4 soruda ABD’nin üçlü girişime bakışı

Güncelleme Tarihi:

4 soruda ABD’nin üçlü girişime bakışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 22:57

OBAMA yönetimi, salı günü Suriye konusunda Türkiye-Rusya ve İran arasında varılan Moskova mutabakatı sonrası ABD’nin sürecin dışında tutulduğu eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.

Haberin Devamı

İşte ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby’nin günlük basın toplantılarındaki açıklamalarından 4 soruda ABD’nin troyka anlaşmasına bakışı:

ABD, anlaşmadan haberdar mıydı?

Kirby: Biz görüşmelerde taraf değildik ama ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, salı günü hem Rus Dışişleri Bakanı Lavrov hem de Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Ve iki bakan, Kerry’ye görüşmelerin nasıl gittiği konusunda bilgi verdi.

ABD üç ülkenin açıklamasını nasıl karşılıyor?

Kirby: Bakan Kerry, özellikle Halep’teki insanlar ve siyasi görüşmeler açısından Suriye’de anlamlı bir sonuç yaratacak ateşkes sağlanmasına dönük her türlü çabayı memnuniyetle karşılıyor. İki bakanla konuştuğunda da Kerry, (Esad rejimi ve ılımlı muhalifler arasında) siyasi görüşmelere mümkün olduğunca erken dönülmesine olan ihtiyacı yeniden vurguladı. Bu mutabakat bir ateşkes sağlar mı, bunu bilmek için çok erken. Ama açıkçası bizim görmek istediğimiz bu.

Haberin Devamı

ABD, bu sürecin dışında tutulmaktan mutsuz mu?

Kirby: Davet edilmediğimizi kabul ediyoruz. Bu Rusya, Türkiye ve İran arasındaydı. Ama eğer bizim o odada bulunmamamız Suriye’de geçmişte gördüğümüzden daha geniş bir coğrafyada düşmanlıkların sona erdirilmesini, halka insani yardım ulaştırılmasını ve siyasi görüşmelere dönülmesini sağlayacaksa Bakan Kerry bu konuyu kesinlikle bir sorun etmez. Ama bu Bakan Kerry’nin Suriye konusundaki angajmanını sona erdireceği, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nu ya da ABD’nin liderlik ettiği diğer uluslararası çabaları bırakacağı anlamına da gelmez.

ABD’nin, troyka anlaşması sonrası Rusya’yla diyaloğu dondu mu?

Kirby: Evet, Moskova’daki toplantıda değildik, ama bu hem toplantıdan önce hem de sonrasında onlarla iletişimde olmadığımız anlamına gelmiyor. O yüzden Suriye’de ABD’nin dışlanması gibi bir durum yok. ABD Savunma Bakanlığı operasyonel ihtilafların olmaması için (Rusya’yla) kanalları açık tutuyor ve daha yeni salı günü yine bir toplantı yaptılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!