7.6 trilyon Euro'luk dev doğdu

Güncelleme Tarihi:

7.6 trilyon Euroluk dev doğdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2002 01:31

AB'ye üye 15 ülkeden 12'sinde yaşayanlar bu sabah dünya tarihinin en büyük para operasyonuyla uyandılar.

AB'ye üye 15 ülkeden 12'sinde 600 milyar dolar değerindeki nakit Euro günlük hayata girdi. Bugünden itibaren 12 ülkenin ekonomisi toplam 7.6 trilyon Euro'luk bir büyüklüğe ulaştı. Böylece Euro, ABD Doları'ndan sonraki en güçlü para birimi oldu.

AVRUPA Birliği'ne (AB) üye 15 ülkeden 12'sinde yaşayanlar bu sabah dünya tarihinin en büyük para operasyonuyla uyandı. Bu sabahtan itibaren 12 Avrupa ülkesinde 600 milyar dolar değerinde Euro tedavüle girdi ve günlük hayatta yerini aldı. Böylece İkinci Dünya Savaşı sonrası rüyası olarak kabul edilen ve Winston Churchill'in dile getirdiği ‘‘Avrupa Birleşik Devletleri’’ne geçiş Euro ile gerçekleşti. Euro'yu para birimi olarak kabul eden 12 AB ülkesinin 2000 yılı Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) toplamı 6 trilyon 785 milyar 400 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Dolar trilyoneri bu büyük ekonomi bugünden itibaren 7 trilyon 672 milyar 320 milyon Euro'luk bir ekonomi olarak yoluna devam edecek. Bu operasyonla birlikte Euro, ABD Doları'ndan sonra dünyanın ikinci büyük para birimi oldu.

Bugünden itibaren Euro'yu kullanmaya başlayan Avrupa ülkelerinde banka ATM'lerine Euro'lar yatırılırken, fiyat etiketleri, damga pulları, park biletleri ve hatta Monopoli oyunları bile yeniden basıldı. Yüz milyonlarca insan yeni kur hakkında eğitilirken, Avrupa tarihindeki en büyük para değişimine hazır. 303 milyon kişinin yaşadığı Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde yasal olarak euro'nun kullanılmaya başlamasıyla, mark, liret, frank, florin ve 8 diğer farklı para birimi artık sadece müzelerin birer parçası olarak kalacak. ‘‘Euro bir para biriminden çok daha fazla bir şey’’ diye konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg, ‘‘Euro, Avrupa'yı tamamlayan günlük bir sembol olacak’’ dedi. Uluslararası ekonomist Richarda Portes ise ‘‘Dünyanın en zengin 12 ülkesi arasındaki para krallığında euro başlangıcından itibaren dünyanın ikinci en büyük para birimi olacak. İngiltere ve diğer ülkeler de buna dahil olursa euro Amerikan Doları'nın önderliğine belki iki yılda değil ama 12 veya 20 yıl içinde meydan okuyabilir’’ diye konuştu.

Euro yeni yılla birlikte resmi olarak Avusturya, Belçika, Finlandiya, Frnansa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve İspanya'da kullanılmaya başladı. Bu ülkelerin para birimleri en geç iki ay içinde tedavülden kalkıyor. Avrupa Birliği üyesi olan İngiltere, Danimarka ve İsveç ise euro'yu kullanmıyor.

Euro, sadece 12 ülkede kullanılmayacak, aynı zamanda 24 ülkenin yasal para birimi olacak. Avrupa'da Andora Krallığı, Karadağ (Montenegro) ve Kosova euro'yu resmi para birimi olarak üstlendiler. Monako, San Marino ve Vatikan'da ise Euro ile doğrudan ödeme yapılabilecek. Yalnızca Avrupa'da değil Fransa'nın deniz aşırı kolonilerinde de Euro kullanılacak. Dünyada ilk euro'yu kullanmaya başlayacak yer ise Fransa'nın Pasifik'teki adası New Caledonia oldu. Çünkü bu adanın saati Fransa'nın 10 saat ilerisinde.

ULUSAL PARALARIN ÖMRÜ

12 ülkenin Euro kullanımına geçmesi nedeniyle iki ay içinde tedavülden kaldırılacak ulusal paraların, ulusal merkez bankaları tarafından kabul edilecek son geçerlilik tarihleri ise ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Bu çerçevede, Finlandiya, Fransa, İtalya ve Yunanistan Merkez Bankaları kendi ulusal paralarının tedavülden kaldırılmasından sonra 10 yıl, Portekiz Merkez Bankası 20 yıl, Hollanda Merkez Bankası 1 Ocak 2032 tarihine kadar ulusal paralarını Euro ile değiştirecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!