5G iş yapmanın kitabını yeniden yazacak

Güncelleme Tarihi:

5G iş yapmanın kitabını yeniden yazacak
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 10, 2017 16:38

Bu zamana kadar cep telefonlarımızdaki interneti hızlandırmak için geliştirilen mobil iletişim teknolojileri 5G ile değişiyor. Endüstrinin odağa alındığı bir mobil teknoloji olan 5G, şirketlere ve dolayısıyla kullanıcılara büyük kolaylıklar sunacak.

Haberin Devamı

5G iş yapmanın kitabını yeniden yazacak
HER şey artık onlarsız yapamadığımız cep telefonlarıyla başladı. Kablosuz iletişimin en etkili kullanıldığı cep telefonlarının evrimi her geçen gün hızlanıyor. 1971’de ilk taşınabilir telefonla başlayan hikâyenin seyri ilk kez o günden 20 yıl sonra gerçekleşti. Bunun sebebi de internet. Ne olduysa ondan sonra oldu ve mobil devrim başladı. 2001’de 3G ile daha hızlı internet kullanıcılara sunulurken, 2009’da ise 4G olarak ifade edilen yüksek hızlı teknoloji cep telefonlarına geldi. Buraya kadar anlattığımız tarihçenin ana odağında son kullanıcılar var. Sosyal ağlar, online videolar ve e-posta servisleri gibi bilgilerin erişimini kolaylaştırmak her zaman ön planda tutuldu. Ancak, şimdi sıra geldi 5G’ye. 5G’nin en büyük özelliği mobil dünyanın yolculuğunda bir ilki gerçekleştirmesi. Bu gerçek de ilk kez son kullanıcılar yerine endüstrilere odaklanılması. Başka bir deyişle 5G’de, endüstrilere sunulacak faydalar, son kullanıcılara sunulacak faydalardan çok daha fazla. Bunun sebebi de nesnelerin interneti (IoT).

50 MÄ°LYAR CÄ°HAZ
Yapılan araştırmalara göre 2020 yılında 50 milyar cihaz internete bağlanacak. Bu rakam, dünya nüfusunun 6 katından fazla. Yani artık ‘makinelerin çağı’ dönemine giriyoruz. Durum böyle olunca makinelerin arasındaki iletişim yoğunluğu ve önemi artacak. İletişimin bir saniye bile aksaması inanılmaz sonuçlar doğurabilecek. En önemli nokta ise iletişimin hızından daha çok tepkime süresi (latency). Şu anda mühendislerin üzerine yoğunlaştığı konulardan başında olan tepkime süresi, mobil devrimin en önemli parçası olacak. Dünyanın bir ucuna gönderilen komut, göz kırpma süresinden bile hızlı bir şekilde iletilecek. Artık bunlar hayal değil. Şu anda birçok mobil iletişim şirketinin üzerinde çalıştığı 5G ile gerçek denemeler yapılmaya başlandı. Biz de bu örnekleri araştırdık. İşte 5G teknolojisi kullanılarak geliştirilen örnekler:

Haberin Devamı

NE YENÄ°LÄ°KLER GELECEK
Robotik ameliyatlar: 5G’nin iki nokta arasındaki tepkime süresi (latency) göz kırpmadan bile hızlı olacağı için özellikle sağlık sektöründe uygulamaları aratacak. Üzerinde çalışılan bir örneğe göre ABD’deki bir doktor ameliyat robotunun kontrolünü alarak, Türkiye’deki hastayı ameliyat edebilecek.

30 cm boşlukla giden araçlar: Şu anda İsveç’te uygulanan bir örnekte, 5G ile birbirine bağlanmış iki TIR, 30 cm boşlukla gidebiliyor. Bunu örnek üzerinde çalışmalarının sebebi ise lojistik şirketlerinin, aynı yöne giden araçları birbirine yaklaştırarak sürtünme kuvvetini azaltmak ve dolayısıyla yakıt tasarrufu gerçekleştirmek.

Ekrandan ibaret cihazlar: Veri akış hızının artmasıyla değişecek en önemli konuların başında cihazlar geliyor. Artık cihazlardaki işlemci, ram gibi donanımlar 5G ile ortadan kalkacak. Tüm işlemler, sunucular üzerinden gerçekleştirilecek. Böylelikle sadece ekran ve bataryadan ibaret ürünler kullanıcılara sunulacak.

Trafik ışıkları tarih olacak: Sürücüsüz otomobiller 5G’nin en önemli kullanım alanlarından biri olacak. Otomobiller kendi aralarında anlık olarak iletiÅŸim halinde kalacak. KavÅŸaklara gelindiÄŸinde çok az bir pay kalacak ÅŸekilde (intersection) araçların geçiÅŸi saÄŸlanacak. Bu yüzden de Âtrafik ışıkları tarih olacak. Hatta trafik sıkışıklığı bile kalmayacak.

Madenlerde kimse ölmeyecek: 5G’nin hızı sayesinde iki cihaz arasındaki mesafe milisaniyeye kadar inecek. Örneğin; bir araç, tıpkı oyunlarda olduğu gibi joystick ile kontrol edebilecek. Araçtaki kameralardan gelecek anlık 4K görüntüler, karşı tarafa aktarılacak. İlk akla gelen örnek ise madenlerde. Madenciler, artık madenlere inmeden oturdukları yerden araçlarla maden kazılarına devam edebilecek.

Haberin Devamı

5G’nin farkları neler olacak
Tek bir şebeke üzerinden hem son kullanıcılar hem de endüstriyel internet uygulamaları iletişimlerini sürdürebilecek.İki farklı noktadaki bağlantının tepkime süresi (latency) göz kırpma hızını aşacak. Bu da yeni bir dönemin kapısını aralayacak.Nesnelerin interneti (IoT) cihazlarında, daha geniş kapsama alanına sahip olan ve düşük enerji tüketen ürünler geliştirilecek.Veri akışı hızlanacağı için makinelerin bulutta çalışma oranı artacak. Tüm işlemler sunucu bilgisayarlarında yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!