GeriSeyahat 60 Wallpaper Ödülü’nün ikisi İstanbul’dan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
60 Wallpaper Ödülü’nün ikisi İstanbul’dan

60 Wallpaper Ödülü’nün ikisi İstanbul’dan

Tasarım ve yaşam tarzı dergisi Wallpaper, 2006 Tasarım Ödülleri’ni özel sayısında açıkladı. Yayınlandığı ülkelerde bir kanaat önderi niteliğinde algılanan derginin seçimleri dünya tasarımını etkiliyor desek yalan olmaz. Bu sene koltuktan mücevhere, havalimanından cilt bakımı ambalajına kadar 60 başlıkta birincileri belirlediler. Her yıl bu listeye bir Türk tasarımı da giriyor.

Bu yıl da ödül alanlar arasında iki İstanbullu var. Biri, Aziz Sarıyer’in Birth isimli masa ve iskemle takımı. Diğeri, İstanbul’u çok seven ve sık sık ziyaret eden dünyaca ünlü tasarımcı Ross Lovegrove’un VitrA için yaptığı İstanbul isimli banyo serisi.

EN İYİ BANYO

Ross Lovegrove, İstanbul


Wallpaper Dergisi, 100’den fazla parçanın yer aldığı koleksiyon için "Senenin en heyecanlı tasarımı" tabirini kullandı. İstanbul serisinde vitrifiye ürünlerden bataryalara ve karolara kadar bir banyoda olması gereken her şey var. Koleksiyonun en dikkat çekici özelliği, organik ve sıra dışı çizgileri. İngiliz tasarımcı Lovegrove, klozetlerin oturma bölümlerini ve kapaklarını renkli pleksiglastan yapmış.

EN İYİ YEMEK MASASI

Aziz Sarıyer, Birth


"Gördüğümüz yemek konseptlerinin açık arayla en iyisi." Wallpaper ekibi Aziz Sarıyer’in Birth isimli modüler yemek masası için böyle diyor. Beyaz lamine ahşaptan imal edilen, sekiz üçgenden ve sekiz iskemleden oluşan Birth’ün tüm parçaları birleştirildiğinde öyle bir bütün oluşuyor ki, masanın nerede bittiğini, iskemlenin nerede başladığını anlamak mümkün değil. Bir sekizgeni oluşturan iskemleleri masadan ayırmak için arkalarındaki sadece bir parmağın sığabileceği büyüklükteki delikten çekmeniz lazım. Masa, istendiğinde uzun bir dikdörtgen olarak da kullanılabiliyor.

EN İYİ KONSEPT RESTORAN

Clube Chocolate, Sao Paulo (Brezilya)

Clube Chocolate aslında bir alışveriş merkezinin sadece öğle yemeklerinde açık olan restoranı. Dekorasyonda kullanılan tüm mobilya ve objeler vintage ve hepsi satılık. Restoranda yemek siparişi verirken, yemek aralarında mağazada temsil edilen 70 ünlü tasarımcının hangisinin koleksiyonunu görmek istediğinizi de soruyorlar. Salata ve ana yemek arası alışveriş hiç bu kadar kolay olmamıştı!

EN İYİ CAM OBJE

Philippe Starck, Darkside Un Parfait


Philippe Starck bu bardak tasarımında bir tabuyu yıktı ve siyah renkli bardaklardan oluşan bir takım hazırladı. Siyah kristalden imal edilen altı parçalık setteki bir kadeh diğerlerinden farklı. Çünkü o "mükemmel." Bu "kusursuz" kadehi, üzerinde ilk bakışta fark edilmeyen bir imalat hatası, camın üzerine kazılı "mükemmel olmayan" yazısı ve ilkyardım haçı olan beş kadeh tamamlıyor.

EN İYİ KOLTUK

Bouroullec Kardeşler, Facett


Jüri, Facett isimli bu koltuğu ta 2005 başında kestirmiş gözüne. "O günden beri, onun yerini alacak bir tasarımla karşılaşmadık" diyorlar. Ronan ve Erwan Bouroullec Kardeşler Facett’i Ligne Roset markası için tasarlamış. Fotoğrafta gözüken sarı dışındaki renkleri de mevcut. Ancak sarı, hem onların hem de jürinin favorisi.

EN İYİ KIRSAL ALAN EV PROJESİ

The House at, Fransa


Aslında bu ödülün tam adı "kırsal alandaki en iyi inziva köşesi." Fransa’nın Houtefage bölgesindeki çiftlikten dönüştürülmüş "The House at" isimli ev; yazarlar, müzisyenler ve film yapımcıları için bir sığınak veya projenin son noktasının konacağı bir mekan olarak düşünülmüş. Kapısı manzarayı seyretmek, havuza girmek ve ilham perisini beklemek isteyenlere de açık. Beş yatak odası olan evin sahipleri iç mekan ve mobilya tasarımcısı olan Jason Maclean ve Londra’daki Villandry restoranın sahibi olan Amanda Gillis. Çift başta sadece kendilerinin ve arkadaşlarının kullanacağı bir ev yapmak istemiş. Ancak 2,5 yıl süren dönüştürme sürecinde hedefler büyümüş, ev dönemsel olarak kiraya verilebilir hale gelmiş. Evde kullanılan tüm mobilyalar ve objeler tasarımcı imzası taşıyor.

EN İYİ YATAK

Chi Wing Lo, Rea


Hong Kong doğumlu olan ve Atina’da yaşayan mimar Chi Wing Lo’nun yatağı Rea, jüriye göre şık ve huzur veren bir tasarım. Yüksek arkalığı ve içe doğru kıvrılan kenarları hem güven duygusu veriyor, hem de yataktaki çiftin hayattan izole olmasını sağlıyor. Minimalist ve dümdüz, sert hatlı tasarımlara zarif bir başkaldırı olan Rea’nın sırt kısmı deri veya kadife olabiliyor. Wallpaper’cılara göre, yatak odalarında kaybedilen mahremiyet Rea ile geri dönüyor.

EN İYİ BAR

Annex 3, Londra

Londra’daki Annex 3 isimli bar, birçok tarzın bir arada kullanılmasının en iyi örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Tarihi bir binada yer alan Annex 3’ün yerinde ilk olarak bir kütüphane varmış. Kütüphaneyi, korkunç görünümlü ve somon rengi bir banyoya benzeyen bir kulüp almış. Mekanın şimdiki sahipleri olan Hassan Abdullah, Stefan Karlson ve Michel Lasserre burayı devraldıklarında ilk önce ne yapacaklarını bilememişler. Sonunda bir panayır yerine benzeyen bir bara dönüştürmeye karar vermişler. Yerdeki üçüncü sınıf fayanslar sökülünce altından barın bugünkü zeminini oluşturan mozaik kaplama çıkmış. Bugün o mozaiğin üzerinde duran en dikkat çekici objeler Paris’teki bir ayakkabı dükkanından alınmış topuklu ayakkabı şeklindeki iki koltuk. Barın her yerinden farklı bir obje, farklı bir tarz sırıtıyor, tavan kaplaması bile bir halıyı andırıyor. Bugünlerde Londra’nın en popüler mekanlarından biri.

JÜRİ

İwona Blazwick (galeri yöneticisi), Norman Foster (mimar), Konstantin Grcic (mobilya tasarımcısı), Dona Karan (moda tasarımcısı), Murray Moss (küratör), Mario Testino (fotoğrafçı), Wallpaper ekibi
False