5 soruda TEOG tercihi

Güncelleme Tarihi:

5 soruda TEOG tercihi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2017 22:45

Gelecek öğretim yılında liseli olacaklar şu sıralar tercih telaşında. YEP açıklandı. Özel okulların ön kayıtları da bugün başlıyor. Veliler ve lise adaylarını bu süreçte bekleyenler ve yapılması gerekenlerle ilgili size rehber olacak bir haber hazırladık. Veliler ve öğrencilerin tercih telaşını biraz olsun azaltmak için bir rehber hazırladık. İşte bu süreçte sizi bekleyen durumlar ve yapmanız gerekenler:

Haberin Devamı

1- KOLEJ KAYITLARI İÇİN NE YAPILACAK?

TEOG sistemi kapsamında yapılan merkezi sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri, 30 Haziran-13 Temmuz arasında olacak. Her özel okul, kendi belirlediği okul taban puanlarını açıkladı. Öğrencinin puanı tercih etmek istediği okulun taban puanıyla aynı ya da üzerindeyse o okula ön kayıt yaptırabilecek. Öğrenci, puanının yettiği birden fazla okula da ön kayıt olabilir. Okulların taban puanları ve kontenjanları internet sayfalarından takip edilebilir.

2- TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Merkezi tercih ve yerleştirme sistemiyle öğrenci alan okulların tercih işlemleri 14 Temmuz’da başlayacak, 24 Temmuz saat 17.00’ye kadar sürecek. Tercihlere esas kontenjan tabloları bugün ilan edilecek. Öğrenciler, 25 tercih hakkına sahip olacak. Uzmanlar aynı yüzdelik dilimindeki okullardan evinize yakın olanı tercih etmenizi öneriyor. Ayrıca tercih listenize son şeklini vermeden önce yüzdelik diliminize denk 1-5 puan üstte ve altta olan okulları yerinde görmenizi tavsiye ediyorlar. Tercih listenizi oluşturduktan sonra mezun olduğunuz okul müdürlüğü aracılığıyla tercih işlemlerinizi onaylatıp bir çıktısını almanız gerekiyor.

Haberin Devamı

3- TEMATİK LİSELERE NASIL GİRİLECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kılavuzuna, tercih yapılabilecek lise türleri arasına musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri, tematik meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezleri olmak üzere üç yeni okul türü daha eklendi. Bir alanda öne çıkan, özel sektörle işbirliği içinde eğitim veren ve mezunlarına istihdam olanağı sağlamayı hedefleyen tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine kayıtlar 3-13 Temmuz’da yapılacak. Tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine kesin kayıt işlemleri, diğer liselere tercih işlemleri başlamadan önce tamamlanacak. Güzel sanatlar ve spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine öğrenci kayıtları 21 Temmuz’da yapılacak.

Haberin Devamı

4- PUANI YETMEYEN NEREYE YERLEŞECEK?

TEOG yerleştirme sonuçları, 11 Ağustos’ta ilan edilecek. Öğrenci hiçbir tercihine yerleşemediyse veya tercih yapmadıysa otomatik olarak açık liseye yerleştirilecek. Örgün eğitime geçmek isterse nakil döneminde başvurabilecek.

5- NAKİLLERDE KAÇ TERCİH OLACAK?

14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos, 28 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuruları olacak. Nakil işleminde üç tercih alınacak ve Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) üstünlüğüne göre, yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezi olarak yapılacak.

Birçok okula önkayıt
Hatice Yılmaz (Eğitim uzmanı): Özel okula birinci ön kayıt sonunda başvurular, puan sırasına göre dizilerek asil ve yedek liste oluşturuluyor. Kontenjan kalırsa yedek listedekiler seçilecek. Puanınızın yettiği birden fazla okula ön kayıt yaptırabilirsiniz. Birinci kayıtta asil listesine girdiğiniz okula kayıtı kesinleştirmeden, daha çok istediğiniz özel okulda açık olup olmadığını, en son girenin puanının sizinkine ne kadar yakın olduğunu araştırın. İkinci ve üçüncü ön kayıt sonrası kesin kayıtlar saat 15.00’e kadar alınacak. 15.00’ten sonra kontenjan kalırsa ön kayıt yaptıranların kesin kayıtları olacak. Özel okula kayıt yaptıranlara tercih ekranı açılmayacak. Ancak tercih süresinde kayıtlarını iptal ettirerek, tercihte bulunabilecekler. Ayrıca okul değiştirmek nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün.

Uyarılar

Haberin Devamı

- Tercih işlemleri sırasında ekrandaki ‘Özel okula kayıt yaptıracağım tercih yapmayacağım’ butonunu işaretleyen öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak.
- Tercih sonrası okuldan başvuru yapıldığını belirten yazı elinizde olsun.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!