50 trilyonluk ‘Balina Operasyonu’

Güncelleme Tarihi:

50 trilyonluk ‘Balina Operasyonu’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Günlerdir gündemden düşmeyen ‘‘Paraşüt Operasyonu’’nun ardından, Mali Polis dün de İzmir'de bir ‘‘Balina Operasyonu’’yla 50 trilyon liralık hayali ihracat olayını ortaya çıkardı. Operasyonda aralarında bir emekli yargıcın da bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Hakiki Koç şirketinin sahibi Mehmet Niyazoğlu ise aranıyor.

İZMİR Mali Şube ekipleri, 50 trilyonluk hayali ihracat olayını ortaya çıkardı. Aralarında 6 tekstil şirketin yöneticisi, 3 yeminli mali müşavir, 1 Vergi Mahkemesi emekli yargıcının bulunduğu toplam 20 kişi gözaltına alındı. Polis İzmirli tanınmış işadamı Mehmet Niyazoğlu'nu da arıyor.

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın bilgisi ve İzmir DGM Savcılığı'nın talimatıyla harekete geçen Mali Şube ekipleri, İstanbul bağlantılı çalışan ve yurt dışına tekstil ürünü yerine kumaş parçaları gönderdiği öne sürülen 6 tekstil şirketinde arama yaptı. Toplamı 50 trilyon lirayı bulduğu belirlenen hayali ihracat ve naylon fatura sahtekarlığıyla ilgili operasyona, boyutların büyüklüğü nedeniyle ‘Balina Operasyonu’ adı verildi.

Mali Polis 4 gün önce aralarında Basmane'de Yeşer ve Genç-Kar firmalarının da bulunduğu 6 tekstil şirketinde arama yaptı. Şirket sahiplerinden Yeminli Mali Müşavir Taner Büyükçoban, Yusuf Genç, Süleyman Genç ile yine Burhan Özfatura döneminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Genel Sekreterliğini yapan Yeminli Mali Müşavir Galip Halıcı da gözaltına alındı. Şirketlerde çok miktarda naylon fatura elegeçirildi.

Hayali ihracat ve naylon fatura operasyonuyla ilgili olarak İzmir Otogarını işleten İZOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Hakiki Koç otobüs firmasının sahibi Mehmet Niyazoğlu'nun işyerlerine baskın düzenlendi. Niyazoğlu'nun İzmir'deki evi ve Seferihisar'daki villası arandı. Niyazoğlu bulunamazken, muhasebecisi Engin Yeşilağaç gözaltına alındı. Evraklarında yaklaşık 1 trilyon liralık naylon fatura bulunduğu öne sürülen muhasebeci Engin Yeşilağaç'ın, bunlardan patronu Niyazoğlu'nun haberinin olmadığını iddia etti. Niyazoğlu'nun tekstil şirketleriyle ilişkisi de araştırılıyor.

Mehmet Niyazoğlu hakkında mahkemece yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Operasyonda ayrıca İzmir Vergi Mahkemesi Başkanlığı'ndan emekli bir yargıç da gözaltına alındı.

İzmir'de Karadenizliler Derneği'nin başkanı olan Niyazoğlu'nun ismi son olarak İzmir Otogarı'nın yapımında belediyeye ait arsayı teminat gösterip 61.5 trilyon liralık kredi almasında duyurmuştu. İşadamı Mehmet Niyazoğlu'nun İzmir'de bürokratların atanmasında da etkili olduğu öne sürülüyordu.

İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, operasyonun sürdüğünü, pazartesi günü ön açıklama yapacağını, büyük ihtimalle çarşamba günü de gözaltındakilerin İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sevkedileceğini söyledi.

Gözaltında tutulan ve hayalici şirketin yeminli mali müşaviri olduğu belirtilen İzmir eski defterdarı Galip Halıcı, Burhan Özfatura'nın belediye başkanı olduğu iki dönemde de Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görev yaptı. Özfatura'nın en yakın arkadaşları arasında yeralan Halıcı, uzun süre de Genel Sekreter ve Başkanvekili görevlerinde bulundu. İZMİR / DHA

Tantan: Çok büyük bir olay, arkası gelecek

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan, Balina Operasyonu'nda gözaltıların başladığını belirterek, ‘‘Çok büyük bir olay. Arkası gelecek’’ dedi.

Tekstil ihracatı adı altında kaçakçılık yapıldığının belirlendiğini vurgulayan Tantan, ‘‘Bu tip operasyonel projelerimiz devam edecek. Bu olayda kaçakçılık çok büyük. İşin içinde gümrükçüler, tekstil ihracatı ile uğraşanlar va’’ dedi ve olayın çözümünün de ‘‘polis-savcı-uzman’’ işbirliğinin sonucu olduğunu belirtti. Tantan, sözlerini şöyle tamamladı:

‘‘Baştan beri hep aynı konu üzerinde çalışıyoruz. Polis, savcı, uzman ayrı ayrı çalışmayacak. Hepsi birlikte çalışınca bu tür sonuçlar alınıyor. Böylece hem polis alanında uzmanlaşıyor, hem savcı hem de uzman kişi daha da tecrübe kazanıyor. Bu işbirliği de beraberinde suçun azaltılmasını getiriyor. Şimdi bu ortaya çıkarılan olay ile ilgili hiç kimsenin konuşacak bir tek kelimesi yok. Çünkü hepsi belgeli ve aydınlatılmış şekilde.’’

Paraşüt müfettişleri şimdi de İzmir'de

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan, Gaziantep'te ortaya çıkarılan ‘Paraşüt Operasyonu’nu soruşturan 5 müfettişi de İzmir'e gönderdi. İşyerlerinden elegeçirilen iki kamyon dolusu evrak incelemeye alındı. Ankara'dan gelen müfettişler ve Mali Şube Müdürü Şerafettin Bural sık sık DGM Başsavcısı Abdulkadir Abacı'yla toplantı yapıp bilgi verdi. Yetkililer, soruşturmanın hızla ilerlediğini, soruşturma kapsamında bazı kamu görevlilerinin de bulunduğu ve bunlarında gözaltına alınabileceğini belirtti. Bu arada Mali Şube'nin oluşturduğu bir özel ekip, hayalici şirketlerin bağlantılarını araştırmak üzere İstanbul'a gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!