50 azgınla düşünce soykırımı

Güncelleme Tarihi:

50 azgınla düşünce soykırımı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2011 00:00

Sözde Ermeni soykırımını inkâr etmeyi suç sayan yasa teklifi 577 parlamenterin yer aldığı Fransız Parlamentosu’nda, 60 kişinin katıldığı oturumda yaklaşık 50 oyla geçti. Erivan ziyaretinde Ermenilere söz veren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, oylamadan sonra hükümet adına oturumu izleyen Bakan Patrick Ollier’yi arayarak doğrudan bilgi aldı.

Haberin Devamı

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Erivan’dan başlattığı ‘inkâr yasası’ girişimi, Fransa Ulusal Meclisi tarafından kabul edildi. UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından getirilen yasa teklifi, beklendiği gibi 3.5 saatlik bir maratonun sonunda oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy oylamanın hemen ardından yasayı hükümet adına izleyen Bakan Patrick Ollier’yi arayarak bilgi aldı. Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde ilk sözü teklif sahibi ve komisyon raportörü Halk İçin Birlik Partisi’nden (UMP) Valerie Boyer aldı. Boyer, “Bu yasa eksik kalan bir süreci tamamlıyor. Dünyanın 12 ülkesi ‘soykırımı’ tanıyor. İsviçre ve Slovakya cezalandırıyor. Fransa da daha önce tanıdı” dedi. Hükümet adına söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Patrick Ollier, “Burada soykırımı tartışmıyoruz. 2001’de soykırımı tanıdık. Ama cezalandırma kararı almadık. Yahudi soykırımını inkâr edenler cezalandırılıyor. İşte bu eksiği gideriyoruz. Her şey bundan ibarettir” dedi.

Haberin Devamı

KRİTİK OTURUMDAN KARELER

BİNLERCE TÜRK MECLİS BİNASI DIŞINDA / WEB TV

Dönme ihtimali yüksek

Yasanın tümü üzerindeki görüşmelerde lehte ve aleyhte 16 milletvekili söz aldı. Ancak 16 milletvekilinden yalnızca Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher teklif aleyhinde oy kullandı. Diefenbacher, “Bu teklif anayasaya aykırıdır. Daha önce senatoda da bu nedenle reddedildi. Bu konuda komisyon raporları, meclis raporu ve hukukçu Senatör Robert Badinter’nin görüşleri var. Yasanın Anayasa Mahkemesi’nden dönme ihtimali yüksek” dedi.

İŞTE SÖZDE "ERMENİ SOYKIRIMI"NI TANIYAN ÜLKELER / FOTO ANALİZ

Bu yasaya karşıyım, çünkü

Teklife karşı sürpriz çıkış yapan merkez sağın cumhurbaşkanı adayı MODEM Genel Başkanı François Bayrou da “Ailesinin kendisine aktardıklarını savunan Türk gençlerini cezalandırmakla elinize ne geçecek. Bu yasaya karşıyım, çünkü bu mahkeme kararlarıyla kabul edilmemiş diğer soykırımların da gündeme getirilmesi gibi tehlikeli bir yol açıyor. O zaman Ruanda, Kamboçya ya da Vendee soykırımlarını da gündeme getirelim” dedi.

Haberin Devamı

5 SORUDA İNKAR YASASI

Değişikliği reddettiler

Genel Kurul’da yasaya muhalefet eden milletvekillerinin verdiği değişiklik önergeleri sert tartışmalara neden oldu. UMP’li milletvekilleri Lionel Tardy, Yves Vandewall ve Jean Philippe Maurer, iki madde halinde hazırlanan yasa teklifinin önce “1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezası” içeren birinci maddesinin silinmesini içeren bir değişiklik önergesi verdi. Yoğun tartışmalara sahne olan önerge reddedildi. Ardından yine aynı milletvekillerinin “tarihçileri ceza kapsamı dışında tutan” önergesi görüşüldü. Önergeye karşı çıkan Bakan Ollier, “Yahudi soykırımını inkâr eden bazı tarihçiler var. Bunun önüne geçmek için tarihçileri de kapsam içine almalıyız. Önergeyi geri çekin” dedi. Bunun üzerine Tardy geri çektiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Sonuçlar isim isim sayılmadı

Tartışmalı geçen 3.5 saatlik görüşmenin ardından yasa kabul edildi. Görüşme boyunca salonda 40 ile 50 arasında milletvekili bulunurken, oylama sırasında bu sayı 60’a yaklaştı. El kaldırma yöntemiyle son derece hızlı bir şekilde yapılan oylamada 10 kadar milletvekili ‘hayır’ oyu verirken, 50 kadar milletvekili de teklif lehinde oy kullandı. Çoğunluk tarafından desteklendiği için oylama sonuçları isim isim sayılmadı.

Sarkozy’nin yanına gittiler

Hürriyet’in “Hükümet olarak yasayı hemen senato gündemine getirecek misiniz” sorusunu yanıtlarken telefonu çalan Bakan Ollier, “Bir dakika önemli” diyerek meclis kulisinde bir köşeye çekildi. Ollier konuşmasını bitirdikten sonra, Hürriyet’in soruyu yenilemesi üzerine, “Çok afedersiniz ama Sayın Cumhurbaşkanı arıyor. Gitmem lazım” dedi. Aynı soruyu yönelttiğimiz Valerie Boyer konuşurken, danışmanı yaklaşarak “Lütfen kısa tutun Bayan Boyer acilen gitmek zorunda” dedi. “O da mı Elysee’ye (Sarkozy’nin yanına) gidiyor” sorusuna danışmanı, “Evet, acele edin lütfen” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

FRANSIZ BAKAN, BOYER'İ ÖPEREK KUTLADI / FOTO GALERİ

Babası Cezayirli

ÖNERGE sahibi Valerie Boyer, “Hürriyet’in “Yasa seçimlerden önce geçer mi?” sorusuna, “Hemen buradan senato gündemine gönderilecek. Cumhurbaşkanı Sarkozy, Erivan’da bunun geçeceği sözünü verdi. Burada destekledi. Eminim sözünü tutacaktır. Ayrıca Senato Başkanı ile sosyalist grup da bunu destekliyor. Sosyalist Senato Başkanı Jean Pierre Bel de bunun gündeme alınmasına itiraz etmeyecektir” yanıtını verdi. Babası Cezayirli, annesi Tunuslu olan Valerie Boyer, Hürriyet Daily News’a verdiği röportajda, “Aile kökenlerim Cezayirli. Ancak Cezayir’de hiçbir şekilde soykırım yaşanmadı” demişti.

Haberin Devamı

Aşırı tepki vermeyin

FRANSA Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Ankara’nın yaptırım kararları sonrası, “Dileğim, Türk dostlarımızın bu karara aşırı tepki göstermemeleridir. Mümkünse daha ileri gidilmemesini diliyoruz” dedi.

TÜRKLER PROTESTO GÖSTERİSİ DÜZENLİYOR / FOTO GALERİ

PROTESTOLAR SABAH BAŞLADI / WEB TV

TÜRKİYE'DEN TEPKİLER / FOTO ANALİZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!