54 hakim ve savcı hakkında iddianame

Güncelleme Tarihi:

54 hakim ve savcı hakkında iddianame
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 16:01

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, o dönemde görev yapan 54 hakim ve savcı hakkında iddianame hazırlandı.

Haberin Devamı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, 3 bin 149 sayfalık iddianameyi tamamlayarak, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
İddianamede, şüpheli olarak Cihan Kansız, Hakan Karaali, Mehmet Berk, Salim Duran, İsmail Tandoğan, Adnan Çimen, Adem Özcan, İsmail Işık, Celal Kara, Hüseyin Ayar, Ümit Zafer Çolak, Muammer Akkaş, Ramazan Saban, Sadrettin Sarıkaya, Hikmet Usta, Ayhan Bedirhan, Durmuş Yiğit, Mehmet Ali Uysal, Davut Bedir, Gökmen Demircan, Yakup Hakan Günay, Rüstem Eryılmaz, Mehmet Karababa, Mehmet Erdoğan, Hadi Çağdır, Murat Üründü, Mehmet Ekinci, Nurullah Çınar, Birol Bilen, Metin Özçelik, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Hamzaçebi, Kazım Kahyaoğlu, Hikmet Şen, Muzaffer İren, Mustafa Başer, Seyfettin Mermerci, Abdullah Öztürk, Mesut Özcan, Eşref Aksu, Sedat Sami Haşıloğlu, Dursun Ali Gündoğdu, Osman Kaya, Nalan Can, Vedat Dalda, Mustafa Boz, Bülent Kınay, Menekşe Uyar, Süleyman Karaçöl ve görevde olan hakim ve savcılar Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltın, Yakup Kaya, Murat İnam ile emekli olan Mustafa Çavuşoğlu yer aldı.

Haberin Devamı


İddianamede şüpheli hakim ve savcılar hakkında "siyasal ve askeri casusluk", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetmek, kurulan örgüte üye olma", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “suç uydurma”, “özel hayatın gizliliğini ihlal etme”, “hukuka aykırı olarak elde edilen verileri kaydetme”, “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme”, “resmi belgede sahtecilik” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1'er kez müebbet hapis ile 31 yıl 2 aydan 67 yıl 3 aya kadar hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.
İddianame, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyeti, iddianamenin kabulüne karar verirse 54 şüpheli 1. sınıf savcı ve hakim oldukları için Yargıtay'da yargılanacak.

49'u görevden uzaklaştırılmıştı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 14 Temmuz 2015'te, 54 hakim ve savcının 49'unun görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince de 3 Kasım 2015'te 54 hakim ve savcı hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Şüpheliler arasında yer alan Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturmada tutuklanan kişilerin reddihakim talebini yetkisi olmadığı halde kabul eden ve tutukluların salıverilmesine karar veren asliye ceza mahkemesi hakimleri Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in tutuklu olarak Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde yargılanmaları devam ediyor.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski hakim Süleyman Karaçöl'ün "örgüt üyeliği" ve "cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından 15 Eylül 2015'te tutuklanmasına karar verdi.
Mahkeme tarafından eski savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş ile ilgili tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkartıldı ancak Akkaş ile Kara hala bulunamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!