40 yıllık savaş bitiyor

Güncelleme Tarihi:

40 yıllık savaş bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2012 00:00

Filipinler’de 40 yıldır süren ve 120 bin cana mal olan içsavaşta tarihi anlaşma. Hükümet ile ayrılıkçı Moro İslami Kurtuluş Cephesi, Müslüman azınlık tarafından idare edilecek yarı özerk bir bölge kurulması konusunda uzlaştı.

Haberin Devamı

KATOLİKLERİN çoğunlukta olduğu 95 milyon nüfuslu Filipinler’de hükümet ile ülkenin en büyük Müslüman direnişçi grubu Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) günlerdir devam eden görüşmeler sonrası uzlaşmaya vardı. Taraflar, başkent Manila’da 15 Ekim’de ön anlaşma imzalayacak. Anlaşma taslağında tarafların bu yılın sonuna kadar kapsamlı bir anlaşmaya varmayı hedefledikleri belirtiliyor.
Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, anlaşmanın ülkenin güneyindeki Mindanao’da nihai ve kalıcı bir barışın önünü açacağını belirterek “Ama işimiz daha bitmedi. İki tarafın üzerinde çalışması gereken ayrıntılar var” dedi. MILF yetkilisi Gazali Cafer de “Çok mutluyuz. Cumhurbaşkanı’na müteşekkiriz” diye konuştu. Anlaşmanın, Aquino’nun görev süresinin dolacağı 2016’dan önce hayata geçirilmesi umuluyor.

Haberin Devamı

Malezya arabulucu oldu

“Ilımlı İslam” ülkesi Malezya, 2001’den beri arabuluculuk yapıyordu. Malezya Başbakanı Necip Rezzak anlaşmayla ilgili olarak “Müslüman halkın hakları, onuru ve refahı korunacak. Aynı zamanda Filipinler’in egemenliği ve anayasası da muhafaza edilecek” dedi. Filipinler’de ordu, MILF’in üslendiği Mindanao’nun yanı sıra, Jolo’da El Kaide ile bağlantısı olduğu belirtilen radikal İslamcı Ebu Seyyaf militanlarıyla çarpışıyor. 1969’dan beri komünist gerillalar da yönetime karşı savaşıyor.

Tarihi belgeye bir kadın imza attı

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, tarihi barışı televizyondan duyurdu. Ardından Barış Süreci’nden Sorumlu Başkanlık Danışmanı Teresita Quintos-Deles ile el sıkışarak anlaşmayı kutladı. Kalıcı anlaşmanın referandumda da kabul edilmesi gerekecek.

Nasıl anlaştılar

-Müslümanlar “Bangsamoro” adlı yeni, daha büyük bir özerk bölgeye sahip olacak.
-MILF yönetimi de aşamalı olarak silahlı güçlerini lağvedecek.
-Demokrasi ve insan hakları garanti edilecek.
-Zengin doğal kaynaklar ve “eşit” paylaşılacak.
-Müslümanlar için şeriat mahkemeleri genişletilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!