42 Beden tartışması

Güncelleme Tarihi:

42 Beden tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2004 21:44

Oscar töreni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Kıskanarak baktığımız 36 beden kadının tahtına 42 beden mi oturacak? Rejim yapmaktan bunalan kadınlara müjde. İmrenerek hatta kıskanarak baktığınız 36 beden kadınların modası geçiyor. Devir 42 beden kadınların devri.

29 Şubat’taki Oscar ödül töreninde ünlülerin elbiselerini yorumlayan modacı Cemil İpekçi, 42 beden kadının geri döndüğünü müjdeledi. İpekçi’nin bu yorumu kadınları mutlu etmesinin dışında yazarlar arasında da yeni bir tartışma başlattı. Ertuğrul Özkök, Oscar törenindeki elbiselerin çoğunun 42 bedene uygun elbiseler olmasına dikkat çekerken, ‘O bedenler elbiselerini arıyordu, elbiseler de bedenlerini’ diyerek bu habere sevindiğini belirtti. Haşmet Babaoğlu ise ‘Postmodern imaj kültürünün ideal genç kadın bedeni 36 bedendir’ diyerek zayıflama-diyet-fitness sektörünü ayakta tutan ‘ideal beden’ imajının değişmesinin hayal olduğunu ifade etti.

Önümüz yaz, soğuktan korunmak için kat kat giyindiğimiz günlerin bitmesine çok az kaldı. 42 beden kadınların 36 beden hemcinslerine inat, salına salına arz-ı endam edip etmeyeceklerini işte o zaman göreceğiz.

Ünlü 42’ler

Renee Zellweger

En iyi yardımcı kadın oyuncu Oscarı’nı aldığı Soğuk Dağ’da da toplu bir kadını canlandıran Zellweger, Oscar gecesinde 42 beden kadınların dönüşünü simgeledi. Carolina Herrera imzalı beyaz tuvaletinin içinde ‘Kilolarımla barışığım’ mesajı veriyordu.

Julia Roberts

Pretty Woman filminde uzun çizmeleri, mini elbisesi ve manken gibi fiziğiyle hafızalara kazındı Julia Roberts. Son Oscar töreninde ise Giorgio Armani imzalı V yakalı tuvaletinin içinden taşan göğüsleri ve yuvarlaklaşan hatlarıyla adından söz ettirdi.

Sibel Can

Sibel Can, kilolarıyla başı en çok dertte olan ünlülerden biri. Dansöz olarak tanınmaya başladığı dönemlerde ince fiziğiyle dikkat çeken Can, yaptığı üç doğum sonrası epey kilo aldı. Dönem dönem rejim yapıp kilo veren şarkıcı, son dönemde kilolarından memnun olduğunu söylüyor.

Liv Tyler

Yüzüklerin Efendisi’nin Arwen’i, 36 bedene birkaç yıl önce veda etti. Babası Steven Tyler’ın grubu Aerosmith’in Crazy adlı şarkısının klibinde oynadığında incecik olan oyuncu, aldığı kilolarla eleştirilse de rejim yapmayı hiç düşünmüyor.

Deniz Seki

Son kasediyle birlikte zaten geçmişten gelmiş gibiydi. Balık eti bir vücuda bürünerek de, geçmişin kadınlarını taşıdı günümüze. Deniz Seki 36 beden olmadan da şık, çekici ve güzel görünülebileceğinin en iyi kanıtı. İstediğini giyiyor, istediğini yiyor, yine de ışıltı saçıyor.

Görüşler farklı

Oscar gecesi gerçeği

DÜNYA üzerinde süper model gibi gözükmeyen 4 milyar kadın bulunuyor. Marilyn Monroe'nun bedeni 42 idi. Barbie gerçek bir kadın olsaydı, dört ayak üzerinde emeklemesi gerekirdi. Onun oranlarına sahip bir kadının ayakta durması bilimsel olarak mümkün değil. Ortalama kadının kilosu 66. Dergilerdeki mankenler rötuşlu. Yani kendileri de.

Taş çatlasa 36 beden

Cemil İpekçi ‘Eskilerin balıketinde kadını geliyor’ dedi Oscar törenlerini yorumlarken... Ardından Ertuğrul Özkök bunu ‘en güzel haber’ olarak değerlendirdi ve bu haberden duyduğu sevinci geçen pazar köşesine aktardı. Moda gerçekten 42 beden kadına göre mi tasarlanacak bundan böyle? Üzgünüm ama hiç sanmıyorum. Kimilerine göre kadının gerçek bedeni 42 beden olabilir. Ama postmodern imaj kültürünün ideal genç kadın bedeni taş çatlasa 36 bedendir.

Gerçek kadın 42’dir

Haşmet Babaoğlu’nun dediği gibi 42 beden kadınların dönüşü bir hayal değil. Gerçekler sokaktadır. Haşmet Babaoğlu’nun bahsettiği postmodernlik çoktan demode oldu. Diyet sektörü tabii ki devam edecek, 46 bedene çıkan bir kadın sağlıklı olmak adına kilosuna dikkat edecek. Kadınlar ancak gençlik dönemlerinde 36 bedendir, sonra 40-42 beden olurlar. Bugünkü modaya ve tasarımcılara bakınca zayıf mankenleri görmüyorsunuz bile. 40 beden giyinen mankenleri kullanıyorlar. Oscar törenleri de bu anlamda büyük bir ölçü. Günün kadınının formunu yansıtır. Günümüzde kadınlar nasıl görüneceklerine başkalarının karar vermesine izin vermiyorlar. Bunu kadınların isyanı olarak da adlandırabiliriz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!