5 maç ceza verebilirler mi?

TOPU almış gidiyorsun. Karşında sadece kale var. Ya çalımlayıp geçeceksin, ya topu kaleciye kaptıracaksın, ya vuruş yapıp auta atacaksın, ya da topu filelere göndereceksin.. Ya da..

Evet, Nobre saydığımız ihtimallerden hiç birini seçmedi ve kaleciyi geçip topu kolaylıkla boş kaleye yuvarlamak yerine kendini atmayı tercih etti.

Samsun’daki basın tribünü olayın olduğu kaleye yaklaşık 60-70 metre uzaklıkta. O an Nobre’nin, Kerem tarafından düşürüldüğünü sandık. Ama televizyon görüntüleri Nobre’nin kendini attığını gösteriyormuş. Yani ortada penaltılık bir fiil yokken, Kerem oyundan atıldı, Samsunspor’un bütün oyun düzeni allak bullak oldu.

* * *

Yıllar önce Alman Ligi’nde, Dortmund’un, Bayern Münih’le şampiyonluk mücadelesi yaptığı bir sezon benzer bir olay yaşanmıştı.

Dortmund’un ünlü yıldızı Andreas Möller, Freiburg maçının sonlarına doğru kendini ceza alanı içinde atıp takımına bir penaltı kazandırmış, karşılaşma da Dortmund’un 2-1 lehine sonuçlanmıştı. Dünyanın her yerinde olagelen bu olaya Alman kamuoyu büyük tepki gösterdi. Fatura hakemden çok hakemi aldatmaya yönelik hareketi nedeniyle Möller’e kesildi. Yanılmıyorsam televizyon görüntülerinden 5 maç ceza aldı, Milli Takım’dan uzaklaştırıldı.

Nobre ya da bir başka futbolcu.. Kendini atması, elle oynaması veya hakemi aldatmaya yönelik başka hareketleriyle diğer takımların haklarını gasp edip puan hırsızlığı yapıyorlar.

Ne zaman bizde de ceza sistemi, yapanın yanına kar kalmayan hale gelir, o zaman ligimiz keyifli, adaletli ve kaliteli bir lig olmaya başlar..

Penaltının üzerinde o kadar durduk ki, Appiah’ın güzel golünü, Tuncay’ın şık vuruşlarını, Alex’in paslarını fazla konuşamadık.. Maça çok iyi hazırlandığı belli olan Anelka’nın diri oyunu dikkatimizi çekti.

Bu arada Afrika Kupası’nda olduğu için oynamayan Appiah’ın geri dönüşü Fenerbahçe orta sahasını toparlamış. Sarı-lacivertli ekip Appiah’la daha iyi mücadele etti. Tabii bunda rakibin 10 kişi kalmasının da rolü büyüktü.

* * *

Samsunspor maça çok ürkek başladı. Rakibin isminden çekinmeyip biraz daha agresif oynayabilirlerdi. Tabii oyunun hemen başında Rafael’in kaçırdığı gol öne geçmelerini engelledi.

Hakemlerle ilgili yorum yapmayacağımı söylemiştim daha önce. Ama dünkü kritik pozisyon sonucu bu kuralı bozmak zorunda kaldım. Serdar Tatlı, Nobre’nin içinde olduğu bir pozisyonu daha iyi süzmek zorundaydı. Çünkü biz basın tribünündeydik ama o sahanın içindeydi..
Yazarın Tüm Yazıları