5 ay sonra ilk düşüş

Güncelleme Tarihi:

5 ay sonra  ilk düşüş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 21:54

Nisanda zirvesini gören enflasyon, mayısta yönünü aşağıya çevirerek umut verdi. Özellikle taze sebze ve meyvelerin pazarlara çıkmasıyla yaşanan fiyat düşüşleri aylık enflasyonun yüzde 0.45’te kalmasını sağladı. Yıllık enflasyon ise 5 ayın ardından ilk kez geriledi ve yüzde 11.72’ye indi.

Haberin Devamı

ENFLASYON, nisanda gördüğü yüzde 11.87’lik zirveden artık yönünü aşağıya çevirmiş görünüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre mayısta aylık tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 0.45 ile beklentilere paralel arttı. Yıllık tüketici enflasyonu ise yüzde 11.72 oldu. Böylece, yıllık enflasyon 5 ay sonra ilk kez düşüş gösterdi. Aylık enflasyonun artışının bir numaralı sorumlusu giyim ve ayakkabı grubu. Malum, yaz sezonunun başlamasıyla birlikte yeni sezon ürünleri zamlı fiyatlarla raflardaki yerini aldı. Giyim ve ayakkabı grubunda mayısta enflasyon yüzde 5.97 arttı. Bu artışın aylık tüketici enflasyonuna etkisi ise 0.41 puan oldu. Yani neredeyse tüm aylık enflasyon giyimden kaynaklandı. Analistler verinin son dönemdeki yukarı yönlü fiyat baskılarının yavaşladığına işaret ettiğini belirtti.

GIDADA DÜŞÜŞ

Haberin Devamı

Enflasyonda en sevindiren gelişme ise gıda fiyatlarında yüzde 0.55 de olsa düşüş yaşanması. Bu düşüş aylık enflasyonu 0.11 puan frenlemeyi başardı. Her ne kadar ramazanın ilk günlerinin de yaşandığı mayısta dana, koyun, tavuk eti fiyatları zamlansa da taze meyve ve sebzede görülen büyük fiyat düşüşleri gıda enflasyonunu tuttu. Dana eti yüzde 3, koyun yüzde 4, tavuk yüzde 3, balık yüzde 4.7 zamlandı. Ama, domates yüzde 12, biber yüzde 59, taze fasulye yüzde 40, salatalık yüzde 33, patlıcan yüzde 19 ucuzladı. 

Aylık enflasyonu yükselten diğer gruplar ise kira zamlarından kaynaklı yüzde 0.40 artan konut grubu ve mobilya ile beyaz eşyadaki ÖTV ve KDV indirimlerine rağmen gelen zamlar yüzünden artan yüzde 0.77 artan ev eşyası grubu oldu. Diğer grup ise kola, kebap, pide, ayran fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 0.89 enflasyon artışı yaşayan lokanta ve oteller. Ekonomistler, haziran-ağustosta enflasyonun yüzde 10 civarında kalmasını ancak eylülle beraber yeniden yükselişe geçmesini bekliyor.

5 ay sonra  ilk düşüş

ÇEKİRDEK HÂLÂ YÜKSEK

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası’nın para politikası için takip ettiği çekirdek enflasyon verilerinde ise iyileşme olsa da hâlâ yüksek. TÜİK’in enerji, gıda, içki ve sigara ile altın fiyatlarındaki değişim hariç hesapladığı C çekirdek enflasyonu yıllıkta küçük bir gerileme kaydederek yüzde 9.38’e geldi. TÜİK’in işlenmemiş gıda, enerji, içki ve sigara ile altın fiyatlarındaki değişim hariç hesapladığı B çekirdek enflasyonu da yıllık yüzde 9.19’a yükseldi.

ÜRETİCİ ENFLASYONUNDA BASKI SÜRÜYOR

YURTİÇİ üretici fiyat endeksinde ise, aylık enflasyon yüzde 0.52, yıllık enflasyon ise yüzde 15.26 oldu. Analistler, Türk Lirası’ndaki birikimli değer kaybının gecikmeli etkileriyle genele yaygın fiyat artışları sürse de, madencilik ve emtia kaynaklı bazı ürünlerin olumlu katkısı sonucu yıllık rakam yüzde 15.3’le Eylül 2016’dan beri devam eden yükseliş eğilimine son verdiğini belirtiyor. Nisanda üretici enflasyonu yıllık yüzde 16.4 idi.

Haberin Devamı

DÜNYA BANKASI’NDAN İYİ HABER GELDİ

DÜNYA Bankası, “Küresel Ekonomik Beklentiler (GEP)” raporunun Haziran 2017 sayısını yayımladı. Rapora göre, Türkiye’nin bu yılki büyüme beklentisi 0.5 puanlık artışla yüzde 3.5’e yükseltildi. Türkiye’nin 2018 ve 2019 tahminleri ise sırasıyla yüzde 3.9 ve yüzde 4.1’e revize edildi.

5 ay sonra  ilk düşüş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!