5. vites

Güncelleme Tarihi:

5. vites
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tatil paranız trafik cezalarına gitmesin

Yeni Trafik Yasası, yılbaşından bu yana trafik kazalarının ciddi ölçüde azalmasına neden oldu. Kazaların azalmasında yapılan sıkı denetimlerin ve yüksek para cezalarının da etkili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yaz tatili nedeniyle şehir içinde trafik yoğunluğu azalırken, şehir dışındaki yollarda yoğunluk artıyor. Yaz tatili için otomobiliyle turistik yörelere gidecek olanlara, trafik cezalarını tekrar hatırlatmak istiyoruz.

CEZALAR CAN YAKIYOR

Karayollarında duraklamak, parketmek(10 ceza puanı 1.8 milyon)
Duraklama kurallarına uymamak(5 ceza puanı 1.8 milyon)
Park etme kurallarına uymamak(5 ceza puanı 1.8 milyon)
Taşıma sınırı üzerinde yolcu almak(10 ceza puanı 1.8 milyon)
Ses, müzik, görüntü, haberleşme cihazlarını kurala uymadan kullanmak(1 ceza puanı 1.8 milyon)
Tedbirsiz, saygısız araç sürmek, cep telefonu kullanmak(1 ceza puanı 1.8 milyon)
Yayalara ve öğrencilere geçiş hakkı vermemek(10 ceza puanı 3.6 milyon)
Demiryolunu kurala göre geçmemek(5 ceza puanı 3.6 milyon)
Emniyet kemeri kullanmamak(5 ceza puanı 1.8 milyon)
Mali sorumluluk sigortası yaptırmamak(1 ceza puanı 1 .8 milyon)
Kaza yerinde durmamak, önlem almamak, izin almadan kaza yerini terketmek(10 ceza puanı 3.6 milyon)
1 yılda 100 ceza puanını doldurmak(Sürücü belgesi 2 ay geri alınır.)
1 yılda ikinci defa 100 ceza puanını doldurmak(Sürücü belgesi 4 ay geri alınır ve psikiyatrik tedavi uygulanır)

80 bin araç doğa dostu

Otomobilinizde yakıt ekonomisi sağlamak elinizde. LucasVarity plc grubunun bir üyesi olan Lucas Servis Ticaret A.Ş. tarafından ithal edilen Carbon-Clean cihazı, otomobilin ilk günkü performansına kavuşmasını sağlıyor ve yakıttan tasarruf sağlıyor. Bugüne kadar Türkiye'de 200 uygulama merkezinde 80 bin araca Carbon Clean işlemi uygulandı. Motorda zamanla biriken kurum yanma eyleminin kusursuz gerçekleşmesini engellediği için havayı kirleten carbon oranı da artıyor. Carbon clean cihazı motordaki bu kurumları temizleyerek yanma işleminin kusursuz gerçekleşmesini sağlıyor. Araç ilk günkü performansına ve sürüş konforuna ulaşıyor. Bunun sonucunda hem yakıttan tasarruf ediliyor hem de havaya yayılan karbon oranı yüzde 30-40 daha da azaltılıyor.

Porsche 911 yüzyılın spor otomobili seçildi

Fransız spor otomobil dergisi Sport Auto, Porsche 911'i ‘‘yüzyılın spor otomobili’’ seçti. Sport Auto, gazetecilere 100 adet otomobilden oluşan yüzyılın spor otomobili adaylarının listesini dağıttı. Jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda aldığı 39 puanla açık farkla birinci olan Porsche 911'i 25 puanla Ferrari 250 GT, 24 puanla Ferrari 250 GTO, 13 puanla Lamborghini Miura, 12 puanla Lotus Seven, 11 puanla McLaren F1 ve Mercedes 300 SL takip etti. Sıralamada Jaguar'ın E modeli 9 puanla en son sırada yer aldı.

Yollar renklenecek

Otomobil lastikleri renkleniyor. Lastik üreticisi Michelin yeni geliştirdiği bir teknikle lastikleri renklendirdi. Fiyatı normal lastiklere göre yüzde 10 oranında daha yüksek olan renkli lastikler Fransa, İtalya ve Almanya'da satılacak. Firmanın sadece 6 bin adet üreteceği lastiklerde, yeni geliştirilen bir teknolojiyle boya kullanılmıyor. Daha önce renklendirmede kullanılan boya, lastiğin özelliğini bozuyordu. Michelin, renklendirmeyi ‘‘silice’’ denilen bir maddeyle yapıyor.

Subaru Forester Eylül'de Türkiye'de

Dört çeker otomobillerin seri üretimini gerçekleştiren Subaru'nun yeni modeli Forester, Avrupa ile aynı anda Türkiye'de de satışa sunulacak. Tüm Avrupa'da yıl sonunda satışa sunulması beklenen arazi-yol otomobili Subaru Forester'ın satışına öncelikle Japonya'da başlandı. Subaru Forester, Eylül 1997'de bütün Avrupa ile aynı anda Türkiye'de satışa sunulacak. Subaru'nun Türkiye'deki satış ve satış sonrası hizmetleri Baytur Motorlu Vasıtalar Ticaret A.Ş. tarafından veriliyor.

Setra'dan geleceğin otobüsü

Setra geleceğin otobüsü 317 HDH/3 modelini üretti. Gelecek ay Avrupa'da satışa sunulacak olan yeni otobüs aynı anda Türkiye'de de satılacak. Türkiye'de Setra otomobillerin üretimini gerçekleştiren Varsan Otomotiv Ticaret ve Sanayii firması, Setra'nın bu yeni modelini de Türkiye'ye getirecek. Yeni kafes gövde yapısı, geliştirilmiş ABS, ASR ve Retarder sistemleriyle sürüş emniyeti, bilgisayarla donatılmış havalandırma, sabit hız bilgisayarı ve kabin içi konfor ve ergonomi, yeni Setra'nın özellikleri arasında bulunuyor.

HONDA CİVİC 1.4iS YOL TESTİ

Bugünkü test aracımız Anadolu Grubu ve Japon Honda ortaklığıyla kurulan Anadolu Honda'nın ithal ettiği Civic Sedan modeli. Dünyada 10 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan Honda Civic 4 kapı modeli bu yıl sonundan itibaren Türkiye'de üretilecek. Honda'nın 1.4 ve 1.6 litrelik motor seçenekleri bulunuyor.

ARTISI: Yeni Civic'te yapılan değişiklikler, motor sesisini azaltmış. Civic'teki motor gürültüsü hemen hemen bir üst sınıf otomobillerin düzeyine inmiş. Civic'te sürücünün başı ağrımadan uzun yolculuk yapmak mümkün.

EKSİSİ: Ön görünümün güzelliği, arkada devam etmiyor. Özellikle farların ve oval grilin verdiği estetik ve heyecan arkada hissedilmiyor. İç mekanda kullanılan malzemeler kaliteli olmasına rağmen, estetik değil.

GÜVENLİK: Yeni Civic'in gövdesi önden, arkadan ve yandan gelen darbelere ve devrilmelere karşı güçlendirilmiş. Şasede yapılan değişikliklerle daha fazla yol tutuşu ve fren kabiliyeti sağlanmış. Böylece, otomobilin güvenliği artırılmış.

YEDEK PARÇA: Arka amortisör 12 milyon lira, alternatör kayışı 2.3 milyon lira, hava filtresi 2.4 milyon lira, ön tampon 34.5 milyon lira, arka çamurluk 27.4 milyon lira, buji 475 bin lira, benzin filtresi 2.8 milyon lira. Fiyatlara KDV dahil değildir.

UYARI: İlk bakım bin kilometrede yapılması gerekiyor. Periyodik bakımı ise her 5 bin kilometrede yaptırmayı unutmayın.

FİYAT: Honda Civic 1.4iS modelinin tüm vergiler dahil anahtar teslim satış fiyatı 2 milyar 629 milyon 530 bin lira. Otomatik vitesli modelinin satış fiyatı ise 2.8 milyar lira.

TEKNİK KARNE: 1.4 litrelik motor 90 beygir güç üretiyor. Maksimum hızı 182 kilometre olan Civic, 0'dan 10 km'ye 11 saniyede ulaşıyor. 90 kilometre hızla 100 km'de 5.4 litre yakıt tüketiyor.

EDİTÖR GÖZÜYLE: Editör, Honda Civic'in yol tutuşu ve sessiz moturunu sevdi. Civic'in yıl sonundan itibaren Türkiye'de de üretilecek olması editörün hoşuna gitti.

OTO KISALAR

SKODA Türkiye distribütörü Yüce Oto, Skoda Mobil Garanti ve Skoda Mobil Servis uygulamalarıyla müşterisine iki yeni hizmet sunuyor.

SUZUKİ'de Ekim ayından bu yana Genel Müdür Yardımcılığı'nı yürüten Koray Batur, Genel Müdürlük görevine atandı.

RENAULT Mais Ticari Genel Müdür Yardımcılığı'na Müfit Ataseven getirildi. Bu görevi daha önce yürütmekte olan Selim Dündar ise Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcılığı'na atandı.

ROVER, geçtiğimiz Haziran ayında 214 adet satarak kendi rekorunu kırdı. 1993 Kasım ayından beri Türkiye pazarında yer alan Rover'ın, 200 ve 400 serilerinde bir ay sıra beklendiği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!