45 ay hapis

Güncelleme Tarihi:

45 ay hapis
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ahmet Kaya, 1993 yılında Berlin'de verdiği bir konserdeki konuşmasından dolayı 4.5 yıl ağır hapisle cezalandırıldı. Ceza 3 yıl, 9 aya indirildi. Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül törenindeki konuşmasından ise ‘‘suç oluşmadığı’’ gerekçesiyle beraat etti.

PROTEST müzik sanatçısı Ahmet Kaya, 1993 yılında Berlin'deki bir konser programı sırasında yaptığı konuşma nedeniyle, 3 yıl 9 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 6 No'lu DGM'deki duruşmaya bu davadan tutuksuz yargılanan, ancak hakkındaki diğer 2 ayrı dava nedeniyle gıyabi tutuklu olarak aranan Ahmet Kaya gelmedi. Duruşmada, Kaya'nın avukatları Zühtü Avcı ve Osman Ergin hazır bulundu. Eşi Gülten Kaya da duruşmayı izledi. Kararı açıklayan mahkeme heyeti, Kaya'nın 10 Şubat 1999 günü Maslak Prıncess Otel'de Magazin Gazeteciler Derneği'nin ödül törenindeki konuşmasında, ‘‘Halkı dil, din, ırk ayrımı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek’’ suçunun unsurlarının oluşmadığını belirtti. Ahmet Kaya'nın, bu suça ilişkin beraati kararlaştırıldı.

BERLİN KONSERİ

Mahkeme, Kaya'nın 1993 yılında Berlin'deki bir konser sırasındaki konuşmasından dolayı ise ‘‘Yasadışı terör örgütüne yardım ve yataklık etmek’’ suçunun sabit görüldüğünü bildirdi. Buna göre Kaya, TCK.'nın 169. ve 3713 sayılı TMY'nin 5. maddesi uyarınca önce 4.5 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Kaya'nın bu cezası TCK'nın ilgili maddesi uyarınca 3 yıl 9 aya indirildi. Kaya'nın, Berlin'deki konuşması nedeniyle 4.5 ile 7.5 yıl, Magazin Gazeteciler Derneği'nin ödül törenindeki konuşmasından dolayı da, 2 ile 6 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

DÖNMESİ İMKANSIZ

Dün sabah İstanbul 3 No'lu DGM'de görülen ‘‘Yasadışı terör örgütüne yardım ve yataklık etmek’’ suçuna ilişkin davada da, Kaya hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi. Kaya hakkında, aynı suçtan İstanbul 6 No'lu DGM'de görülen başka bir davada da, gıyabi tutuklama kararı bulunuyor. Eşi Gülten Kaya, DGM'den ayrılırken, eşinin yurtdışına çıktığı günden beri geri dönmek istediğini söyledi. Eşinin bu cezayı hak etmediğini ve temyiz için başvuruda bulunacaklarını bildiren Gülten Kaya, ‘‘Bu şartlar altında dönmesi imkansız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!