50 yıllık Çiçek Pasajı geleneği

Geçen cuma, kardeşimle birlikte babam ve sınıf arkadaşlarının geleneksel Çiçek Pasajı yemeğine katıldık.

Haberin Devamı

Zira istiyoruz ki, bir gün gelip bize veda ettiklerinde, onların anılarıyla yüklü bu geleneği devam ettirelim. (Tüm 53 yılı mezunlarının çocukları olarak...)
Anlaşıldığı üzere, babam ıTÜ ınşaat Mühendisliği 53 mezunlarındandır. ıTÜ’den mezun olmuş bu aydınlık insanların birbirlerine olan bağlılıklarını ve yaşama bakışlarını bugüne kadar gıptayla izleyip onlardan feyz almaya çalıştık.
Babam ve arkadaş-larının üniversite yıllarından beri Çiçek Pasajı’nda yaptıkları buluşmalar nihayetinde Entelektüel Cavit’in yerinde cuma yemeklerine dönüşmüş. “Son derece hoşsohbet bir insan olan Cavit Bey aynı zamanda bilgili, kibar ve mutfak becerisi üstün biriydi. ” diyor babam.
Bu kadar mühendisi ağırlayan Cavit Bey’in oğlu da gün gelir mühendis olur ve baba mesleğini devam ettiremez. Bunun üzerine Cavit Bey işi ortağına devreder ve yılların Entelektüel Cavit’in yeri olur bugünkü Huzur Restoran.
Çiçek Pasajı’nın nostaljisiyle çok iyi uyum sağlayan baba yadigari 50 yıllık Çiçek Pasajı’nın geleneksel havasında tüm 53 mezunları ve çocukları olarak Huzur içinde buluşmak üzere.

Abaza tavuğu

Haberin Devamı

· 1,5 kg. ağırlığında bütün tavuk (sadece tavuk but da kullanabilirsiniz) · 8 su bardağı sıcak su · 4-5 yemek kaşığı ayçiçek yağı · 2 adet büyük boy kuru soğan · 2 su bardağı ceviz içi · 1 dilim pasta (mamursa)
· 1 tatlı kaşığı acıka

YAPILIşI
Bütün haldeki tavuğu parçalayın ya da aynı ağırlıkta butlar alıp yıkayın ve bir kenara koyun. Soğanı yemeklik incecik doğrayın. Sıvıyağ ve soğanı geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
Üzerine tavuk etlerini ekleyip karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika daha kavurun. Sıcak suyun 5 bardağını ilave edip tavuk etleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Diğer taraftan, cevizleri yağı çıkıncaya kadar dövüp avuçlarınız arasında sıkarak yağını çıkarmaya çalışın.
Yağ çıkarma işlemini yapamazsanız cevizi yalnızca dövmeniz de yeterli olacaktır.) Dövülmüş cevizin üzerine pasta denilen mamursa ve acıkayı ekleyip iyice yoğurun.
Üzerine sıcak sudan azar azar ilave edip (tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim) çatal yardımıyla koyu muhallebi, boza kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Tavukları tencereden alıp servis tabağına dizin. Üzerine bu cevizli sosu gezdirin. Varsa üzerlerine ceviz yağı gezdirip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları