68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

Güncelleme Tarihi:

68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 14:35

- Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü: "Tüberküloz, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde HIV'den sonra ikinci en önemli ölüm nedenidir"

Haberin Devamı

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü, tüberkülozun, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde HIV'den sonra ikinci en önemli ölüm nedeni olduğunu bildirdi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Ocak ayının ilk pazar gününden başlamak üzere düzenlenen Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası'nın amacının, toplumun verem hakkında bilgilendirilmesi ve hastalığa bütün kesimlerin dikkatini çekmek olduğu belirtildi.

Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobuyla enfekte olduğu kaydedilen açıklamada, "Tüberküloz, erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş gruplarındaki erişkinleri tutmaktadır. Tüberküloz, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde HIV'den sonra ikinci en önemli ölüm nedenidir. Tedavi edilmezse tüberkülozlu hastalarda ölüm oranı yüksektir" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Hastalığın halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama ve gece terlemesi gibi belirtileri olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı görülür. Gırtlak veremi, ses kısıklığı yapabilir. Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait semptomlar olabilir.2-3 haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle 2 ay 4 farklı ilaçla, 4 ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok büyük önem taşır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!