4 yıllık lise uygulamasında 'bakaya' sınıfları

Güncelleme Tarihi:

4 yıllık lise uygulamasında bakaya sınıfları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2006 16:19

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen eğitim öğretim yılında uygulamaya koyduğu 4 yıllık lise sisteminin dışında kalan öğrenciler için okullarda “bakaya” sınıflar oluşturma kararı aldı. Devamsızlık ve başarısızlıktan dolayı sınıf tekrarı yapan 3 yıllık lise sisteminin öğrencileri için en az 8 kişilik gruplar oluşturulacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla yayınlanan genelgeyle, 2005-2006 öğretim yılından itibaren son verilen 3 yıllık lise uygulaması kapsamında halen liselerde eğitim gören öğrencilerin yeni sistemin kapsamına alınmadan mezun edilmeleri amaçlanıyor.

2005-2006 öğretim yılından önce lise eğitimine başlamaları nedeniyle 4 yıllık lise sistemi dışında kalan öğrenciler, eski sistemden mezun edilmeleri için ilk olarak 2005 yılında çıkartılan “Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği”nde sorumluluk sınavlarına girme hakkı tanıyan Bakanlık, şimdi de genelgeyle “bakaya” sınıflar oluşturma kararı aldı. 3 yıllık sistemin “kalıntıları” olarak değerlendirilen öğrencilerden, başarısızlık ve devamsızlık sebebiyle sınıf tekrarı yapacak olanlar ve devam edeceği sınıf seviyesi bulunmayan öğrenciler okulları tarafından sınıf, alan/dal tespiti yapılarak, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek.

Aynı sınıf, alan/dalda en az 8 öğrenci bulunması halinde okullarda gruplar oluşturularak öğrencilerin öğrenimlerine devam etmeleri sağlanacak; 8 kişilik gruplar oluşmaması halinde ise bu öğrenciler il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince kayıtları okullarında kalmak koşuluyla başka okullarda öğrenimlerini sürdürecek. Bu öğrenciler isterlerse nakillerini de grup oluşturulan okula alabilecekler ya da açık öğretim lisesinde öğrenim görebilecekler.

Bakanlık başarısızlık ve devamsızlıktan kalmış 3 yıllık sistemin öğrencilerine velilerin izni bağlı olarak dört yıllık sistemin öğrencileriyle aynı sınıfta öğrenimlerine de devam hakkı verdi.

Genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından daha önceki yıllarda tasdikname olarak okuldan ayrılan ve okuma hakkı bulunan öğrenciler de yaş şartını taşımaları halinde lise öğrenimlerine devam edebilecek.

HUKUKA AYKIRILIK İDDİASI

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’nın 3 yıllık lise sistemine göre halen lise eğitimlerini sürdüren öğrencilere tanıdığı “bakaya” sınıf hakkının hukuka aykırı olduğu savunuldu. Eğitimciler, sınıf geçme ve sınav hakkının “Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği”nde düzenlendiğini, yönetmelikte öngörülmeyen bir hükmün genelgeyle sağlanmasının hukuken hatalı olacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!