5 bin yıllık Anadolu geleneği

Güncelleme Tarihi:

5 bin yıllık Anadolu geleneği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2016 15:40

Kalecik’teki geleneksel ‘Bağ Bozumu Şenliği’nde üzümler ayak ile ezildi. Üzümlerden elde edilen şıra, bağ ateşinde kaynatılarak pekmez yapıldı.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Bağ Bozumu Şenliği, Kalecik’te gerçekleştirildi.
Ziraat Fakültesi Kalecik Bağcılık Araştırma ve Uygulama İşletmesinde’ki etkinlikte önce bağ bozuldu. Ardından toplanan üzümler ayakla ezilerek, yakılan bağ ateşinde pekmez kaynatıldı. “Bağ bozumu çok köklü bir gelenek” diyen Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş şunları söyledi:

5 BİN YILDIR ANADOLU’DA

“Bu, 7 bin yıllık bir öykü. Kafkaslardan Anadolu’ya gelen ve 5 bin yıldır da Anadolu’da sürdürülen bir gelenek. Bağ ve üzüm deyince bereket ve bolluk anlayışı vardır. Bugün burada binlerce yıllık geleneğin ve öykünün bir taşını koyuyoruz. Bağ bozumu sadece bir üzüm hasadı değil. Burada doğaya minnet var. Burada üretim heyecanı, ürünün sevinci, umudun başarısı var. Sonbahar renkleri içinde bu duyguları yaşamak ve bu bereketi için Allah’a şükretmek var. Bu bir duygu selidir.”

Haberin Devamı

153 ÇEŞİT KOLEKSİYON VAR

Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz, bağ bozumunun yıllarca verilen emeğin, yapılan masrafların ve alın terinin hasat edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Dekan Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu da bölgede 153 çeşit koleksiyonun bulunduğunu, bunun Türkiye’nin üçüncü büyük asma genetik koleksiyonu olduğunu dile getirdi.

REKTÖR DE TOPLADI

Rektör Erkan İbiş ve öğretim üyeleri, salkımları topladı. Ardından toplanan üzümler ezildi, bağ ateşi yakılarak ezilen üzüm suyu kaynatılıp pekmez yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!