4 Ekim "Dünya Hayvanlar Günü ve Haftası" için dernekler adına hazırlanan bildiridir

Lütfen Güzin Abla, tüm hayvanseverleri ilgilendiren ve belli başlı dernek başkanlarının altına imzalarını attığı bu ortak bildiri köşende yayınlanırsa, gerekli yerlere ulaşabilir belki.

"Hayvan Koruma Kanunu’nun; yürürlüğe girdiği 2004 yılından bugüne kadar, hayvanların yaşam haklarını korumadığı gibi, tam aksine şiddeti ve katliamları daha da artırdığını görmekteyiz.

İnsan bencilliğinin egemen olduğu dünyamızda, çevreyi paylaşmak zorunda olduğumuz her canlı türü, giderek artan bir öfke, şiddet, vahşet ile yok ediliyor, her canlının hayatının korunmaya değer bir hak olduğu unutuluyor.

İnsanlığın en önemli fazileti olan merhamet, sevgi, hoşgörüden hızla uzaklaşıyoruz.

"En akıllı canlı" madem ki insandır madem ki tanrı hayvanları biz akıllı insanlara emanet etmiştir, hayvanların yaşam sorumluluğu da insanoğluna düşmektedir.

Oysa biz insanlar; "Her şey insan içindir. O kadar aç insan varken..." kıyaslamasına giriyor, hayvanların da duygulara sahip canlılar olduğunu unutuyoruz. Üstelik doğanın hassas 3 ayağını meydana getiren, insan, hayvan ve bitki bütünlüğünün bir parçası olduğunu fark etmiyoruz.

Bir yandan Doğa’nın hassas dengesini bozarken; en kıymetli varlığımız olan çocuklarımızın geleceğini de kendi ellerimiz ile tehlikeye atıyoruz. Hayvan öldürmek insan öldürmek gibidir bunun 21. yüzyıl Türkiye’sinde giderek artan suçlar ile ne kadar örtüştüğü de ortadadır.

Sevginin ve merhametin esas olduğu, kutsal rehberimiz Kur’an-ı Kerim’in Rahman suresinde "Arzın tüm canlılar için hazırlandığı" bildirisini dahi göz ardı ediyoruz.

Yaşam hakkı "insan hakkı," "hayvan hakkı" olarak ayrılamaz. Dünya insanoğlunun tekelinde değildir.

Bu yıl da; 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü ve haftası münasebetiyle bir kez daha, hayvanlara yönelik uygulanmakta olan her türlü şiddet ve katliamı kınıyoruz.

Bizlerin misyonu: "hayvan korumak" olmamalı, her canlının hayatının korunmaya değer bir hak" olduğunu anlatabilmektir. Sahipsiz ve sahipli hayvanların, yük, binek, çiftlik hayvanlarının ve ormanlarda yaşam mücadelesi veren tüm hayvanların yaşama haklarının korunması için çıkartılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun gerçek anlamda uygulanması, kabahatler kanunu kapsamından çıkartılıp Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması için tüm yetkili resmi birimleri göreve davet ediyoruz. Saygılarımızla...

ASKOD /Aliağa Hayvanları Koruma Derneği Başkanı: Adil Özçıkrıkçı

BSHSKD/ Büyükçekmece Sokak Hayvanlarını Sevenler ve Koruma Derneği Başkanı: Aynur Üstükarcı

CDHSKD /Çeşme Doğa ve Hayvan severler ve Koruyanlar Derneği Başkanı: Semra Çetinsoy

DOGSEV/ Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı: Behiye Eryılmaz

HAKDEM/ Hayvanları Koruma Derneği Manisa Başkanı: Reyhan Elbirliler

HAYKOD/ Hayvanları Koruma Derneği Başkanı: Hayriye Erkök

HAYAD/Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı: Asude Ustaoğlu

HYHKD/ Hayvanların Yasam Hakkını Koruma Derneği Başkanı: Eva Aksoy

SESSİZ DERNEGİ/ Sessizliğin Sesi Derneği Başkanı: Günsu Ünlü

THKD/ Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı: Birgül Rona

Kürke Hayır Platformu Sözcüsü: Ozan Ezgi Berberoğlu Sessizliğin Sesi Platformu Sözcüsü: Nuray Şakar

YHS/Yaşam Hakkına Saygı Platformu Sözcüsü: Özgün Öztürk


Beni farklı bulduğunu söylüyor ama yine de kuşkuluyum

Sevgili Güzin Abla; benim çıktığım bir genç var ve onu çok seviyorum. Benden önce uzun bir ilişkisi olmuş ama şimdi benimle mutlu. Onu benimle unuttu sanıyorum. Ama içimde hálá bir kuşku var; acaba hálá o kızı seviyor mu diye... Beni farklı bulduğunu, bu yüzden sevdiğini söylüyor. Bu yüzden bana bağlanmıştır ama yine de onu özlerse diye korkuyorum. Bunu ona söyleyemiyorum ama hareketlerimle yansıtıyorum. Ona soğuk davranıyorum, isteksiz yaklaşıyorum, ne yapmalıyım bana akıl ver lütfen...

RUMUZ: MYSTERIOUS


Sevgili kızım, bu tür kuşkular ve endişeler sevgiyi yıpratır, ilişkiyi bitirir. Bu genç şimdi şu anda seninle mi, değil mi? İsteseydi, ona döner, onunla olurdu. Seni arkasında bırakıp gitmekte de hiç tereddüt etmezdi. Seni farklı bulduğunu söylediğine göre, demek ki sende gerçekten ondan üstün bazı noktalar bulmuş. Bu farkı yitirmemeye bakmalısın. Kuşkularınla, hiç nedensiz soğuk tavırlarınla onu incitirsen, gerçekten senden uzaklaşır, sakın bunu unutma. Onu seviyorsan sevgini belli et, böyle saçma sapan davranma.

EŞİ ALDATMIŞ, ŞİMDİ HİÇBİR KADINA GÜVENMİYOR

Merhaba Güzin Abla... Sevdiğim adam eşinden ayrılmış, bir de çocuğu var. Ancak ayrılma sebebi eşinin onu aldatmasıymış. Neden ve nasıl aldatmış orasını bilmiyorum ama işte bu nedenle kadınlara karşı güvenini tamamen yitirmiş. Ben onunla ciddi anlamda bir yuva kurmak için elimden geleni yapıyorum ama o bunun farkında bile değil. Hep "Bizim sonumuz yok biliyorsun değil mi?" diyor. Kızına ve ailesine beni kabul ettiremezmiş. Ama ben onu çok seviyorum ve birlikte bir yuva kurmayı istiyorum. Bunu ona söyleyemiyorum. O yanımda iken çok mutlu ama hep bir şeyler eksik kalıyor aramızda... Çok üzülüyorum, ne yapmalıyım, delireceğim. Ben bu adamla evlenip ondan bir çocuğumun olmasını istiyorum; nasıl davranmalıyım?

RUMUZ: SWEET CURSE



Sevgili kızım, sen istiyorsun ama o istemiyor. Bu işler tek taraflı olmaz ki... Bir düşündüğü var elbette. Eşi tarafından aldatılmış olmanın huzursuzluğu var üstünde. Ağzı yanmış bir kere. Kadınlardan kuşku duyması çok doğal değil mi? Bunu yenebilmesi için biraz zamana ihtiyacı var belli ki... O halde sabretmelisin. O hazır olduğunda zaten sana söyleyecektir.
Yazarın Tüm Yazıları