özelliğini taşıyor. Bu ihtişamlı yapı çoğumuzun bildiği gibi Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eseri’dir. Yapımı 8 yıl süren cami, inşaatı tamamlandığında Sinan, rivayetlere göre 90 yaşındaydı. Bu arada caminin yapılmasını II. Selim ister ancak ibadete açıldığını ölümü sebebiyle göremez. Caminin Edirne’de inşa edilmesindeki sebep ise şehrin konumu ve İstanbul’da bu büyüklükte bir camiye ihtiyaç olmamasından kaynaklanıyormuş. 

7 adımda Edirne gezi rehberi


Üç Şerefeli Cami ve Eski Cami
Osmanlı yapılarıyla ünlü Edirne’de ziyaret etmeniz gereken bir çok cami mevcut. Bunlardan biri de Hükümet Caddesi’nde yer alan Üç Şerefeli Cami. Caminin yapım tarihi net olmamakla birlikte bazı rivayetlere göre 1400’lü yılların başına uzanıyor. Dört minaresi olan caminin adı diğerlerinden daha yüksek ve üç şerefeli olan minaresinden geliyor. Yine 1400’lü yıllarda yapılan bir diğer ünlü yapı da Eski Cami’dir. Her iki cami de merkezde olup; yürüyerek rahatlıkla gezebiliyorsunuz.

 II. Beyazıd Külliyesi Sağlık Müzesi
Edirne’ye dair çok net şunu söylemeliyim ki; bizi en çok etkileyen yer burası oldu. 15. yy'da kurulan külliyenin içinde ücretsiz sağlık hizmeti veren şifahane Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar açık kalmış. Her türlü hasta burada muayene edilip; sonraları sadece akıl hastalarının tedavileri yapılmış. Bu süreçte 1916 yılında sonlanmış. Burada Osmanlı zamanında sağlık hizmetlerinin, tedavilerin hatta cerrahi müdehalelerin nasıl yapıldığına tanık olacaksınız. Hatta şöyle bir anektod düşelim; Amerika’daki John Hopkins Hastanesi kurulurken bu kompleks incelenmiş ve model alınmış. Ayrıca külliye, Selimiye Camisi’nden sonra Edirne’de en çok ziyaret edilen ikinci yapı. Müze kartı geçmiyor; ama giriş 5 TL. Kesinlikle görmelisiniz. 

7 adımda Edirne gezi rehberi


Meriç Nehri
İkinci günün sabahında ilk planımız Meriç Nehri’nin kenarındaki mekânların birinde kahvaltı yapmaktı. Nehrin manzarası çok keyifli. Gidenler bilir. Bizim tercihimiz Lalezar oldu. Kişi başı 27 TL’ye serpme kahvaltı yapıyorsunuz. Bu bilgileri paylaştıktan sonra Meriç Nehri’nden bahsedelim biraz. Nehir Bulgaristan’dan doğup, Edirne üzerinden Ege’ye dökülüyor. Ayrıca Yunanistan-Türkiye sınırının da bir kısmını oluşturuyor. Nehrin uzunluğu 480 km. Diğer önemli yapı da bir diğer adı Mecidiye Köprüsü olan Meriç Köprüsü. Tarihi öneme de sahip olan köprü 19. yy'da yapılmış olup; uzunluğu 200 metrenin üzerindedir.

7 adımda Edirne gezi rehberi


Karaağaç
İçinde Lozan Anıtı, müzesi ve meydanı da yer alan Edirne’nin merkez ilçesine bağlı bir mahalle Karaağaç. Meriç Köprüsü’nden geçip ulaşıyorsunuz. Nehir kıyısında kahvaltımızı yaptıktan sonra Karaağaç’a doğru hareket ediyoruz. Yunanistan sınırına 4 km. uzaklıkta Karaağaç. Huzurlu ve sakin havasıyla karşılıyor bizi. Gündüz kahvemizi burada içiyoruz. Ardından Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin içinde yer alan Lozan Anıtı, müzesi ve meydanını geziyoruz. Bina eskiden tren garı olarak hizmet vermiş; ta ki 1972 yılına kadar. Bu tarihten sonra Trakya Üniversitesi’ne devir edilmiş. Karaağaç’a özellikle akşamüstü gitmenizi tavsiye ederim. Gidip çay, kahve için derim.

Gezilecek diğer yerler
Edirne Osmanlı yapılarıyla ünlü dedik. Yukarıda belirttiğim yerler dışında Türk İslam Müzesi, Rüstempaşa Kervansarayı, Adalet Kasrı Kulesi, Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Müzesi, Edirne Bedestesi, Ali Paşa Çarşısı, Selimiye Arastası, Saraçlar Caddesi, Kırkpınar, Bulgar Kilisesi, Büyük Sinagog gibi birçok noktayı da ziyaret edebilirsiniz.

www.corabidelikadam.com

False