5 bin 500 işçiyi kapsayan toplu sözleşmede uzlaşma yok

Güncelleme Tarihi:

5 bin 500 işçiyi kapsayan toplu sözleşmede uzlaşma yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2018 11:48

5 bin 500 işçiyi kapsayan toplu sözleşmede uzlaşma yok

Haberin Devamı

Büyükşehir'de memurlardan sonra işçiler de uzlaşamadı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nde, memurların ardından işçiler de toplu sözleşme masasında bürokratlarla uzlaşamadı. Belediye şirketlerinden İZBETON, İZULAŞ, İZSU, ESHOT ve İZBELKOM bünyesinde çalışan 5 bin 500 işçi için eylem takvimi önümüzdeki günlerde açıklanacak. Sendika, iş bırakma ve grev de dahil birçok alternatif eylem üzerinde duruluyor.

İzmir'de Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye İş) 1, 2, 3 ve 6 No'lu Şubelerde örgüt bulunan işçiler için Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamadı. Sendika; İZBETON, İZULAŞ, İZSU, ESHOT ve İZBELKOM bünyesinde çalışan 5 bin 500 işçinin hakları için eylem takvimi önümüzdeki günlerde açıklayacak. Belediye İş Sendikası'nda sürece dair açıklama yapan 1 No'lu Şube Başkanı Metin Şanlı, artık sözün gücünü kaybettiği, eylemin öne çıktığı bir sürece girildiğini belirtti. Grev kararının uygulama aşamasında olduğunu vurgulayan Şanlı, "Belediye-İş, dün de bugün de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında devam eden toplu sözleşme süreçlerinde, günlük, dönemsel fırsatçı politikalar değil, karşılıklı güvene dayalı, uzun vadeli ve ilkeli bir politika izledi. Belediye-İş, 'En iyi sözleşmenin, masada biten sözleşme' olduğu ilkesini savunurken, hiçbir zaman, üyelerimizin çocuklarını daha iyi yaşatma arzusunu ve hak arama çabasını görmezden gelmedi ve gelmeyecektir" diye konuştu. Sözleşmenin masada bitmesi için, tarafların birbirine ve temsil ettikleri kesimlere saygı duyması, tek yönlü dayatmalar yerine diyaloğu ön plana çıkarması gerektiğini söyleyen Şanlı, toplu sözleşme sürecinde sendikanın bütün iyi niyetli diyalog çabalarının, belediye yönetiminin yıllık yüzde 8 ücret artışı dayatması sonucu tıkandığını savundu.

"EMEKÇİLERİN SABRINI TEST ETMEYİN"

Gelinen nokta, tarafların hareket alanlarının giderek daraltıldığını ve tüm tarafların üzerinde dikkatle düşünmesi gereken geri dönülemez bir noktaya doğru hızla gidildiğini savunan Metin Şanlı, şunları söyledi:

"Hiçbir yöneticinin, belediye emekçilerini görmezden gelme, onun düşünce ve talepleri yok saymaya hakkı yoktur. Hiç kimse, enflasyon kâğıt üzerinde yüzde 13, emekçinin gerçek enflasyon oranı ise yüzde 20- 25 iken, emekçilerin yüzde 8'lik artışı onaylayacağını beklemesin. Bizleri ve çocuklarımızı açlığa yoksulluğa mahkum eden hiçbir anlaşmanın içinde olmadık, olmayacağız. Emekçilerin sabrını test etmeyin. Bizleri fazla zorlamayın, bu baraj patlarsa, selin kimi götüreceği belli olmaz."

İşçilerin şu anda en çok grev konusunu konuştuklarını ileri süren Şanlı, kafasında belirsizlik olan, soru işaretleri olan, hayat pahalılığından, zamlardan bunalan emekçilerin daha iyi hizmet vermesinin beklenmemesini gerektiğini söyledi.

BELEDİYEYE 'UZLAŞMA' ÇAĞRISI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 'Masada uzlaşalım' çağrısında da bulunan Metin Şanlı, şunları söyledi:

"Elbirliğiyle bu sorunu çözmeliyiz. Çağdaş İzmir böyle bir belirsizliği hak etmemekte. Sendika olarak sayın Aziz Kocaoğlu'ndan istediğimiz açık ve nettir. AKP iktidarının taşeron işçilere yaptığı yüzde 8 zulmünü, dayatmasını bize yapmayın, bunu teklif etmek, gündemde tutmak size yakışmaz. Bunu kabul etmek de emekçilere yakışmaz. Sayın Kocaoğlu, gelin siz de emekten ve emekçiden yana bir başkan olduğunuzu bir kez daha gösterin. Size, İzmir'e yakışan oranda bir sözleşmeye imza atın. Atacağınız bu imza, çağdaş İzmir'in geleceğine, demokrasisine ve iş barışına atılarak bir imza olacaktır."

Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!