6 ayda sadece 400 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

6 ayda sadece  400 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 21:44

Varlık barışı ile haziran ayından bu yana Türkiye’ye getirilen para 400 milyon dolarla beklentiyi karşılamadı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni tebliğin yanı sıra tanıtım kampanyaları yapacak. Aralık ayında ise gerekirse süre uzatılacak.

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN, varlık barışı düzenlemesini, tebliğ yayınlayarak, canlandırmaya çalışmasının ana nedeninin çağrının yeterince ilgili görmemesi olduğu ortaya çıktı. Haziran ayında kabul edilen varlık barışı düzenlemesinden yararlanarak, yurtdışından getirilen varlık toplamının 400 milyon dolarda kaldığı öğrenildi. Konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun yanı sıra, Başbakan Binalı Yıldırım’ın ekonomi kurmaylarıyla yaptığı toplantıda da gündeme geldi. Düzenlemenin geçtiğimiz haziran ayında, “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” içinde yapıldığı ve yeterince tanıtılmadığı dile getirildi. Toplantıda, şimdiye kadar girişi yapılan miktarın 400 milyon dolar olduğu ve bekleneni vermediği ifade edildi.

Haberin Devamı

GEREKİRSE UZATILABİLİR

Bu toplantıda, Maliye Bakanlığı’nın yeni bir tebliğ ile uygulamaya açıklık getirmesi ve tanıtımı için kampanya düzenlemesi kararlaştırıldı. Buna rağmen, 31 Aralık 2016 tarihine kadar beklenen girişin olmaması durumunda, sürenin uzatılması da gündeme gelecek. Kapsamın genişletilmesi ve sürenin uzatılmasına ilişkin kararın aralık ayı sonuna kadar verileceği belirtiliyor. Bu gelişmelerin ardından, Resmi Gazete’de uygulama tebliği yayınlandı. Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık’a kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceği, Türkiye’ye getirilen varlıkların ülkeye sokulması sırasında herhangi bir vergi ödenmeyeceği ve yurtdışından getirilen varlıklar dolayısıyla geçmişe dönük bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılmayacağı duyuruldu.

BAKANLIKTAN ATAK

Maliye Bakanı Ağbal da, iki gün önce yayınladıkları tebliğ üzerine değerlendirme yaparak, “Varlık Barışı Kanunu’na açıklık getirmek, yatırımcıların zihninde oluşan birçok soruya cevap vermek amacıyla tebliğ düzenlemesi yaptık. Bunun akabinde başvuruların daha da artacağını düşünüyoruz” dedi. Tebliğ düzenlemesinden sonra yoğun temaslarının ve çalışmalarının olacağını bildiren Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak varlık barışından yararlanabilecek vatandaşlara yönelik yurt içinde ve yurtdışında bir takım kampanyalar, görüşmeler yapacaklarını, tebliği, kanunu anlatacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!