Tahir Elçi nasıl öldürüldü? 4 maddede Dört Ayaklı Minare saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Tahir Elçi nasıl öldürüldü 4 maddede Dört Ayaklı Minare saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2015 14:53

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü, bir polisin şehit edildiği silahlı saldırı nerede, nasıl gerçekleşti? Saldırganlar kim? Hedef Tahir Elçi miydi? İşte tarihi Dört Ayaklı Minare önünde gerçekleşen hain saldırı hakkında bugün itibariyle bildiklerimiz:

Haberin Devamı

 

1) Saldırı nerede gerçekleşti?

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Yenikapı Sokak’ta bulunan Şeyh Mutahhar Camii’nin 515 yıllık Dört Ayaklı Minare’si, 26 Kasım'da PKK’lı teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada hasar görmüştü. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve bir grup avukat, 28 Kasım saat 10.30’da minare önünde basın açıklaması yaparken grubun üstüne kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldı.

2) Saldırı nasıl gerçekleşti?

MOBESE kameraları, iki saldırganın taksiyle olay yerine geldiğini gösteriyor. Bu saldırganlar ilk olarak onları durdurmaya çalışan bir polis memurunu şehit edip diğerini yaraladıktan sonra, minarenin bulunduğu Yenikapı Sokak’a giriyor. Çatışma sürerken Elçi minarenin hemen önünde can vermişti. Bu sırada elinde silahla sokakta koşan iki ayrı kişi görüntülere yansıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, polisin şehit olduğu nokta ile Elçi'nin öldürüldüğü nokta arasının 100 metre olduğunu açıkladı. Otopsi raporuna göre Elçi uzak mesafeden ateşle öldürüldü. 

Haberin Devamı

Görüntülerden edinilen ilk izlenim, iki saldırganın minare yakınlarında önceden pusu kurmadığı yönünde... Ancak minare çevresinde önceden pusu kuran başka saldırganlar olup olmadığı ve iki saldırganın taksiyle gelmesinin polisi şaşırtma amacı taşıyıp taşımadığı henüz belli değil.

3) Saldırganlar kim?

Saldırganların kimliği henüz belirlenemedi. CNNTürk’e konuşan DHA muhabiri, görgü tanıklarının sakallı bir saldırgan gördüğünü belirtti. Anadolu Ajansı, saldırının terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirildiğini yazdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala “teröristler” dedi ve olayı aydınlatmak için dört müfettişin görevlendirildiğini açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, "İlk saldırı polislerimize dönük olarak teröristlerin araç içinden yaptığı bir saldırı. Bu teröristlerin kimliği üzerinden çalışılıyor. Daha önce de terör olaylarına girdikleri, dün bazı bu anlamda istihbari bilgiler alındı. Detaylı şekilde araştırılıyor" dedi.

Haberin Devamı

Diyarbakır'ın Karapınar ilçesinde dün sabah bir polis aracına, beyaz renkli ve Toros marka çalıntı bir araçtan ateş açılmıştı. Üç polis yaralanmış, iki kişi oldukları belirlenen saldırganlardan biri olay yerinde öldürülmüş, diğeri kaçmıştı. Olay yerinde 150'ye yakın boş kovan bulunmuş, polis kaçan saldırganı aramaya başlamıştı.

4) Hedef Tahir Elçi miydi?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş saldırının Elçi'ye yönelik “hunharca bir suikast” olduğunu söyledi. Diyarbakır Barosu saldırıyı “Elçi’ye yönelik bir suikast” diye niteledi. Bakan Ala, Elçi’nin “çatışmalar sırasında olay yerinde bulunduğunu” belirtti. Saldırganların taksiyle gelmesi, polisin şehit olmayı göze alarak derhal müdahale etmesine karşın minarenin olduğu sokağa girmeleri sosyal medyada farklı iddialara yol açtı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal medyadaki “kirli ve yanlış bilgilerin” hatalı değerlendirmelere neden olabileceğini belirtti. Bozdağ, olay yeri inceleme ve otopsi işlemlerinin sürdüğünü vurgulayıp olayın bütün boyutlarıyla en kısa sürede aydınlatılacağı sözünü verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!