4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı İzmir'de

Güncelleme Tarihi:

4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı İzmirde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2016 15:05

4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı İzmir'de

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı, Fuar İzmir'de başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğini üstlendiği, İZFAŞ ve Türkiye Bilişim Derneği'nin işbirliği ile gerçekleştirilen 4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı (UBHK) Fuar İzmir'de yapılıyor. Kurultayda, dijital oyunlardan güvenliğe, e-ticaretten sosyal medya kullanımına dek pek çok konuda karşılaşılan sorunlara ışık tutuldu. Fuar İzmir D Holü'nde 14 Mayıs'a kadar sürecek kurultayın açılış bölümüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, çok sayıda hukukçu ve bilişim uzmanı katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, kurultaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade ederek “İzmir öncü kent misyonunu bir kez daha göstererek böyle kapsamlı bir kurultayı 4. kez ağırlıyor. Yerel yönetimler olarak teknoloji sayesinde hemşerilerimize ulaşıyor ve hizmet veriyoruz. Bu yönden biz de bilişimi önemsiyoruz. Diğer yandan hukuka da her alanda ihtiyacımız var. Teknoloji çok hızlı gelişiyor, bu yüzden bu kurultayı 6 ayda bir tekrarlamalıyız" diye konuştu.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, 21. Yüzyıl'ın bilişim çağı olmasının altını çizerek “Kişisel verilerin üçüncü kişilerle paylaşımı sanıldığından da büyük riskler doğurabilmektedir. Yıllarca çıkarılması için çaba sarf ettiğimiz kişisel verilerin korunması hakkındaki kanun eksikleriyle de olsa çıkmıştır. Fakat yeterli değildir ve biz bu yüzden buradayızö dedi. Tabak, bu organizasyonu burada yapmamızın neden, İzmir'in hukukun üstünlüğüne ve özgürlüğe inancının tüm Türkiye'ye örnek olmasıdır" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise sorunların çözülmesi için öncelikle kurumların sağlıklı çalışması gerektiğini söyledi. Aksünger, “Önemli olan kanun koymak değil uygulamaktır. Kişisel verilerin korunması, kişilerin etnik köken, din, yaşam şekli ve cinsiyet tercihinin dışındaki verilerle sağlanmalıdır. Bir insanın inancı, mezhebi, etnik kimliği, cinsel tercihi gibi bilgilerin saklanması yargıda dahi yasaktır. Bunun adı adam fişlemedir" diye konuştu.

İzmir'in, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli bilişim merkezlerinden biri olması gerektiğinin altını çizen İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan “Bu kurultay, bilişim sektörünün uygulamada yaşadığı boşlukları doldurabilecek bilgi ve deneyime sahip. Çok önemli sonuçlar edineceğimizi düşünüyorum. Bilişimin en önemli konularından biri olan internet ortamında işlenen suçlarla ilgili bilgi paylaşımının yapılması da kurultayımız için önemlidir" dedi.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir ise 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma açılan 4,5 G hizmetinin bilişim sektörünün itici gücü olduğunu vurguladı.

Türkiye'de bulunan 1844 noterde yapılan işlemlerde bilişimden büyük fayda sağlandığını söyleyen Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uğurlu “Bilişim sayesinde köklü bir değişim projesi gerçekleştirdik. Yapılan işlemlerin elektronik ortamda arşivlenmesiyle kişiler, geçmiş işlemlerine kolayca ulaşabilirken, yargı sistemi ve diğer kamu kurumlarına da büyük kolaylık sağlanıyor" diye konuştu.

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Kurul Üyesi Hidayet Yıldız ise “Hızlı teknolojik gelişmeler sayesinde 10 milyon civarında 4,5 G abonesine ulaştık. Bilişimi sadece iletişimde değil ekonomi, ticaret, bankacılık, medya gibi alanlarda da kullanıyoruz" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber ise "Rekabet karşısında mağdur olan kesim tüketiciler oluyor. 3 yıl önce 150 bin olan şikayet sayısı bugün 5,5 milyon. İnternet üzerinden alışveriş artık çok yaygın, tüketici bilinçli ancak en büyük sıkıntımız sosyal medya ve internet üzerinden yapılan satışlarda muhatap bulmakta zorlanmamız" diye konuştu.

İZMİR (DHA)

foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!