40 bin genç astronot

Güncelleme Tarihi:

40 bin genç astronot
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2005 00:10

Haziran 2000’de hizmete giren ve dünyada sadece 5 tane benzeri bulunan uzay kampı, Türkiye ve civar ülkelerden şimdiye kadar 40 bin çocuğa eğitim verdi. Kampa katılan 7-16 yaş grubu çocuklar, NASA’daki bilim adamlarıyla görüşüp, gerçek astronotlarla tanışıyorlar.

Yerçekimsiz ortamda hareket etme, mekik kullanma, roket yapımı, teleskop kullanma, topraksız ortamda bitki yetiştirme gibi eğitimler alan genç astronotlar, sorumluluk alma, hızlı karar verme, takım çalışması gibi yönlerini de geliştiriyorlar.

İzmir Gaziemir Uzay Kampı, Türkiye ve civar ülkelerin gençlerine pek az ülke çocuklarının sahip olduğu bir imkan sunuyor. Ege Serbest Bölgesi’ndeki tesiste, her yıl ortalama 8 bin öğrenci astronot eğitimi alıyor. Bu öylesine ciddi bir organizasyon ki, kampın NASA bağlantıları sayesinde gençler astronotların geçtiği eğitimleri alıyor, uzaya çıkmış astronotlarla tanışıyor, NASA ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronot ve bilim adamlarıyla canlı bağlantı kuruyorlar.

Kampta sabah yedide başlayan hayat, sıkı bir programla devam ediyor. Çocuklar, gün içinde mekik kullanma, yerçekimsiz ortamda hareket, dayanıklılık gibi ağır eğitimlerden geçiyor, teleskop kullanma, roket yapımı ve fırlatılması, uzayda nasıl bitki yetiştirileceği gibi dersler görüyorlar. Türk ve ABD’li uzman eğitimciler gözetiminde, bu dersler sayesinde hem uygulamalı astronomi ve fizik eğitimi alıyor hem de sorumluluk alma, hızlı ve soğukkanlı karar verme gibi kişisel özelliklerini geliştiriyorlar.

BAŞKA ÜLKELERDEN GELİYORLAR

Uzay kampına Türkiye’den olduğu gibi ABD, Rusya, İsrail, Yunanistan, KKTC, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelerden katılımcılar geliyor. Gelenlere 2-6 gün arasında değişen alternatif programlar sunuluyor.

Yaz ve sömestr tatillerinde uzun program tercih edilirken, kışın daha çok iki günlük haftasonu programına rağbet oluyor.

Kampın gediklisi, programa her yıl öğrenci gönderen Fevziye Mektepleri, Koç Lisesi ve Bilfen okulları. Ama isteyen, bireysel olarak da katılabiliyor. Hatta çocuklarıyla birlikte programa katılmak isteyen ailelere de imkan sağlanıyor. Çünkü kampın şirket motivasyon programı gibi yetişkinlere yönelik kursları da var.

DENİZ GÖRMEMİŞ ÇOCUĞA MARS’I GÖSTERİYORUZ

Uzay kampının kurs fiyatları 180-475 dolar. 2002’den beri burs imkanı da var. Bugüne kadar 2 bin 250 öğrenciye burs temin edilmiş. Kampın kurucusu Kaya Tuncer, çocukken pilot olmak istermiş ama kısmet olmamış. ‘Benim sahip olamadığım bu imkanı şimdiki gençlere tanımak istedim. Hayatında deniz görmemiş çocuğa Mars’ı gösteriyoruz. Dünyadaki diğer kampların aksine bizim kampımızda kız-erkek oranı neredeyse eşit. Bu da beni ayrıca mutlu ediyor’ diyor. Kampın burs imkanlarına katkıda bulunmak ve programlarla ilgili ayrıntılı bilgi için: www.spacecampturkey.com ve tel: (232) 252 35 00.

KURUCUSU NASA MÜHENDİSİ İSMAİL AKBAY

Türkiye, dünyada uzay kampına sahip 5 ülkeden biri. Diğerleri ABD, Japonya, Kanada ve Belçika. Türk çocukları bu şansa aslında NASA’da çalışan bir Türk bilim adamı sayesinde kavuştu. İsmail Akbay, 1969 yılında Ay’a ilk insanlı uçuş yapan Saturn-5 roketinin tasarım ekibinde mühendisti. NASA’da 31 yıl görev yaptıktan sonra emekli oldu. En büyük hayali Türkiye’de de tıpkı ABD’deki gibi bir uzay kampı kurulmasıydı. Bu projesini yakın dostu Kaya Tuncer’e açtığında, iki adam, Ege Serbest Bölgesi’nde kurulacak böyle bir kampın detaylarını düşünmeye başlamıştı bile. Çünkü Tuncer de, serbest bölgeyi işleten şirketin yönetim kurulu başkanıydı. Çalışmalar 1997’de başladı. Gaziemir’deki 7 bin metrekare kapalı alana, 5.5 milyon dolar döküldü. NASA’nın alt programlarından lisanslar alındı ve bütün cihazlar ABD’den getirtildi. Üç yıllık çalışmanın sonunda da, Haziran 2000’de açıldı. Açılıştan bir süre sonra İsmail Akbay evinde çıkan yangından köpeğini kurtarmak isterken yanarak öldü. Bütün özel eşyaları yok oldu. Geriye kalan çok az şey, şimdi kampın girişindeki küçük bir müzede sergileniyor.

Nasa’yla geyik muhabbeti, uzaydakilerle telsiz bağlantısı

UZAYLA TELSİZ BAĞLANTISI: Kampta, uzaydaki Uluslararası Uzay İstasyonu ile telsiz bağlantısı kurup, astronotlara soru sorabiliyorsunuz. En çok sorulan sorular, ‘Uzayda tuvaletinizi nasıl yapıyorsunuz’ ve ‘Hiç kavga etmiyor musunuz’.

NASA’YLA GEYİK: Amerika’daki NASA merkeziyle sağlanan telekonferans sayesinde, oradaki bilim adamlarıyla da konuşma fırsatınız var. Önceden derslerde eğitmenlerle birlikte hazırlanan sorular, bu canlı ve görüntülü bağlantı sırasında doğrudan NASA’daki yetkililere iletiliyor.

UZAYDA TARIM: Uzayda toprak olmadığı için bitki yetiştirmek için hidroponikten yararlanılıyor. Kampta çocukların öğrendiği şeylerden biri de sadece su kullanarak ürün elde etmek. Uzay ortamında yetişen biberler, dünyadakilerden kat kat daha acı.

KANKAM BİR ASTRONOT: Kamp, öğrencilerin tanışabilmesi için gerçek astronotları da davet ediyor. Mesela kampın bu yazki konuğu, NASA’nın 1991’de uzaya gönderdiği Dr. Drew Gaffney’di. Kamptaki yatakhanelerden biri de, Gaffney’in ismini taşıyor.

İÇİNDE NELER VAR?

325 yatak kapasiteli, öğrenci, eğitimci ve refakatçi koğuşları.

Dershaneler, eğitim simülatörleri, laboratuvarlar.

Birebir ölçekte Mars kontrol odası, uzay mekiği, yer kontrol merkezi.

Kafeterya, kantin, 8 yataklı revir, hediyelik eşya dükkanı.

Gözlemevi, sinema salonu, sergi alanları.

Açıkhava oyun parkı, roket fırlatma alanı.

Türk ve ABD’li 30 kişilik öğretmen kadrosu.

SIFIR YERÇEKİM DUVARI

Yerçekimsiz ortama giden astronotlar, Sıfır Yerçekim Duvarı’nda ağırlıklarını hissetmeden dengede kalmayı öğreniyorlar. Ayaklarınız boşlukta ve sadece duvardaki demirleri hafifçe tutarak kendinizi çeşitli yönlere itebiliyorsunuz

HATIRA DEFTERİNDEN

Uzayın tüm insanlık için ortak bir yer olduğunu burada anladım. Şimdi çocuklarımın ‘En yakın arkadaşım bir Türk’ demesi, kampın amacına olan inancımı artırdı. (Eleni Mantratzi, Atina’da öğretmen)

Burası benim hayatımda büyük bir değişiklik oldu. Daha temiz bir insan oldum. Annemin-babamın değerini de anladım. (Gülçe Tuncer, 3. sınıf öğrencisi)

Uzay mekiği kullanırken ‘Mekiğin düşmemesini sağlayan ilk kız pilot’ unvanını almak, bana çok güzel bir anı oldu. (Melis Filiz, 3. sınıf öğrencisi)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!