5 veride Türkiye’de öğretmenler... Daha fazla öğrenciye eğitim veriyor, az kazanıyorlar

Güncelleme Tarihi:

5 veride Türkiye’de öğretmenler...  Daha fazla öğrenciye eğitim veriyor, az kazanıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 11:50

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları başladı. Ancak uluslararası organizasyonların güncel verileri Türkiye’de eğitimcilerin durumunu anlamak için önemli bilgiler sunuyor. Buna göre son yıllarda artsa da öğretmenlerin yıllık gelirleri hâlâ OECD ortalamalarının gerisinde ve gelişmiş Avrupa ülkelerine göre daha fazla öğrenciye eğitim veriyorlar. Ayrıca en genç eğitimciler yine Türkiye’de.

Haberin Devamı

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle hafta başından itibaren eğitimciler kutlamalara katılıyor, tebrikleri kabul ediyor, çeşitli etkinliklerde öğrencileriyle buluşuyor. OECD ve Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) gibi önde gelen organizasyonların güncel verileri, Türkiye’de öğretmenlerin durumuna ışık tutuyor. Gelin öğretmenlerimizi hatırlarken, onların durumlarına güncel verilerle göz atalım.

MAAŞLAR ARTTI AMA HÂLÂ ORTALAMANIN GERİSİNDE
Türkiye’de kariyerinin başında bir ilkokul ve ortaokul öğretmeni satın alma gücü paritesi dikkate alındığında yıllık 27 bin 285 dolar kazanç elde ediyor. Lisede 30 bin dolara kadar yükseliyor. Bu gelirlerle Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında ilk ve ortaokulda 21; lisedeyse 23’üncü sıraya yerleşiyor. Türkiye, üç düzeyde de son yıllardaki artışlara rağmen OECD ortalamasının altında kalıyor. 

Haberin Devamı

EN GENÇ ÖĞRETMENLER TÜRKİYE’DE
OECD üyeleri arasında en genç öğretmen nüfusuna sahip ülke ise Türkiye. Öğretmenlerin yaş ortalaması 37.4. Görevdeki öğretmenlerin yüzde 49.3’ü 35 yaş altında, yüzde 41.5’i 36-50 yaş arasında, yüzde 9.2’si ise 50 yaş üzerinde.

İLKOKULDA 720, ORTAOKUL VE LİSEDE 504 SAAT EĞİTİM
2015 yılı OECD verilerine göre Türkiye’de öğretmenler, organizasyon üyesi birçok ülkeye göre daha az süre öğretim yapıyor. Buna göre Türkiye’de bir eğitimci ilkokulda yıllık 720, ortaokulda ve lisede 504 saat eğitim veriyor. Buna göre Türkiye, öğretmenlerin verdiği ders saatinin uzunluğuna göre yapılan sıralamada ilkokulda 23; ortaokulda 33 ve lisede 32’nci sırada yer alıyor. OECD öğretmenlerin yıllık öğretim sürelerini belirlerken, resmi ders saatlerini ve bunun için yapılan hazırlık sürelerini de dikkate alıyor.

BİR ÖĞRETMENE DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI FAZLA
Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilk, orta ve yükseköğretim düzeyinde OECD ülkelerine göre daha fazla. İlkokulda 1 öğretmene 18, ortaokulda 15 ve yükseköğretimde 22 öğrenci geliyor. Bu sayı OECD’de sırasıyla 15, 13 ve 16. 

KADIN ÖĞRETMENLER DAHA FAZLA
Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ilk ve ortaokul düzeyinde kadın öğretmen oranı daha fazla. Ancak Türkiye’de birçok AB üyesinin aksine lisede erkekler kadınları geride bırakıyor. Türkiye’de 2014 verilerine kadın öğretmenlerin ilkokulda oranı yüzde 58.2; ortaokul 53.2 ve lisede ise 45.6.

BAKMADAN GEÇME!