600 milyon dolarlık toplu konutu tek başına yapacak

Ali Ağaoğlu, Emlak Konut’un Ataşehir’in batısında inşa edeceği 7 bin konutluk projenin de 3 bin 500 konutluk bölümünü üstlendi.

600 milyon dolarlık proje için kolları sıvayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul ve çevresinde gerçekleştirdikleri konut projelerinin yabancıların da ilgisini çektiğini söyledi.

SON 6 yılda yaklaşık 400 milyon dolarlık konut işini tamamlayan Ali Ağaoğlu, Emlak Konut’un Ataşehir’in batısında inşa edeceği 7 bin konutluk projenin de 3 bin 500 konutluk bölümünü üstlendi. 600 milyon dolar tutarındaki proje için kolları sıvayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, İstanbul ve çevresinde gerçekleştirdikleri konut projelerinin yabancıların da ilgisini çektiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde İtalya’dan bu konuda bir teklif aldıklarını belirten Ağaoğlu, ‘Venedik yakınlarına bir site kurmamızı istediler. Bu teklif bizi gururlandırdı. Ancak henüz yapılanmamız buna uygun değil’ dedi.

İlk otelini 1985 yılında Uludağ’da My Resort adı ile açan Ağaoğlu, turizm yatırımlarını da hızlandırdı. Ağaoğlu, İstanbul Anadolu Yakası’nda 5 yıldız üzeri bir şehir oteli yapacak. Çamlıca’da kurulacak 200 odalı otel 25 milyon dolara mal olacak. Bodrum’da da 60 milyon dolar yatırımla bir otel daha gündemde. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ile uzun vadeli kredilendirmeyle konut sahibi olunmasını sağlayan Mortgage sisteminini yanısıra yeni yatırımlarını konuştuk.

Uzun vadeli kredilendirmeyle konut sahibi olmayı sağlayan, ipoteğe dayalı Mortgage sistemi Türkiye’de uygulanabilecek mi?

- Yasal altyapı hazırlanıyor ama uygulanabilmesi için yurtdışından fon gelmesi gerek. Bankalarda ve devlette böyle bir fon yok. Türkiye’de devlet bile hazine garantisiyle borçlanmaya çalışırken mortgage fonlarının hemen girmesi ülke riskinden dolayı zor. İstikrarın kalıcı olduğunun görülmesi gerek. Yine de mortgage sisteminin geleceğine güveniyoruz. Biz para satan bir grup değiliz, kendi projelerimizi finanse ediyoruz. Mortgage Türkiye’de işlemeye başladığı zaman asıl işimiz olan inşaata döneceğiz. 2005 başında bu fonlar Türkiye’ye akacak gibi bir algılama oldu, bence 3-4 seneden önce olması mümkün görünmüyor. Gündemde olan Mortgage fonlarından önce biz kendi imkanlarımızla 4-5 yıla kadar krediyi yıllar önce başlattık.

Uzun vadeli satış yapmanın yararını gördünüz mü?

- Tabi başarıya ulaştığımız kesin. Biz 2001 kriz ortamında dahi aynı anda 5 projeye başladık, hepsini hayata geçirdik, satış sıkıntısı da yaşamadık. Şu anda projelerimiz hayata geçti, oturdu, yaşanıyor. 3-6 ay arasında yeni sitelerde yaşam başlıyorsa bu da başarının kıstasıdır.

Yeni başlayan projeleriniz var mı?

- Emlak Konut’un yap-işlet-hasıla paylaşımıyla ihaleye çıkardığı Ataşehir Projesi kapsamındaki 7 bin konutun, 3 bin 500’ünü biz grup olarak aldık. Şu anda proje çalışmalarını yapıyoruz. Bu yıl içinde hem inşaata, hem de pazarlamasına başlamayı planlıyoruz. Sadece bu 3 bin 500 konut yaklaşık 600 milyon dolarlık bir proje. Orada Ataşehir standardının daha üstünde, daha sosyal alanları olan, inşaat teknolojisiyle çok daha kaliteli bir proje yapacağız. Mimarisiyle, konseptiyle çok iddialıyız. Ataşehir’in batı bölgesini, kalan 3500 konutu alan iki firmayla birlikte planlıyoruz.

İstanbul’da başka projeleriniz olacak mı?

- Çamlıca’da bir otel ve Anadolu Yakası’nda yaklaşık 10-11 tane daha arazi yatırımı yapıyoruz. Zaman içinde onları da farklı projelerle devreye alacağız. İnşaat baba mesleğim, 1970’lerden sektörün içindeyim. Ağaoğlu Grubu olarak ilk şirketimiz Akdeniz İnşaat’la 1981’de başladık. Yurtdışında iş yapmak istiyorduk. Ancak o yıllar Türkiye’de de toplu konutun patladığı dönemlerdi. Toplu konut projeleri, fabrika binaları, yap-sat bir sürü yazlık siteler yaptık. Turizmin verdiği vizyonu da inşaat sektörüne taşıdık.

Bu nasıl oldu?

- Yaptığımız sitelerin içine, insanların 5 yıldızlı bir otelden isteyebilecekleri her türlü sosyal ve sportif aktiviteleri kattık. Bir odada konaklamak yerine kendi evinizde konaklıyorsunuz. Konutlarımızın 5 yıldızlı otellerden tek farkı bu. Biz bu konsepti 1998’de başlattık. O dönemde bu projeler daha çok A gelir grubuna yönelikti. Aynı projeleri, 4-5 yıl vadeli şirket kredilendirmesiyle B gelir grubunun ulaşabileceği düzeye çektik.

Krizde hangi projeleri yaptınız?

- Samandıra’da My Village, Altunizade’de My Dream, Çengelköy’de My Home, Ümraniye’de My City ve My Town, Çekmeköy’de My Country projemizi başlattık. Toplam 1500 konut yapıldı. 6 yıllık süreçte 5’i kriz öncesi olmak üzere başladığımız projeleri yürüttük. Tam kriz anında da Ümraniye My City projesini tamamladık. Böylece yaklaşık 400 milyon dolarlık bir proje hayata geçirmiş olduk. Şu anda inşaatı devam eden 2 projemiz var.

Satışlarımızın yüzde 80’i 4-5 yıl vadeli taksitle

Konut satışınızda banka kredisi mi taksit mi ağırlıklı?

- Krizde kredi kullananlar zor günler yaşadı. İnsanlar hala bir bankaya borçlanmak yerine müteahhitten taksitle konut almayı daha cazip görüyor. Bugün bankaların konut kredilerinde vadeli 8-10 seneye kadar uzatmalarına rağmen bizim 4-5 yıl vadeli kendi kredilendirme sistemimiz devam ediyor. Satışlarımızın yüzde 80’i bu şekilde gerçekleşiyor. İnsanlar konut bedelinin yüzde 30, 40’ını verip projeye katılıyor ve teslim aldıktan sonra da kira öder gibi ödüyorlar.

İnsanlar artık eski binalara güvenmiyor

İnsanların konut tercihinde neler değişti?

- Geçtiğimiz senelerde sektör çok küçüldü, insanlar taleplerini erteledi. Dolayısıyla gerçekten birikmiş bir talep var. 98 Yönetmeliği deprem açısından bence bir milattır. Onun için yeni konuta talep var yani. Evi olan daha güvenli bir eve kavuşmak isterken, yeni ev alacaklar da yapıya güvenmek istiyor. Bugün 80-100 bin dolara 20-30 senelik binalardan ev alabilirsiniz. Ama yeni bir daire almaya kalktığınız zaman 300-400 bin dolarların üzerine çıkmaya başlıyor. Yani eski yapılara insanların güveni yok.

Çamlıca’ya 25 milyon dolarlık şehir oteli

Turizmde ne kadarlık yatırım yapıyorsunuz?

- İstanbul Çamlıca’da 5 yıldızın üzerinde bir butik otel projemiz var. Yaklaşık 200 odalı olacak. Burada 25 milyon dolarlık bir yatırım hedefliyoruz. Bodrum’da yine arazisini satın aldığımız Bodrum Yalı Çiftlik’te arazimiz var. Burada da yaklaşık 50-60 milyon dolar bir yatırımla otel yapacağız. Bu yatırımları iki yılda tamamlamayı planlıyoruz.

Şehir oteli için neden Çamlıca’yı seçtiniz?

- Bugün Avrupa Yakası’nın bir çok eğlence yerlerini besleyen kesim olmasına rağmen Anadolu Yakası maalesef bu tür yatırımlarda biraz fakir kaldı. Bu yakada böyle bir talebin olabileceğini planladık. Hedefimiz, hem turizmde, hem de yap-sat’ta ilk sıralara oynamak. Turizmde zincir oluşturmayı hedefliyoruz. İstanbul, Uludağ, Bursa, Bodrum, Antalya düşündüğümüz iller.

İtalyanlar Venedik’te konut yapmamızı istedi

Yurt dışında konut ya da otel projeniz var mı?

- İnşaatlarımızın projelendirmesini de, tasarımını da kendimiz yapıyoruz. Yurtdışından da gelen bir sürü misafirlerimiz projelerimizi geziyor. Özellikle tasarım devi İtalya’dan gelen teklif bize gurur verdi. İtalyanlar arazi vermek kaydıyla, tasarım dahil, My Town ve My Country projemizi, Venedik’e çok yakın bir bölgede yapmamızı teklif etti. Ancak şu andaki yapılanmamız yurtdışında bir iş yapmaya elverişli değil. Cazip teklifleri değerlendirmek için yeni bir yapılanma içindeyiz.

ALİ AĞAOĞLU

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 1954 yılında Trabzon’un Of ilçesinde doğdu. Çalışma hayatına lise yıllarında başlayan Ağaoğlu, 22 yıldır inşaat, turizm ve hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. Gruba bağlı Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş., bugüne kadar 1 milyon metrekareyi bulan binlerce konut ve villa, oteller, tatil köyleri ve sosyal kulüpler inşa etti. 1989 yılında turizme adım attı ve ilk otelini Uludağ’da açtı. Hizmet sektöründe de faaliyet gösteren Ağaoğlu’nun sosyal tesisleri de bulunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları