40 yazar, 40 semt bir İstanbul

İstanbul 2010 Kültür Başkenti nedeniyle, birçok kitap çalışmaları yapıldı, yapılıyor.

İstanbulum adlı 40 kitaplık dizide, değişik yazarlar İstanbul’un çeşitli semtlerini yazdılar.
Kitaba emek verenleri sıralamak istiyorum:
Proje Yayın Yönetmeni Ömer Asan, İstanbul 2010 Edebiyat Yönetmeni Ahmet Kot, Yayın Danışmanı Eray Canberk.
Dizi benim için sanki bir rehber kitabı niteliği taşıyor. Elbette semtlere farklı yazarların yaklaşımı farklı. Ancak bir yazarın gözünden bir semti tanımak, okuyana da, gezene de ayrı bir lezzet sunuyor.
Bir semt nasıl anlatılır?
Her yazarın anlatımı da, üslubu da ayrı olduğu için, okurlar burada seçim zenginliğini de buluyorlar.
Eski İstanbul’un semtlerinin sayısı kırktan biraz fazlaydı, günümüz İstanbul’unun semtlerinin sayısı ise kırktan kırk kere fazla. Ama İstanbul’un semtlerini konu alan bir diziyi “kırk” sayısıyla sınırlandırmış Heyamola Yayınları ve anlatılacak kırk İstanbul semtini saptarken semtin tarihselliğini, ününü, tanınmışlığını göz önünde tutup, önceliği eski İstanbul’un sur içi semtlerine tanıyarak oradan sur dışına ve çevrelere yayılmışlar. Yani İstanbul semtleri seçilirken, kadim İstanbul’un tarihini yüklenmiş semtler olmasına özellikle dikkat edilmiş ve yazarlar seçilirken de, söz konusu semtlerle az çok bütünleşmiş kimseler olmasına önem verilmiş. Şair, hikâyeci, romancı, denemeci gibi edebiyatçılar arasından seçilen yazar kadrosunu belirledikten sonra kimi zaman yazara göre semti, kimi zaman semte göre yazarı belirleyerek özellikle “kırk” yaşının üzerindeki yazarlara yazdırmışlar semtleri.
Hızla çehresi değişen İstanbul’un, en azından kırk yıl öncesini bilen, bu şehirde yaşamış olan birinin gözüyle anlatılması gerektiğine inandıklarından, kırk ayrı semtiyle kırk ayrı İstanbul kitabı hazırlanmış ama sonuçta kırk yazar, kırk kitap, kırk ayrı semt olsa da bir İstanbul anlatılıyor. Bütün çeşitliliği, güzelliği, tarihselliği, tüm medeniyetlere uyum göstermesi, hattâ her medeniyette kendi özelliklerini benimsetmesi yönüyle “bir İstanbul”.
Çeşitli kent, şehir, semt monografileri vardır daha önceden yayınlanan. Bunların anlatımları muhakkak söz konusu semte ve yazarına göre değişir. Kaleme alınan yerin tarihini, toplumsal hayatını, geçirdiği değişimleri, eğlence hayatını, toplumsal olaylara göre verdiği tepkiyi ve aldığı şekli, hatta siyasi dönemlere göre değişen çehresini herkes kendince görür. Tarihçi başka gözle bakar, siyasetçi başka gözle bakar, mimar başka gözle bakar. Edebiyatçı ise bunların bütününü bir arada vererek ortak bir bakış açısı sunabilir kuşkusuz. İşte dizide yer alan isimlerin hepsi edebiyatla gerek akademik olarak, gerek yazar olarak ilgilenen isimler ve hepsi yazdıkları semti edebi bir süzgeçten geçirerek kaleme almışlar.

KİM NEREYİ YAZDI

Adalar - Ataol Behramoğlu, Anadoluhisarı - Oğuz Karakartal, Ataköy - Enver Aysever, Bağlarbaşı / Zeynep Kamil - Alim Kahraman, Bakırköy - Selçuk Erez, Balat - Orhan Okay, Beşiktaş - Ayşe Sarısayın, Beyazıt - Beşir Ayvazoğlu, Beykoz - Sema Kancan, Boğaziçi - Haluk Dursun, Babıâli - Nail Güreli, Cihangir - Haydar Ergülen, Çarşamba - Hilmi Alişanoğlu, Çengelköy - Selman Ünlü, Dolapdere - Mine Söğüt, Draman - Hasan Öztoprak, Eyüp - Süleyman Faruk Göncüoğlu, Fatih - Abdullah Uçman, Fener - Aris Çokona, Feneryolu/ Fenerbahçe/ Kalamış - Eray Canberk, Fındıkzade / Şehremini - Öner Ciravoğlu, Gaziosmanpaşa - Adnan Özer, Göztepe - Celal Özcan, Haliç - Nusret Karaca, Kadıköy - Hulki Aktunç, Karagümrük - Adnan Özyalçıner, Karaköy - Gönül Kıvılcım, Kasımpaşa - Sennur Sezer, Cağaloğlu - Doğan Hızlan, Kurtuluş/Pangaltı - Raffi Hermonn, Kuzguncuk - Gülsüm Cengiz, Levent - Gündüz Vassaf, Maltepe / Kartal - Refet Özkan, Moda - İzel Rozental, Nişantaşı - Hıfzı Topuz, Ortaköy - Reyhan Çorak, Suadiye - Cüneyt Altunç, Üsküdar - Ömer Erdem, Yeldeğirmeni/ Acıbadem - Zeynep Melisa Erdönmez (Gürpınar), Yeşilçam - Hüseyin Alemdar.
Kuşatıcı, anılarınızı harekete geçirecek, bilmiyorsanız eski İstanbul’un zenginliklerini çeşitliliğini görecek ve İstanbul’un sahip olduğu değerlerin farkına varacaksınız.

DOĞAN HIZLAN’IN SEÇTİKLERİ

Umberto Eco Çirkinliğin Tarihi Doğan Kitap
Can Dündar Anka Kuşu İmge
Robert Musil Üç Kadın Helikopter
Murat Menteş Korkma Ben Varım İleşitim
Kemal Siyahhan Roza’nın Gözleri Sel Yayıncılık
Yazarın Tüm Yazıları