50 milyon kişinin bilgilerinin çalındığı hırsızlıkta büyük ihmal

Güncelleme Tarihi:

50 milyon kişinin bilgilerinin çalındığı hırsızlıkta büyük ihmal
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 10:57

Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı, 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalındığına dair şubat ayında yapılan suç duyurusunu işleme almadı ve dosyayı kapattı

Haberin Devamı

Ankara bilişim savcılığı, 50 milyon Türkiye vatandaşına ait kimlik bilgilerinin internette yayınlanmasına ilişkin haberleri ihbar kabul ederek soruşturma başlatırken, memur savcılığının kimlik bilgilerinin satıldığı iddiasını soyut ve varsayıma dayalı bularak, görevi ihmal ettiği iddia edilen kamu personeli hakkındaki dosyayı kapattığı ortaya çıktı.

Milliyet gazetesinden Türker Karapınar ‘ın haberine göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün katıldığı bir programda, “Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşıyor” açıklamalarının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, basında çıkan haberlerin ihbar kabul edilerek, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu’nca soruşturma açıldığını kamuoyuna duyurdu.

veri

Haberin Devamı

Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” başlıklı 136. ve “Bilişim sistemine girme” başlıklı 243. maddeleri kapsamında yürütülecek. Görevlendirilen cumhuriyet savcısının, ilk aşamada yayınlanan bilgilere sahip İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra siyasi partilerin seçimler öncesinde il seçim kurullarından seçmenlere ait bilgileri alabilmeleri nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu ile temas kuracağı öğrenildi.

SUÇ DUYURUSU VAR AMA

Bilişim suçları bürosu soruşturma başlatırken, aynı konuda yapılan bir suç duyurusunun ise Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı tarafından “işleme konulmadığı” ortaya çıktı. 25 Şubat 2016 tarihli suç duyurusunda, TC kimlik numaralarının ve gizli kimlik bilgilerinin kanunlara aykırı olarak kullanımı konusunda ihmali olan hükümet yetkilileri hakkında soruşturma yapılarak, dava açılması istendi.

Suç duyurusu üzerine Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nun 2016/36338 numarasıyla soruşturma başlattığı anlaşıldı. Ancak savcılığın, 3 Mart 2016’da şikayetin “işleme konulmaması” kararı verdiği ortaya çıktı. Kararda, “Şikayetçi konuların tamamen soyut ve genel iddialardan ibaret olduğu, TC kimlik numaralarının bilinmeyen kişiler tarafından menfaat temini veya farklı saiklerle bir takım kişi ve kuruluşlara satıldığı, terör yahut ticari amaçla kullanıldığına dair somut bilgi ve belgeye dayalı bir delilin bulunmadığı’ belirtildi.

Haberin Devamı

YENİ KİMLİK KARTLARI

Müştekinin savcılığın işleme koymama kararına sulh ceza hâkimliğinde itiraz ettiği öğrenildi. 4 Nisan 2016 tarihli itiraz dilekçesinde, “TC kimliklerinin değişimine önümüzdeki günlerde başlanıyor. Terörist unsurlar ve menfaat çeteleri elde ettikleri bu bilgilerle herkes adına kimlik üretebilir ve bu gizli bilgileri her yerde kullanabilirler. Mahkemenizce kaldırılmasını istediğim savcılık kararında, hukuka uygun, yeterli incelemenin yapılmadığı, farklı saiklerden hareketle doğru ve adil bir karar verilmediği, hukuka aykırı işlem ve adaletin tesis edilmesinin engellenmesi yoluyla da kamu düzeninin korunmadığı açıktır” denildi. İtirazla ilgili son kararı nöbetçi sulh ceza hâkimliği verecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!