'4’lü fast food zinciri olduk gözümüzü Tahran’a diktik'

Sadi ÖZDEMİR
13.04.2004 - 01:43 | Son Güncelleme:

Biri alışveriş merkezlerinde cep telefonu dükkanları işleten, diğeri de Erdemir bayisi iki arkadaş, ‘yerli fast food’a girince, ortaya Döner City, Biber Lahmacun, Bilakis (makarna bar) ve Sultanahmet Köftecisi’nden oluşan 4’lü fast food zinciri çıktı.

ÖZCAN Sürmeli ve Levent Altan’ın kurduğu Ortaklar Ltd., önce Sultanahmet Köftecisi’nden franchising aldı, sonra Metro City’de Döner City ve Bilakis (makarna bar), Antalya’da Biber Lahmacun adlarıyla marka tescilleri yapılmış yeni fast foodlar açtı. Yakın gelecekte Tahran, katar ve Atina’da yatırım yapacaklarını söyleyen Özcan Sürmeli, ‘Tahran’da Sultanahmet Köftecisi açacağız. Ayrıca 3-4 tane de Döner City düşünüyoruz. Çünkü Antalya’daki Döner City’de çok fazla İranlı müşterimiz var’ diyor. Tahran’a gitme konusunda kendilerini asıl cesaretlendiren gelişmenin Turkcell’in İran’daki yatırımları olduğunu belirten Sürmeli şöyle devam ediyor: ‘Turkcell bayisiyiz ve İran’da GSM işi de yapabiliriz. İran özellikle alışveriş merkezi kavramında Türkiye’yi örnek alıyor. Yunanistan’dan da bir girişimci Atina’da Döner City açmayı teklif etti. Bizim döner, Yunan dönerinden farklı. O yüzden Atina’da ‘Turkish Döner’ diye satacağız.’

Sürmeli, Katar’dan büyük bir alışveriş merkezinde de Döner City için teklif aldıklarını, görüşmelere başladıklarını belirtiyor.

İŞE NASIL BAŞLADIK

İki ortağın fast food’a başlama ve bu işte büyüme öyküsü de tam Türkiye’ye özgü. Özcan Sürmeli, şöyle başlıyor anlatmaya: ‘Bizim (benim) GSM işim var. Değişik alışveriş merkezlerinde uzun süredir çok büyük yoğunluk altında iş yapıyorum. Türkiye’de GSM’in yavaş yavaş doyuma ulaşacağını düşünerek ne yapalım derken arkadaşım Levent Altan ile (o da Erdemir bayisiydi ve kriz nedeniyle işini tasfiye etmeyi düşünüyordu) fast food’da karar kıldı. Çünkü Türkiye’de uluslararası fast food markalarının dışında Türk halkına uygun marka pek yoktu ve biz ‘bu konuda açılım yaparsak başarılı oluruz’ diye düşündük.’

İlk önce Sultanahmet Kötecisi’nden franchising alarak işe başladıklarını anlatan Sürmeli, ilk köfteciyi de Ankara Migros Alışveriş Merkezi’nde açtıklarını belirtiyor. Özcan Sürmeli, şöyle devam ediyor: ‘Takiben, İzmir Carrefour’a da bir tane açtık. Antalya Migros Alışveriş Merkezi’nde de bir Sultanahmet Köftecisi ve bir de ‘Biber Lahmacun’ açtık. Böylece, fast food’da ilk markamızı açmış olduk. Bunun için ABD’den lahmacun makineleri getirttik ve el değmeden lahmacun yaparak modern bir sistem oluşturduk. Ustaya bağımlı lahmacun lezzeti sorunu yaşamadık.’

DÖNER CİTY, BİLAKİS

Levent Altan da kendi açısından şöyle başlıyor söze: ‘1997’de global kriz demirçelik sektörünü vurdu ve ben de bütün işimi tasfiye kararı almıştım. Biber Lahmacun’dan sonra Metro City Alışveriş Merkezi’nde ‘ne gider’ diye düşündük ve Döner City kavramını tasarladık. Metro City’ye ayrıca makarnayla ilgili bir konsept geliştirdik ve Bilakis (makarna bar) doğdu. Orada başarılı olunca Capitol’e de açtık.’

16 restorana çıkıyoruz

ÖZCAN
Sürmeli, ‘İlk fast food’umuzu 27 Ağustos 1997’de açmıştık. Şu anda 5 Sultanahmet köftecimiz, 3 Blakis, 1 Döner City, 1 de Biber Lahmacunumuz var. Bu yıl sonuna kadar 3 Blakis, 3 tane de Döner City daha açmış olacağız. Ön anlaşmalarını yaptık’ diye konuşuyor. Sürmeli, bundan sonra yurt içindeki yayılma stratejilerinin de yine en seçkin büyük alışveriş merkezleri yoluyla gerçekleşeceğini belirtiyor. Sürmeli, yeni açılacak alışveriş merkezlerinden doğrudan kendilerine teklifler geldiğini anlatıyor.

Ayda 100 bin kişi geliyor

ORTAKLAR
’ın 10 fast foodu, hepsi de çok gözde alışveriş merkezlerinde olduğu için müşteri sirkülasyonunda top seviyede iş yapıyor. Ortalama ayda 100 bin kişiye hizmet verdiklerini söyleyen Özcan Sürmeli, ‘Ciddi bir şekilde bilgi teknolojisi yatırımı yapıyoruz. Çünkü, hem şube sayımız hem de müşteri sayısımız çok hızlı artıyor. Bu yüzden de işin sistematiği, kontrolü çok önemli. Kurduğumuz zincirde halen 140 kişi çalışıyor’ diyor.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı