650 bin melez patates tohumu elde edildi

Güncelleme Tarihi:

650 bin melez patates tohumu elde edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 10:45

650 bin melez patates tohumu elde edildi

Haberin Devamı

Ali KADI/ NİĞDE,(DHA) - NİĞDE Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde her yıl birçok patates çeşidi melezleme programına alınarak binlerce melez tohum elde ediliyor.
Islah projelerinin en önemli aşamalarından biri olan melezleme çalışmalarına bu yıl da enstitüde kurulan özel seralarda başlandı. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, elde edilen melez tohumlardan yeni bir çeşidin elde edilmesine kadar uzun ve zahmetli bir süreçten geçildiğini söyledi. Pırlak, "Enstitümüzde, üreticilerimizin benimsediği, verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin ön plana çıktığı patates çeşitleri melezleme programlarına alınmaktadır. Melezleme programına giren bu çeşitlerin dikimleri özel kontrollü seralarda yapılarak çeşitler arasında itinalı bir şekilde melezlemeler gerçekleştirilmektedir" dedi.
650 BİN MELEZ ELDE EDİLDİ
Türkiye başta olmak üzere Hollanda, Almanya, Fransa, İngiltere, İskoçya, İrlanda ve ABD'de ıslah edilmiş çeşitlerin kullanıldığını belirten Uğur Pırlak şöyle devam etti:
"Ülkemize ait yeterli sayıda ve üretim programlarına giren tescilli çeşitlerimizin bulunmaması çok önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunu çözmek için patates ıslah çalışmalarına, Türkiye'de patatesle ilgili ilk ve tek yetkili kuruluş olan enstitümüz koordinatörlüğünde 8 enstitü, 3 üniversite ve 11 özel sektör firmasının katılımı ile TÜBİTAK destekli, 'Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi' projesi ile önemli çalışmalar yapılmıştır. Proje kapsamında enstitümüz bünyesinde yerli patates çeşit ıslah programı başlatılmıştır. Bu program kapsamında 2007-2016 yılları arasında ülkemiz açısından bir rekor olan toplam 650 bin adet melez patates tohumu elde edilmiş ve 'Patates Genetik Tabanı' oluşturulmuştur. Patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapı kurularak yılda en az iki adet çeşit tescile sunulacak şekilde Islah çalışmaları devam etmektedir. Enstitümüz, 2015 yılında ilk yerli patates çeşitlerini tescil ettirmeye başlamış ve toplamda 8 adet yerli patates çeşidini ülke tarımına kazandırmıştır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!