4 yıl daha geceyi gündüze çevirecek

Son üç yıldır Singapur’da gece düzenlenen Formula 1 yarışının elektriğini sağlayan Türk şirketi Genpower, bu süreyi 2017’ye kadar uzattı.

Haberin Devamı

4 yıl daha geceyi gündüze çevirecek


Yarışta her biri 2 bin vatlık 1.500 projektörle geceyi gündüze çeviren Genpower’ın patronu Müjdat Uslu, 2020 yılına kadar dünyanın ilk 3 şirketi arasına girmeyi hedefliyor.

DÜNYANIN en çok izlenen motorsporları organizasyonu Formula 1’de yer alan Singapur Grand Prix’si altıncı yılına girdi.
Monako Grand Prix’si gibi şehir içinde yapılan ikinci yarış olan Singapur, aynı zamanda şimdilik dünyada yarışın gece yapıldığı tek yer. Şimdilik zira Bahreyn’in de önümüzdeki yıl Grand Prix’yi gece yapmak gibi bir iddiası var. Singapur, altı yılda dünyada 430 milyon televizyon izleyicisinin seyrettiği Formula 1 yarışı için her biri 2 bin vatlık bin 500 projektörle geceyi gündüze çeviriyor.

Haberin Devamı

2017’YE KADAR UZATTI

Son üç yıldan beri bu “geceyi gündüze” çevirme işini Türk şirketi Genpower’ın jeneratörlerine teslim etmiş durumda.
Bu yılki anlaşmaya göre, Genpower, Grand Prix’nin elektriğini 2017 yılına kadar sağlayacak. Pazar gecesi Singapur’da gerçekleşen Formula 1 Yarışları öncesi sohbet ettiğimiz Genpower patronu Müjdat Uslu’nun ağzından 1993 yılında Ankara’da başlayan ve son üç yılda Uzakdoğu’ya kadar uzanan yolculuğu dinledik. Uslu’nun hedefi, halen Avrupa’nın üçüncü, dünyanın ise yedinci büyük jeneratör şirketi olan Genpower’ın 2020 yılına kadar dünyanın ilk üç şirketi arasına girmesi.

İLK İŞİ TEZGÂHTARLIK

13 yaşından beri eğitim ve çalışma hayatını birlikte sürdüren Uslu’nun ilk işi tezgâhtarlık. Aynı iş yerinde satıştan sorumlu genel müdürlüğe kadar terfi ettikten sonra ayrılıyor ve endüstriyel ürünler satmak için kendi mağazasını açıyor. Hacettepe işletme mezunu Uslu, 1999 yılında sattığı ürünler arasında jeneratörün ilk sırada geldiğini görünce üretim tarafına geçiyor.
Önce yerli motorla, daha sonra İngiliz Perkins, İsveç Volvo gibi güçlü markalarla jeneratör üretmeye başlıyor. İhracatta güçlendikten sonra ancak 2007’dan sonra yurt içine ağırlık vermeye başlıyor.

Haberin Devamı

120 ÜLKEYE İHRACAT

“2010 yılında itibaren yurt içinde pazar lideri olduk. Aynı zamanda ihracat yaptığımız ülke sayısı 120’ye ulaştı” diyor.
Genpower’ın Türkiye ve Çin’deki fabrikasının yanı sıra Almanya’da inşaatı devam eden bir fabrika projesi var. Ankara 2.organize sanayideki 110 milyon dolarlık bir yatırımla devreye giren yeni fabrika yılda 16 bin adet jeneratör üretiyor ancak kapasitesi yılda 100 bin adet. Yabancı jeneratör üreticileri ve yabancı fonların Genpower ile ilgilendiklerini belirten Uslu “Bizim sektörde yabancılarla ortaklık istemedik zira markanızın yok olma tehlikesi var. Yabancı bir fona ortak olmak ise dünyanın en pahalı kredi alma yolu” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Prestij meselesi para almıyoruz

SİNGAPUR Grand Prix’sine Türkiye’den 5 milyon dolar değerinde 100 adet jeneratör gelmiş. Uslu “Bu işten bir kuruş para kazanmıyoruz. Cebimizden ayrıca 200-250 bin dolar çıkıyor” diyor.Grand Prix’ye 80’e yakın teknik eleman ve 30 kadar güvenlikçiyle destek veren Uslu “Araba yarışının elektriğini sağlamak bizim sektörde büyük bir prestij. Tüm enerji dergilerinde markamızın reklamı oluyor” diye konuşuyor.
Kendilerinden önce İtalyanların parkura enerji sağladığını belirten Uslu, kontrat imzaladıktan sonra tüm İtalyan ekibi transfer ederek işi sağlama almış.
Singapur’a getirdiği jeneratörleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da küçük indirimlerle Suudi Arabistan’a satılmış.
Mersin’deki Akdeniz Oyunları’na da jeneratör sağlamış olan Uslu’nun Tokyo Olimpiyatları için pek ümidi yok.

Haberin Devamı

Gözü yükselen Doğu’da

GENPOWER Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Uslu, Çin ve Güney Kore’den ürün tedarik etmek için Uzakdoğu’ya ilk kez 2003 yılında gelmiş. Geliş o geliş o günden beri Uzakdoğu radarında. Bangladeş’ten Singapur’a kaydırmış olduğu genel merkezden bölgede yaklaşık 20 ülkeye mal sağlıyor. Singapur’un yanı sıra Bangladeş, Endonezya, Hindistan, Vietnam’da satış ofisleri var.
Genpower’in Uzakdoğu işlerini yürüten Bahadır Çelim’in bir ayağı da Avustralya’nın Perth şehrinde. Zira bu şehir dünyanın en önemli maden yataklarına sahip ve büyük maden şirketlerinin olduğu yer. Altı yıllık ömürleri olan madenler için 10 megavatlık enerji santrallerini kurduklarını belirten Çelim “2010 yılında Uzakdoğu’da Genpower markasını kimse tanımazken bugün Vietnam, Tayland, Myanmar gibi ülkelerde mal satıyoruz. Vietnam ordusu bile müşterilerimiz arasında” diyor.

500 milyon dolar ciroya ulaşacak

Genpower’ın geçen yıl 240 milyon dolar olan cirosu bu yıl 400 milyon doları bulacak.

Şirket bünyesinde dünya çapında 500 kişi çalışıyor ve yıllık cironun yüzde 5’ni Ar-Ge’ye ayrılıyor. Genpower, geçtiğimiz yaz aylarında lojistik şirketi Latek’i satın almıştı. Önümüzdeki aylarda halka arza hazırlanan Genpower’ın 2012 yılında iflas ettiği yolundaki iddialar konusunda ise Müjdat Uslu “Küresel kriz nedeniyle bazı bankalar 7 yıla yayılmış olan kredileri geri istediler. Bankalarla müzakereler işi yoluna soktuk ancak şirketin zora girdiği iddiaları yurt dışına bile yansımıştı” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları