4 ihalede 3.5 milyar dolar kasaya girdi

Güncelleme Tarihi:

4 ihalede 3.5 milyar dolar kasaya girdi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2013 15:54

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca daha önce iptal edilen elektrik dağıtım ihalelerinden dördü için bugün yapılan yeni ihalelerde 3 milyar 457 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirildi. Yeni ihalelerde teklif edilen miktarların toplamı, iptal edilen ihalelerde çıkan fiyatlardan 759 milyon dolar daha az oldu. En büyük iki ihale olan Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (AYEDAŞ) ve Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ ihalelerini EnerjiSA kazandı.

Haberin Devamı

Bugün ayrı ayrı gerçekleÅŸtirilen ihalelerde sırasıyla Dicle Elektrik Dağıtım AÅž, Vangölü Elektrik Dağıtım AÅž, Toroslar, Elektrik Dağıtım AÅž'nin ve Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AÅž'nin (AYEDAÅž) özelleÅŸtirmesi yapıldı.Â

DÄ°CLE'YE 387 MÄ°LYON DOLAR

Günün ilk ihalesinde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde,  en yüksek teklifi

 
Dicle’nin fiyatı 160 milyon dolar arttı

Bugün özelleştirme ihalesi yapılan 3 bölgede, en büyük fiyat artışı Dicle Elektrik'te oldu. 2010’da yapılan ihalede Karavil- Ceylan İnşaat ortaklığı, Dicle Elektrik için 228 milyon dolarlık teklif vermişti. Bugün yapılan ihalede ise fiyat 387 milyon dolara çıktı.

Toroslar Elektrik’in daha önce yapılan ihalesinde 2 milyar 75 milyon dolarlık en yüksek teklif Yıldızlar SSS Holding A.Ş.'den gelmişti.

Vangölü EDAŞ’a da Aksa Enerji 100 milyon dolarlık teklif vermişti. Ancak, ödemelerin yapılmaması nedeni ile işletme devirleri yapılmamıştı.

AYEDAŞ'ın 2010'daki ihalesinde ise, 1 milyar 813 milyon dolarlık en yüksek teklif MMEKA Makine'den gelmişti.

387 milyon dolarla İşkaya Doğu OGG verdi. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Batman  ve Şırnak illerine hizmet sunarken, yaklaşık 1 milyon 50 bin abonesi bulunuyor.

Haberin Devamı

VANGÖLÜ'NE 118 MİLYON DOLAR

İkinci ihalede ise Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirmesinin nihai pazarlığı yapıldı. Bu ihalede en  yüksek teklifi 118 milyon dolarla Türkerler İnşaat AŞ verdi. Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerine hizmet veren Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'nin 458 bin 971 abonesi bulunurken, bölgenin kayıp-kaçak oranı yüzde 52 düzeyinde.

TOROSLAR'A 1.725 MÄ°LYAR DOLAR

Üçüncü ihalede ise Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirmesi gerçekleştirilirken bu ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 725 milyon dolarla EnerjiSa şirketi verdi. Türkiye'nin en büyük ikinci elektrik dağıtım bölgesi olarak bilinen Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş 'nin yaklaşık 2.75 milyon abonesi bulunuyor.

Haberin Devamı

AYEDAŞ'IN FİYATINDA SERT DÜŞÜŞ

Son ihale ise yaklaşık 2.4 milyon abonesi olan Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (AYEDAŞ) için yapıldı, daha önce 1.8 milyar dolar verilen dağıtım şirketinin yeni ihalesini 1milyar 227 milyon dolar veren EnerjiSa kazandı.

Böylece bugün yapılan dört ihaleden toplamda 3 milyar 457 milyon dolarlık gelir elde edildi. Daha önceki ihalelerde oluşan 4 milyar 216 milyon dolar teklif dikkate alındığında bugünkü ihalelerde öncekilere göre toplamda 759 milyon dolar daha az fiyat teklif edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!