69 milyon dolara bankacı oldu 2.4 milyar dolara satıp çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

69 milyon dolara bankacı oldu 2.4 milyar dolara satıp çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2006 00:00

Zorlu Grubu, tabela ve üç şubesine toplam 69 milyon dolar vererek Denizbank’la girdiği bankacılık sektöründen tümüyle çıkıyor. Denizbank’ı altıncı büyük özel banka haline getiren Zorlu Grubu, yüzde 75’lik hissesini 2.4 milyar dolara Belçika merkezli görünen, ancak çokuluslu olan Dexia Bank’a satmak için anlaşmaya vardı.

ZORLU Holding’in patronu Ahmet Nazif Zorlu, Emlakbank’tan 69 milyon dolara bir tabela ve üç şube olarak aldığı Denizbank’ı 2 milyar 437 miyon dolar Belçika-Fransız ortaklığı olan Dexia Grubu’na satıyor. Tarafların, Denizbank’ın Zorlu Holding’in elinde bulunan yüzde 75 hissesinin Dexia’ya satışı konusunda anlaşmaya vardı. Yüzde 75’i için verilen bu fiyat, Denizbank’ın tamamı için piyasa değerini 3 milyar 250 milyon dolara getiriyor. Son 4-5 haftadır piyasalarda yaşanan ve "krize mi giriyoruz" tedirginliğine yol açan dalgalanmaya karşın Dexia Grubu’nun Denizbank’ın yüzde 75’ini alma kararını açıklaması, moral verdi.

ÖDEME PEŞİN YAPILACAK: Anlaşmaya göre, Dexia, Denizbank’ın yüzde 75’ini karşılayan hisseler için Zorlu Holding’e 2 milyar 437 milyon 386 bin 290.51 doları peşin ödeyecek. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş,
/images/100/0x0/55eb150bf018fbb8f8a9de5e
Dexia’nın Avrupa’nın özellikle kamu ve belediye alt yapı yatırımlarında çok büyük işler başardığını belirterek, Dexia ile yaptıkları uzun maratondan sonra her iki tarafın anlaştığını söyledi.

OTEL ODASINDA KURDUK: Ateş, Denizbank’ın ilk kuşak sermayesindeki büyüme hızında dünyada sekizinci olduğunu vurgulayarak, "Bankamızı 1997 yılında otel odasında kurduk, beyaz bir sayfadan başladık, bunda 6 bin arkadaşımızın emeği var" diye konuştu. Fiyatın, hisselerin, satış gününden önceki 5 gün içinde İMKB’de oluşan ağırlıklı ortalama fiyattan oluştuğunu kaydeden Ateş, Denizbank’ın satış işlemi sonrasında sermayesinin tamamının birinci kuşak sermaye konumuna dönüşeceğini ifade etti.

ÇOK İYİ BİR VARLIK. "Dexia çok iyi bir varlık, değer aldı" diyen Ateş, bu ortaklığından AB müzakere sürecindeki Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunacağını savundu. Dexia’nın Avrupa’nın en önde gelen kamu ve yerel yönetim alt yapı finansörü olduğuna dikat çeken Ateş, bu özelliği ile Türkiye’de de kamu ve belediyeye ait yatırımların da finansörü olacağını kaydetti. Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Denizbank’ın yönetim ekibi olarak Dexia Group’un bir parçası olmaktan mutluyuz. Dexia, finansal gücüyle Avrupa’nın en büyük finansal kurumları arasında. Bu iş ortaklığı, Türk kamu maliyesi, varlık yönetimi ve özel bankacılık işlemlerimize katkıda bulunacak. Ortak bir vizyonumuz ve paylaşılan değerlerimiz var. Bu işbirliğinin başarılı olacağı konusunda güvenimiz tam."

ÇAĞRI YAPILACAK: Dexia ve Zorlu Grubu arasında varılan anlaşma sonrasında BDDK, Rekabet Kurulu ve diğer resmi kuruluşlarla yurt dışındaki resmi kuruluşların onayına başvurulacak. İzinler alınıp, devir işlemi tamamlanınca, Dexia tarafından Denizbank hisseleriyle ilgili çağrıda bulunulmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru yapılacak. DenizBank’ın alımının yılın son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

Avrupa’nın en büyük 16 bankasından biri

DEXIA, merkezinin bulunduğu Belçika’da dördüncü büyük banka konumunda. Dexia Bank’ın 2005 yılı 9 aylık net kárı 1 milyar 485 milyon Euro düzeyinde gerçekleşti. 1860’da kurulan Credit Communal de Belgique ile kökleri 1816’lara dayanan Credit Local de France bankalarının 1996’daki birleşmesiyle ortaya çıkan Dexia Grup, kamu finansmanı ve bireysel bankacılık alanında uzman uluslararası bir finans grubu olarak tanımlanıyor. Belçika ve Fransa’nın dışında Lüksemburg, Hollanda, İngiltere, İsveç, İtalya, İspanya, Almanya ve ABD’de faaliyet gösteren Dexia, kamu finansmanı konusunda uzman.

Türkiye’nin 6’ncı büyük özel bankası

1997’de özelleştirme ile bankacılık ön izni olarak Zorlu Grubu bünyesine katılan DenizBank, 8 yıl gibi bir sürede 9.1 milyar dolar aktif büyüklüğü, 12 iştiraki ve 244 şubesiyle Türkiye’nin özel sermayeli 6’ncı büyük bankası haline geldi. Yüzde 25’i halka açık, geri kalan yüzde 75’i Zorlu Holding’e ait olan Denizbank, gelişmekte olan Türk Denizcilik Sektörüne finansman sağlamak üzere 1938’de bir devlet bankası statüsünde kuruldu.1992’de hükümetin bazı devlet bankalarını birleştirme kararı sonrasında Banka, Emlakbank çatısı altına girdi. 1997’de Emlakbank’tan ayrılarak ayrı bir tüzel kişilik olarak özelleştirildi.

Bankacılıkta evlenen ve el değiştirenler

29 Mayıs 2006: Fransız-Belçika ortak bankacılık grubu Dexia, Denizbank’ın yüzde 75’ini 2.4 milyar dolara satın alıyor.

8 Mayıs 2006: Tekfenbank’ın yüzde 70’inin, bankanın tamamı için 260 milyon dolarlık bir değer üzerinden, Yunanlı EFG Eurobank’a satışı konusunda anlaşmaya varıldı.

3 Nisan 2006: Finansbank’ın yüzde 46’sının, Yunanistan’ın aktif büyüklüğü açısından en büyük bankası olan National Bank’a 2.3 milyar Euroya satışı için anlaşma imzalandı.

13 Aralık 2005: İsrailli Bank Hapoalim Cıngıllıoğlu’na ait C Bank’ın yüzde 57.55’ini 113 milyon dolara satın aldı. Yeni bankanın adı Bank Pozitif oldu.

28 Eylül 2005: İtalyan Unicredit ile Koç Holding’in yarı yarıya ortaklığı olan Koçbank, Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57.42’sini 1.182 milyar Euro bedelle satın aldı.

24 Ağustos 2005: Garanti Bankası’nın ana hissedarı Doğuş Holding, General Electric’in (GE) iştiraki GE Consumer Finance ile, bankanın yüzde 25.5 hissesinin 1.556 milyar dolara satılması konusunda anlaşmaya vardı.

11 Nisan 2005: Hollanda-Belçika finansal grubu Fortis, Dışbank’ın yüzde 89.3 hissesini 985 milyon Euro’ya aldı.

10 Şubat 2005: Fransız BNP Paribas, Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) yüzde 84.25’ine sahip olan TEB Mali Yatırımlar’ın yüzde 50’sini 216.8 milyon dolara satın aldı.

Zorlu: Para cebime değil yatırımlarımıza gidecek

ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Denizbank’ın sermayesinin yüzde 75’ini temsil eden hisselerin Dexia’ya satışına ilişkin "Bankayı sattık, paramızı cebimize koyduk diye sevinmiyoruz. Bu parayı Zorlu ile birlikte Türkiye kazanmış olacaktır" dedi.

PARA YATIRIMA GİDECEK: Zorlu, Denizbank’ın satışına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, şeffaflık ve açıklık anlayışlarını vurgulayarak, önceki gece yarısını yapılan anlaşmayı mürekkebi kurumadan İMKB’ye ve SPK’ya bildirdiklerini söyledi. Dexia’nın, Denizbank’ın yaklaşık yüzde 75’ine 2 milyar 437 milyon dolar bedel karşılığı talip olduğunu belirten Zorlu, gerek ülke, gerek Zorlu gerekse Denizbank için iyi sonuçlar doğuracağını düşündükleri bu teklife olumlu yanıt verdiklerini kaydetti. Zorlu, bu paranın ne yapılacağına ilişkin sorular sorulduğunu ifade ederek, "Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır" dedi. Grubun 31 bin 500 çalışanı olduğunu, Denizbank’ın satışıyla bunun biraz düşeceğini anlatan Ahmet Zorlu, daha fazla istihdam yaratmaya çalışacaklarını aktardı.

MALIMIZIN DEĞERİ ARTTI: Zorlu, "Hedefimiz, bu ülkeye, nasıl daha yararlı şeyler yaparız, devamlı bunu gözettik. Bu parayı Zorlu ile birlikte Türkiye kazanmış olacaktır" diye konuştu. Zorlu, her zaman yabancı sermayenin gelmesini istediklerini söyledi. Ahmet Zorlu şunları söyledi: "Son 1 aydır olan çalkantılar, kriz değil. Kriz lafını kulanmak istemiyorum, çünkü kriz iyi bir şey değil. Bundan 3-4 yıl öncesini hatırlayın, her şey yok pahasınaydı. Bugün her şey değerli. Her gelen yabancı sermaye bizim malımızın mülkümüzün değerini artıracak. Bu başarı Denizbank ve Zorlu grubu çalışanlarına aittir. Denizbank’ı kendi finansmanımıza kullanmak için kurmadık. Bugün böyle yaptığımız çok açık bir şekilde görülmüştür."

Korkak bezirgan ne  onarmış, ne donarmış

ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, yabancı bankaların sayısının artmasına ilişkin bir soru üzerine "Ülkemiz globalleşsin, ülkemize güven duyulsun, böylece çok daha fazla bankalar kurulur. Çok yabancı sermaye gelir. Bundan korkmayalım. Korkak bezirgan ne onarmış ne de donarmış" karşılığını verdi. Piyasalardaki dalgalanmanın bankanın satış fiyatını etkilemediğini belirten Zorlu, "Çünkü bu türbülans, rüzgar her zaman olur. Bunların olmaması için gerekenlerin yapılması lazım. Globalleşmesi, yabancı sermayenin gelmesi, Türk işadamlarının yurt dışına çıkması lazım" dedi.

Zorlu Enerji hisselerini 100 milyon dolara alıyoruz

YAPILAN anlaşma çerçevesinde halen Denizbank’ın portföyünde bulunan yüzde 39.77 oranındaki Zorlu Enerji hisseleri, bankanın devrinin tamamlanmasından önce, Zorlu Holding tarafından Denizbank’tan devralınacak. Ahmet Nazif Zorlu, bu hisseler için ödeyecekleri paranın 100 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı. Devre konu Zorlu Enerji hisselerinin devir bedelinin devirden önceki 5 iş günü içinde alınan hisselerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) işlem fiyatının aritmetik ortalaması üzerinden belirleneceği belirtildi.

3.2 milyar dolar değer biçildi piyasa değeri 2.9 milyar dolar

ÖDENMİŞ sermayesi 316.1 milyon YTL olan Denizbank’ın piyasa değeri önceki günkü kapanış fiyatı olan 11.8 YTL’ye göre 3.7 milyar YTL (yaklaşık 2.4 milyar dolar) seviyesinde bulunuyordu. Satış haberinin ardından açılıştan itibaren tavan yapan hissenin fiyatı, günü yüzde 20.83 primle 14.5 YTL tavan fiyattan tamamladı. Bu fiyat, bankanın piyasa değerini 2.94 milyar dolara taşıdı. Bu yıl ilk çeyrek sonuna göre bankanın öz sermayesi 1.1 milyar YTL (yaklaşık 700 milyon dolar) seviyesinde bulunuyor. Denizbank’la ilgilenen dört bankanın geçen hafta bağlayıcı tekliflerini vermesinin ardından görüşmelerin Dexia ve Standard Chartered ile sürdüğü, sonuna yaklaşılan satışın hafta sonuna kadar açıklanabileceği belirtilmişti. Denizbank ile görüşen bankalar arasında Intesa ve Societe Generale de bulunuyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!